De Standaard

Er komt helemaal niets goed, kerel

Twee jaar wachten op het nieuwe seizoen van ‘Better call Saul’, dat was te lang. Gelukkig komt het zesde (en laatste) er begin volgend jaar al aan.

- TOM HEREMANS

Een mens wordt er mentaal lui van: als je gewend bent je tvfictie op elk moment ter beschikkin­g te hebben en aan een stuk door tot je te nemen, dan is twee jaar wachten op een nieuw seizoen van je favoriete reeks een eeuwigheid. Bovendien heb je na al die tijd geen flauw benul meer hoe het vorige seizoen eindigde. Het overkwam ons, we zijn er niet trots op, toen we op Netflix begonnen aan het vijfde seizoen van Better call Saul, de fantastisc­he prequel van het al even fantastisc­he Breaking bad.

Er zijn verzachten­de omstandigh­eden voor het gat in ons geheugen: de wachttijd op het vervolg van de prequel werd ingevuld met een sequel, de Breaking badfilm El Camino, over de lotgevalle­n van Jesse Pinkman (Aaron Paul). El Camino vertrok bij de cliffhange­r waarmee Breaking bad stopte. Better call Saul speelt zich enkele jaren vóór Breaking bad af, maar begint telkens met een scène die zich jaren ná Breaking bad afspeelt. Hoezo, ingewikkel­d?

Herinnert u zich het einde van seizoen 4 van Better call Saul ook niet? Doe dan net als wij uw voordeel met de beknopte recap die aan seizoen vijf voorafgaat. ‘Natuurlijk!’, zult u net als wij uitroepen terwijl u zich voor het hoofd slaat, seizoen vier eindigde bij het moment waarop de wegens wanpraktij­ken geschorste advocaat Jimmy McGill (Bob Odenkirk) er dankzij een sluw plannetje in slaagde zijn licentie terug te krijgen. Hij wilde evenwel niet langer onder eigen naam werken, hij nam een advocatena­lias aan, wat blijkbaar kan in de VS. Waarom hij dat deed? Omdat, zo blijkt nu, hij niet langer het mislukte broertje van de alom gerespecte­erde (maar dode) topadvocaa­t Charles ‘Chuck’ McGill wil zijn, en omdat hij geld wil verdienen. Niet aan enkele grote cliënten, dat ligt niet in zijn aard, wel aan véél kleine cliënten, de verworpene­n der aarde. Dat doet hij vanaf dit seizoen dus onder de naam Saul Goodman (een woordgrapj­e op It’s all good, man – alles komt goed, kerel).

De bons of het loodje

Better call Saul is geen Netflix Original, de reeks wordt gemaakt door de Amerikaans­e tvzender AMC. Ze staat daardoor niet meteen integraal op de streamingd­ienst, maar a rato van één aflevering per week (Netflix was wel zo vriendelij­k er van het vijfde seizoen meteen twee ter beschikkin­g te stellen). We tasten dus net als u in het duister over wat er dit seizoen zal gebeuren, maar dat alles goedkomt, daar ziet het niet naar uit, kerels.

Hoe is de onzekere, struikelen­de, maar goedhartig­e Jimmy McGill ooit verworden tot Saul Goodman, de schimmige, onbetrouwb­are, maar desondanks aandoenlij­ke advocaat van de onderwerel­d uit Breaking bad? Dat was het uitgangspu­nt van Better call Saul. Intussen weten we dat ongeveer, en we weten dat het vanaf nu steil bergaf gaat met hem. Daardoor wordt de rol van zijn vriendin Kim Wexler (subliem vertolkt door Rhea Seehorn) dit seizoen nog interessan­ter. Wexler is een ambitieuze, goudeerlij­ke advocate, die McGill/Goodman op het rechte pad probeert te houden.

Tevergeefs, maar ze geeft nooit op, en hij heeft nooit in de gaten hoe ze eronder lijdt. Een onmogelijk­e liefde is het, tussen die twee. Is het eigenlijk wel liefde, kun je je afvragen, want erg fysiek gaan ze niet met elkaar om. Alsof ze ervan uitgaan dat het toch fout afloopt. Wij, kijkers, weten zeker dat het fout afloopt: in Breaking bad is immers geen spoor van Kim Wexler te bekennen. Geeft ze hem de bons, of legt ze het loodje, dat is de vraag. Wie de zieke geesten van bedenkers Vince Gilligan en Peter Gould een beetje kent, hoopt samen met ons op het maar vreest het laatste.

Pulken aan tape

eerste,

Naarmate Better call Saul het universum van Breaking bad nadert, wordt de reeks almaar beter. Misschien overklast de prequel nu al het origineel. Soms zit je ademloos toe te kijken terwijl er minutenlan­g absoluut niets te zien is, behalve Jimmy/Saul en Kim die samen schilderst­ape van een muur pulken. Tegelijk worden de verhaallij­nen over de drugskarte­ls van Gustavo Fring en Hector Salamanca steeds heftiger, je verwacht elk moment Walter White de hoek om te zien lopen. Zover komt het dit seizoen niet (de makers sluiten niet uit dat het wel gebeurt in het slotseizoe­n, volgend jaar), maar de volgende weken maken toch alweer enkele oude bekenden hun opwachting: Hank Schrader, onder meer, Walter Whites schoonbroe­r en politieage­nt bij de cel drugsbestr­ijding, de man die White in Breaking bad ontmaskerd­e als drugsbaron. We zijn benieuwd of ook Dean Norris, de acteur die Schrader speelt, er zeven jaar na de laatste opnames van Breaking bad in slaagt om er jonger uit te zien dan toen.

Bij de metamorfos­e van Jimmy McGill naar Saul Goodman (rol van Bob Odenkirk) hoort onder meer een volledig nieuwe garderobe, met discutabel­e kleurkeuze­s.

Misschien overklast de prequel nu al het origineel

Ultima Thule

Op tournee tot 29 maart

 ?? © amc ??
© amc

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium