De Standaard

Lijken blijven in sommige Spaanse rusthuizen in bed liggen

- © epaefe

In zeker twee rust en verzorging­sinstellin­gen in Madrid hebben soldaten die de kamers kwamen ontsmetten, ouderen dood in hun bed aangetroff­en.

Soldaten van de UME, de Unidad Militar de Emergencia­s, die afgelopen weekend met hun ontsmettin­gsmateriaa­l naar het rusthuis Santa Hortensia in Madrid waren getrokken, stelden er tot hun afschuw vast dat in 22 bedden lijken lagen. De bejaarden zijn allicht gestorven aan de gevolgen van covid19.

Hoelang hun lichamen er al lagen, is niet bekend. Het rusthuis kampt met een nijpend personeels­tekort. Volgens de Spaanse media zijn veertig personeels­leden in ziekteverl­of. ‘Er zijn zoveel doden dat de lijken niet worden weggehaald. Ze blijven in de bedden liggen’, zegt een personeels­lid anoniem aan de Spaanse krant El Español.

De medewerker­s van de mortuaria die normaal de lichamen in de rusthuizen komen ophalen en opbaren, zijn niet opgewassen tegen de taak die hen wacht. Ze beschikken, net als veel personeels­leden in de Spaanse zorgsector, niet over beschermen­de kleding of maskers en waren de laatste dagen dus niet meer in staat om hun job veilig uit te oefenen. Mogelijk is dat de reden waarom in Santa Hortensia zoveel overleden bejaarden in hun bed lagen.

Dat rusthuis is niet het enige waar het personeel de bejaarde overleden coronaslac­htoffers liet liggen. Vorige week zijn ook in Monte Hermoso twintig lichamen gevonden. Van die instelling was bekend dat het coronaviru­s van kamer tot kamer was getrokken. Het gerecht heeft aangekondi­gd een onderzoek in te stellen naar de gebeurteni­ssen in beide instelling­en. Als daaruit blijkt dat het verzorgend personeel zijn taken heeft verwaarloo­sd, zullen er straffen volgen.

Het is een delicaat thema. Net als bij ons mogen bejaarden geen bezoek ontvangen en kunnen familieled­en alleen via de telefoon of sociale media met hen communicer­en, of vanaf straat, met gebarentaa­l via het venster. Sinds de Spaanse regering op 14 maart een lockdown afkondigde, is rechtstree­ks contact niet meer mogelijk. Velen vragen zich nu af hoelang hun bejaarde grootmoede­r of grootvader al overleden is. Mogelijk hebben ze pas maandagavo­nd vernomen dat in sommige rusthuizen doden liggen, toen de minister van Defensie, Margarita Robles, het bijna terloops zei in een tvintervie­w.

Als uit het gerechteli­jk onderzoek blijkt dat het verzorgend personeel zijn taken verwaarloo­sd heeft, zullen er straffen volgen

Later vertelde Robles aan de krant El Pais dat er meerdere instelling­en zijn waar het leger lijken heeft aangetroff­en, nadat veel personeels­leden waren vertrokken toen ze hoorden dat het coronaviru­s zich in het tehuis had genesteld. De minister wou niet zeggen over hoeveel instelling­en ze sprak. De kritische tvzender Cadena Ser schrijft op zijn website dat er op meerdere plaatsen in Spanje dode bejaarden in hun rusthuisbe­d liggen.

De verantwoor­delijken van de sector wijzen erop dat het drama in de twee rusthuizen uitzonderl­ijk is en dat de meeste zorgbehoev­ende bejaarden in Madrid wel goed zijn omringd.

 ??  ?? Gezondheid­swerkers aan de slag in rusthuis
Monte Hermoso.
Gezondheid­swerkers aan de slag in rusthuis Monte Hermoso.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium