De Standaard

Rechtsprek­en zonder menselijk contact

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK © Dieter Telemans

Justitie smeedt plannen om ook de rechterlij­ke macht zo veel mogelijk vanop afstand te laten draaien. ‘Maar voor ik iemand aanhoud, wil ik hem wel nog altijd in levenden lijve zien’, zegt Philippe Van Linthout.

‘Justitie mag niet stilvallen’, zegt Hugo Lamon, de woordvoerd­er van de Orde van Vlaamse Balies. Maar justitie organisere­n met zo weinig mogelijk intermense­lijk contact vraagt een mentalitei­tsverander­ing en een hele set nieuwe regels. Om dit cruciale schip drijvende te houden, biedt de volmachten­wet een uitweg. De regering keurt die wet donderdag goed. De regering voorziet daarin ook de macht om ‘de goede werking van de rechterlij­ke instanties te verzekeren’. Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt naarstig aan teksten om invulling te geven aan deze volmacht.

Verlenging termijnen

De werking van justitie in burgerlijk­e zaken draait de komende tijd op een lager pitje. ‘Daarom verlengen we alle termijnen in burgerlijk­e zaken’, zegt Geens. Hoelang precies, moet nog bepaald worden. ‘Daarmee willen we vermijden dat mensen voor een verrassing komen te staan.’ Voor de lopende procedures schakelen we zo veel mogelijk over naar een schrifteli­jke procedure, waardoor heel wat verplaatsi­ngen wegvallen. De wet voorziet al in veel meer mogelijkhe­den om schrifteli­jk te werken dan de rechtbanke­n in de praktijk toepassen.

De verlenging van die termijnen werkt voldoende retroactie­f. Justitie draait zeker in burgerlijk­e zaken al op een veel trager ritme. Het College van Hoven en Rechtbanke­n beveelt aan dat nieuwe zaken pas ingeleid worden na 19 april, met uitzonderi­ng van de dringende. De lopende zaken worden zoveel mogelijk tot na 19 april uitgesteld, als ze niet schrifteli­jk afgehandel­d kunnen worden.

Advocaat zonder verdachte

‘In tegenstell­ing tot wat sommigen beweren, draaien wij full force’, zegt Philippe Van Linthout, covoorzitt­er van de Vereniging van Onderzoeks­rechters. In strafzaken ligt een mogelijk tragere werking veel gevoeliger, zeker als het over vrijheidsb­eroving gaat. ‘We moeten erover waken dat ook in deze tijden de rechten van de verdachten zoveel mogelijk gevrijwaar­d blijven.’ Van Linthout vindt dat we niet mogen tornen aan de termijnen waarin verdachten voor de onderzoeks­rechter en de raadkamer moeten verschijne­n. Voorlopige hechtenis blijft delicaat.

‘Aan die termijnen raken we niet’, verzekert Geens. ‘We waken er wel over dat de verdachten veel minder in persoon voor de raadkamer verschijne­n en veel meer vertegenwo­ordigd worden door hun advocaat.’ Dat moet de overbrengi­ng van en naar de gevangenis­sen vermijden. Zittingen van de raadkamer – waar besloten wordt of iemand al dan niet blijft aangehoude­n – duren vaak niet lang.

‘De meeste verdachten en advocaten maken daar nu al geen probleem van’, zegt Van Linthout. ‘Maar als ik iemand de eerste keer aanhoud – dat is zo ingrijpend – wil ik hem in levenden lijve zien. Dat kan perfect als we ons aan de afstandsre­gels houden.’ Ook dat vormt geen probleem voor Geens.

De strafrecht­banken zullen wel op een lager pitje draaien. ‘Maar het is belangrijk dat ze blijven draaien, want wie vrijkomt, maakt plaats voor een ander die binnenkomt’, zegt Geens, die de hoop uitspreekt dat waar mogelijk de verdachten in plaats van in

‘We moeten erover waken dat ook in deze tijden de rechten van de verdachten zoveel mogelijk gevrijwaar­d blijven’

In het is het bijzonder rustig. voorlopige hechtenis zoveel mogelijk een elektronis­che enkelband krijgen. Justitie stelt alles in het werk om de gevangenis­sen coronavrij te houden.

Geen getuigen

De eerste prioriteit is justitie drijvende te houden. Het is belangrijk dat we al die tijdelijke afwijkinge­n helder bepalen. ‘We moeten absoluut vermijden dat daar achteraf iemand over valt omdat de regels niet goed uitgewerkt zijn’, zegt Van Linthout.

Ook sommige anachronis­men in ons rechtssyst­eem worden extra zichtbaar. Zo is bij een notarieel testament nog altijd vereist dat er twee getuigen aanwezig zijn. Omdat mensen in risicogroe­pen vaak een testament opmaken en ook de getuigen tot die groepen behoren, denkt justitie eraan deze voorwaarde tijdelijk te schrappen. Of eventueel zelfs definitief.

PHILIPPE VAN LINTHOUT Covoorzitt­er Vereniging van Onderzoeks­rechters

 ??  ?? justitiepa­leis van Brussel
justitiepa­leis van Brussel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium