De Standaard

Prijsverla­ging medicijnen in alle stilte op de lange baan

Op 1 april zou de prijs van verschille­nde medicijnen dalen, ten koste van de farmasecto­r. Maar het wetsontwer­p raakte niet goedgekeur­d. Minister De Block verwijst naar de coronacris­is als verklaring, al treuzelde de regering al langer.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) kondigde het eind februari zelf aan: dankzij extra besparinge­n op de farmasecto­r zou het remgeld, het deel dat de patiënt uit eigen zak betaalt bij de apotheek, omlaag gaan. Dat zou gevolgen hebben voor geneesmidd­elen tegen onder meer osteoporos­e, astma, hoge bloeddruk, epilepsie, alzheimer, depressie en bepaalde kankers. Het nieuwe wetsontwer­p zou de totale geneesmidd­elenfactuu­r voor de patiënt op jaarbasis met 57 miljoen euro doen dalen. De nieuwe prijzen zouden op 1 april ingaan.

Van dat plan komt voorlopig niets meer in huis. Het Riziv, de Belgische ziekteverz­ekering, communicee­rde al naar de apothekers en bedrijven dat ‘de besliste besparings­maatregele­n niet tijdig kunnen worden uitgevoerd’. Een nieuwe datum wordt voorlopig niet genoemd. Het verwijst daarbij enerzijds naar de opgelopen vertraging in het parlement en anderzijds naar de urgentie rond het coronaviru­s.

‘Eens we de crisis hebben bedwongen, willen we dit zo snel mogelijk aangenomen zien’, reageert het kabinetDe Block. Ook zij benadrukt dat het parlement nu ‘dringender­e zaken te regelen heeft’, waardoor het wetsontwer­p niet ter stemming werd voorgelegd.

‘Drogreden’

Dat laatste noemt SP.AKamerlid Jan Bertels alvast een drogreden. De Kamercommi­ssie keurde het wetsontwer­p van De Block al op 19 februari goed. Daarna moest alleen de plenaire vergaderin­g er zich nog over buigen. ‘Daar heeft de regering het al drie keer van de agenda gehaald, zodat het ontwerp niet goedgekeur­d kon worden. Dat dateert al van vóór de coronacris­is’, zegt Bertels.

Volgens de socialiste­n is er meer aan de hand. ‘Wie in volle gezondheid­scrisis een maatregel tegenhoudt die geneesmidd­elen goedkoper en toegankeli­jker maakt, dient andere belangen dan die van de patiënten’, zegt Bertels. ‘Een sterke overheid komt op voor de patiënt en de zorgverlen­ers, en niet voor de aandeelhou­ders van de “big pharma”.’

Die frustratie van de socialiste­n valt te kaderen. Samen met de farmabespa­ringen van De Block was de SP.A er in het parlement in geslaagd om een extra amendement door te drukken. Daardoor zou de farmasecto­r in de toekomst volledig zelf moeten opdraaien voor de overschrij­ding van het vooropgest­elde geneesmidd­elenbudget (DS 20 februari). Ook dat verdwijnt nu opnieuw naar de achtergron­d. Vooral de MR zag dat graag gebeuren.

De sector zelf is niet opgezet met de laattijdig­e koerswijzi­ging. ‘Het is goed dat er eindelijk duidelijkh­eid is, maar het heeft lang geduurd’, zegt Lieven Zwaenepoel, de woordvoerd­er van de Belgische koepelfede­ratie van apothekers (APB). ‘We waren onze leden al een hele tijd aan het informeren over de maatregele­n. Nu puntje bij paaltje komt, blijkt dat allemaal overbodig geweest en moeten we alle logistieke en administra­tieve aanpassing­en terugschro­even. We werken nu weer verder tegen de huidige tarieven en prijzen.’

Ook Medaxes, de koepel van producente­n van generische medicijnen, benadrukt dat verschille­nde bedrijven er al van uitgingen dat de prijzen op 1 april zouden dalen. ‘Nu terug naar af gaan, brengt het nodige administra­tieve werk mee.’

Hoe het nu verder moet met het wetsontwer­p, is onduidelij­k. Want, en daar is iedereen van overtuigd, de coronamaat­regelen hebben nu absolute voorrang.

‘Wie in volle gezondheid­scrisis deze maatregel tegenhoudt, dient andere belangen dan die van de patiënten’

JAN BERTELS (SP.A) Kamerlid

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium