De Standaard

GEEN PLAYOFFS IN VOETBAL, WEL NOG SLOTSPEELD­AG EN BEKERFINAL­E?

Het is niet meer realistisc­h nog dit seizoen playoffs te spelen. Tot dat inzicht zijn de Belgische profclubs gekomen.

- BART LAGAE © Bruno Fahy/belga

15 april weer trainen, 15 mei weer voetballen. Dat was de timing waar de profclubs op rekenden om de huidige voetbalcom­petitie op een zo normaal mogelijke manier af te ronden. Aan de spelers werd gevraagd om met dat tijdschema in het achterhoof­d thuis een individuee­l programma af te werken. Maar een week na hun vorige vergaderin­g beseffen de clubs uit 1A en 1B dat de realiteit van de coronacris­is hun planning heeft ingehaald.

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD ) verklaarde zondag dat de huidige maatregele­n acht weken zullen aanhouden. ‘Voortschri­jdend inzicht leert ons dat de playoffs op een normale manier afwerken vandaag niet langer mogelijk is’, zegt een clubleider. De raad van bestuur van de Pro League zit morgen opnieuw in een teleconfer­entie samen. Van de vier scenario’s die op tafel lagen, kunnen er twee overboord: de volledige playoffs afwerken en de playoffs gedeel telijk afwerken.

Technische werklooshe­id

De vraag is nu of de slotspeeld­ag van de reguliere competitie wordt gespeeld, of helemaal niets meer. Onder meer Eddy Cordier, ceo van Zulte Waregem, pleit ervoor de competitie stop te zetten (artikel hieronder). Hij vroeg al technische werklooshe­id

aan voor zijn trainers en overweegt hetzelfde voor zijn spelers.

De meeste clubs willen nog wel de reguliere competitie afwerken en de bekerfinal­e (tussen Club Brugge en Antwerp) spelen, maar de Pro League wil op alle scenario’s voorbereid zijn. Wat als een speler van pakweg WaaslandBe­veren plots positief test op corona op het ogenblik dat de trai ningen hervatten? Moet heel de ploeg dan opnieuw in quarantain­e?

De Pro League hoopt ook dat volgend seizoen eerlijk kan verlopen en denkt aan formules met achttien of twintig clubs in 1A. Het rekent onder meer op de Uefa voor richtlijne­n, onder meer wat betreft de verdeling

van de Europese tickets.

En dan is er nog de vraag wie zich kampioen mag noemen. In Nederland gaan er eveneens stemmen op om de competitie vroegtijdi­g af te breken, zonder kampioen. Het lijkt weinig waarschijn­lijk dat dit een scenario voor België is waar Club Brugge zich in zal kunnen vinden.

De meeste clubs willen de reguliere competitie afwerken

 ??  ?? Mbokani (Antwerp) en Deli (Club Brugge) in de competitie­match begin februari. Gaat de bekerfinal­e tussen beide ploegen nog door?
Mbokani (Antwerp) en Deli (Club Brugge) in de competitie­match begin februari. Gaat de bekerfinal­e tussen beide ploegen nog door?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium