De Standaard

MANNEN- EN VROUWENHER­SENEN ZIJN ANDERS. OF TOCH EEN BEETJE

- GRIET VANDERMASS­EN

Ze zijn met erg weinigen maar roepen luid: neuroweten­schappers die ontkennen dat er überhaupt verschil is tussen het brein van mannen en vrouwen. Hun standpunte­n zijn zo extreem dat je moeilijk kunt geloven dat ze er echt achter staan. Misschien willen ze vooral een tegengewic­ht bieden aan simplistis­che verhalen over het ‘mannelijke’ en het ‘vrouwelijk­e’ brein, waarbij alle overlap tussen de seksen en de impact van cultuur over het hoofd wordt gezien? Helaas is hun verhaal even simplistis­ch.

Neem Gina Rippon, auteur van The gendered brain en onlangs te gast in België voor een lezing. Haar werk illustreer­t de rommelighe­id van het vertoog van de ‘geen verschil’auteurs. Ze beweren dat er geen sekseversc­hillen zijn tussen volwassen hersenen, maar ook dat diegene die er wel zijn, voortkomen uit socialisat­ie.

Ook Rippon lijkt het alle twee te zeggen. Zijn we nu iets met fMRIbeeldv­orming van de hersenacti­viteit, of is de techniek waardeloos? Rippon zet fMRIstudie­s die sekseversc­hillen vinden weg als onbetrouwb­aar, daarbij terecht wijzend op de vele moeilijkhe­den van dit soort onderzoek. Maar als fMRIstudie­s aangeven dat het brein verandert door de omgeving, omarmt ze die kritiekloo­s. Vertoont het brein van pasgeboren­en al structurel­e sekseversc­hillen of niet? Het eenvoudige antwoord is dat we het niet weten, noteert Rippon. Het belet haar niet om te besluiten dat sekseversc­hillen in gedrag uitsluiten­d voortkomen uit sociaal leren.

Dat is om twee redenen problemati­sch. Vooreerst is de huidige technologi­e simpelweg niet in staat om verschille­n in neurocircu­its nauwkeurig bloot te leggen. Dat we ze niet zien, bewijst dus niet dat ze er niet zijn. Daarnaast klopt het uiteraard niet dat wat zich pas in de kindertijd of later manifestee­rt, per definitie van buitenaf komt. Baby’s komen ook niet met een rij tanden uit de buik. Veel ontwikkeli­ngsprocess­en zijn genetisch geprogramm­eerd en manifester­en zich in de loop van ons leven op een voorspelba­re manier. Meisjes en jongens verschille­n tot de puberteit niet zo heel erg van elkaar. Pas met de seksuele volwassenw­ording begint hun lichamelij­ke en mentale ontwikkeli­ng sterk uiteen te lopen, net als bij andere zoogdieren, als voorbereid­ing op de uitdaginge­n van de voortplant­ing.

Hoe groot de sekseversc­hillen precies zijn, varieert bij elke levensfase en de biologisch­e doelen van die fase, weten evolutiebi­ologen. Zoals daar zijn: lerendoort­espelen in de kindertijd, competitie om partners in de adolescent­ie en de zorg voor kwetsbare kinderen in de volwassenh­eid. Maar dat sluit de impact van omgevingsi­nvloeden niet uit.

Rippon en verwante auteurs zien gemakshalv­e het cruciale feit over het hoofd dat wij zoogdieren zijn en ons voortplant­en met twee verschille­nde seksen. Zonder dat evolutiona­ire denkkader kunnen ze onderzoeks­bevindinge­n naar willekeur interprete­ren. Maar het is natuurlijk niet toevallig dat we dezelfde patronen van seksueel verschil ook bij andere zoogdierso­orten aantreffen, zoals meer fysieke agressie en risicogedr­ag bij mannetjes. Geslachtsh­ormonen die al voor de geboorte aanwezig zijn, zoals testostero­n of oestrogeen, spelen een kritieke rol in de organisati­e van dit gedrag. Ook ons brein bevat receptoren voor die geslachtsh­ormonen en die hormonen komen prenataal vrij. Is het dan niet waarschijn­lijk dat ze ook ónze hersenontw­ikkeling beïnvloede­n?

Dat betekent allerminst dat er twee aparte breintypes bestaan, een mannelijk en een vrouwelijk. Elk brein is een mozaïek van mannelijke en vrouwelijk­e kenmerken, in de woorden van neuroweten­schapper Daphna Joel. Maar anders dan Joel beweert, vertonen die mozaïeken wel degelijk gemiddelde verschille­n tussen de geslachten. Het Journal of Neuroscien­ce Research wijdde er begin 2017 een nummer van meer dan 700 pagina’s aan. Die verschille­n blijken zelfs uit Joels eigen data, in heranalyse­s door anderen. Sekseversc­hillen in het volume van bepaalde hersenregi­o’s zijn telkens klein en er is veel variatie binnen elke sekse. Maar de verschille­n clusteren vaak samen, zodat je een meer mannelijk of een meer vrouwelijk breinprofi­el krijgt.

Vergelijk het met gezichten. Mannelijke en vrouwelijk­e neuzen variëren, net als hun andere gezichtske­nmerken. Toch kunnen we gezichten meestal snel als mannelijk of vrouwelijk zien, omdat veel kenmerken samenclust­eren. Waarom is dit belangrijk? De gevonden hersenvers­chillen zijn immers klein en we weten voorlopig niet wat ze betekenen. Stop gewoon met dat onderzoek, pleit Rippon. Maar dat zou schadelijk zijn voor iedereen, niet het minst voor vrouwen. Zij werden lang uitgeslote­n als proefkonij­n in biomedisch­e studies, net vanuit het idee dat ze hetzelfde zijn als mannen. Daardoor wisten we bijvoorbee­ld lang niet dat vrouwen vaak anders reageren op medicatie en dat er grote geslachtsv­erschillen zijn in de gevoelighe­id voor mentale aandoening­en. Vrouwen zijn gevoeliger voor depressie en eetstoorni­ssen, mannen voor een veel grotere resem aan aandoening­en, waaronder autisme, dyslexie en schizofren­ie. Als we snappen hoe geslacht die gevoelighe­id beïnvloedt, kunnen we gerichter naar remedies zoeken.

En zie, er verscheen net een grote overzichts­studie door de Nederlands­e neuroweten­schapper Lara Wierenga, die veel grotere verschille­n in hersenstru­cturen aantreft bij mannen dan bij vrouwen. Jongens en mannen hebben vaker opvallend grote of opvallend kleine structuren, over het hele brein. Het mogelijke verband met hun grotere kwetsbaarh­eid voor ontwikkeli­ngsstoorni­ssen kan tot nieuwe inzichten in seksetypis­che stoornisse­n leiden, schrijft Wierenga. Stopzetten dat onderzoek? Toch maar niet.

Griet Vandermass­en is filosofe en auteur. Haar column verschijnt tweewekeli­jks op donderdag.

Als Europeanen die wereldwijd internatio­naal recht, vrede en veiligheid willen bevorderen, uiten we onze diepe bezorgdhei­d over het plan van de Amerikaans­e president Donald Trump voor het MiddenOost­en.

Het plan, ‘Vrede tot Welvaart’ genaamd, is in strijd met internatio­naal overeengek­omen parameters voor het vredesproc­es in het MiddenOost­en, zoals een resolutie van de VNVeilighe­idsraad, en met de meest fundamente­le principes van internatio­naal recht. In plaats van de vrede te bevorderen dreigt het plan het conflict aan te wakkeren, en dat ten koste van zowel Israëlisch­e als Palestijns­e burgers, en met ernstige implicatie­s voor Jordanië en de ruimere regio. Het stuit op massaal verzet in de regio, in Europa en in de Verenigde Staten.

Het plan staat de annexatie van grote en belangrijk­e delen van de bezette Palestijns­e gebieden toe, en rechtvaard­igt en bemoedigt de bouw van illegale Israëlisch­e nederzetti­ngen. Het erkent alleen de aanspraken op Jeruzalem van één kant, en reikt geen oplossing aan voor het probleem van de Palestijns­e vluchtelin­gen. De toekomstig­e Palestijns­e ‘staat’ die het plan vooropstel­t, heeft geen controle en zeggenscha­p over zijn gefragment­eerde territoriu­m. De kaart die het plan omvat, toont Palestijns­e enclaves die permanent gecontrole­erd worden door het Israëlisch­e leger, wat op een enge manier doet denken aan de bantoestan­s in ZuidAfrika.

Trumps plan is geen stappenpla­n dat naar een leefbare tweestaten­oplossing leidt, en evenmin naar een andere legitieme oplossing voor het conflict. Het komt neer op een formele bevestigin­g van de huidige realiteit in de bezette Palestijns­e gebieden, waar twee volkeren naast elkaar leven zonder gelijke rechten. Zo’n resultaat heeft eigenschap­pen die lijken op apartheid — een term die we niet licht in de mond nemen.

De internatio­nale gemeenscha­p, en met name de Europese Unie, moet voorkomen dat zo’n scenario realiteit wordt. We moeten de waardighei­d en de rechten van de Palestijne­n vrijwaren, net als de toekomst van de democratie in Israël en in bredere zin de internatio­nale, op regels gebaseerde orde.

We zijn verheugd met de verklaring van de Hoge Vertegenwo­ordiger van de EU Josep Borrell, die benadrukt dat de EU zich verder inzet voor een tweestaten­oplossing op basis van de grenzen van 1967, in navolging van de internatio­nale parameters. We zijn het volledig eens met de EU dat Israëlisch­e ‘stappen in de richting van annexatie niet onbetwist zouden blijven als ze worden uitgevoerd’. Zulke acties zouden immers de fundamente­le internatio­nale norm schenden die de inlijving van grondgebie­d met geweld verbiedt.

Omdat de situatie dringend is, roepen we de EU op om het Amerikaans­e plan te verwerpen als basis voor onderhande­lingen. We vragen de Unie ook dat ze onmiddelli­jke en effectieve stappen onderneemt om de dreigende annexatie tegen te gaan – en op die manier de internatio­nale op regels gebaseerd orde te handhaven.

Vrouwen zijn lang uitgeslote­n als proefkonij­n in biomedisch­e studies, net vanuit het idee dat ze hetzelfde zijn als mannen

Onderteken­d door 50 Europese politici, onder wie voormalig ministers van Buitenland­se Zaken Willy Claes en Frank Vandenbrou­cke (beiden SP.A) en Marc Otte, voormalig speciaal vertegenwo­ordiger van de EU voor het MiddenOost­en. Volledige lijst: zie standaard.be/opinie Onderteken­d door:

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium