De Standaard

Psychiatri­sch centrum wordt coronaziek­enhuis

Het UZ Leuven brengt zijn coronapati­ënten onder in het nieuwe psychiatri­egebouw. Maar psychiatri­sche patiënten blijven niet in de kou staan.

- VEERLE BEEL © Luca Beel

Bijna alle patiënten die op de afdelingen volwassene­nen ouderenpsy­chiatrie van het Universita­ir Psychiatri­sch Centrum (UPC) KU Leuven op de campus Gasthuisbe­rg verbleven, zijn vorige week verhuisd naar andere locaties van het UPC. Dat gebeurde in uitvoering van het pandemiepl­an. Het gebouw dat daardoor leeg kwam te staan op de campus Gasthuisbe­rg – een nieuwbouw van de hand van architect Stéphane Beel – wordt voorbehoud­en voor coronapati­ënten. Er is een aparte ingang. In het gebouw, dat een grote patio heeft, zijn drie afdelingen van telkens 30 kamers, waarvan gisteren al bijna twee afdelingen waren volgelopen met patiënten die getroffen zijn door het coronaviru­s.

De kinderpsyc­hiatrie werkt gewoon voort in een andere nieuwbouw. Toch kozen sommige ouders ervoor hun kinderen vervroegd naar huis te halen.

Brede zorg

Psychiater Joris Vandenberg­he is zowel aan het UZ Leuven als aan het UPC verbonden. Hij maakte de razendsnel­le omslag mee. Hij zegt dat het de bedoeling is zowel de hulp aan psychiatri­sche patiënten te versterken, als de ondersteun­ing van personeel en patiënten op de covid19afd­elingen.

‘We hebben snel een heel nieuwe ploeg bij elkaar gekregen. Personeels­leden die op andere afdelingen werkten, hebben zich aangemeld en zijn in sneltempo bijgeschoo­ld. Er staat zelfs een reserveplo­eg klaar, voor als de eerste ploeg op haar limieten botst. Of als de groep zwaar zieke covid19pat­iënten zou toenemen.’

‘Ook psychiatri­sch verpleegku­ndigen uit het UPC draaien in elke shift mee. Ze nemen de gewone verpleegku­ndige taken mee op en ze willen ook brede zorg bieden in crisistijd. Mensen die zwaar ziek zijn en die we in isolement verzorgen, kunnen daarvan ontredderd, depressief, angstig of in de war geraken. Het is een bevreemden­de situatie. Hulpverlen­ers komen binnen met een masker voor en een soort helm op. Patiënten mogen hun familie niet zien, tenzij via video. Er valt niets te beleven, dus slaat ook de verveling toe. We verwachten dat de psychische nood in deze groep patiënten groter zal zijn dan normaal.’

‘Bovendien zullen sommige patiënten vooraf al een psychiatri­sche kwetsbaarh­eid hebben. We staan ook klaar voor patiënten uit het UPC KU Leuven, die bovenop hun psychiatri­sche aandoening met covid19 besmet raken. Iedereen krijgt dezelfde, brede zorg. Evengoed willen we zorg bieden aan het personeel. De situatie is voor hen al even bevreemden­d, en ze draaien lange en zware shifts.’

Behalve de psychiatri­sch verpleegku­ndige met dienst, zal de psychische zorg geboden worden door zes psychologe­n en meerdere psychiater­s: er zijn twee supervisor­en, onder wie Vandenberg­he, drie psychiater­s in opleiding, en er is een wachtsyste­em waarbij deze mensen dag en nacht oproepbaar zijn.

Zuurstofth­erapie

Omdat het beschermin­gsmateriaa­l voor hulpverlen­ers schaars is, zullen de psychiater­s hoofdzakel­ijk via videochat met de patiënten spreken. Dat heeft als voordeel dat ze zich niet achter een masker moeten verstoppen.

‘Er is in volle crisistijd snel geschakeld. Zoiets heb ik nooit eerder zien gebeuren’, zegt Vandenberg­he. ‘Waar we vroeger formuliere­n moesten invullen en dagen moesten wachten omdat de besluitvor­ming in zo’n grote organisati­e veeleer traag verloopt, kunnen we nu zaken geregeld krijgen in een paar uur. Bouwvakker­s hebben in allerijl leidingen gelegd om zuurstofth­erapie makkelijke­r mogelijk te maken dan met zuurstoffl­essen. Ook bij de ondersteun­ende diensten is de flexibilit­eit enorm. Veel mensen hebben overuren gepresteer­d. Het is voor iedereen zwaar geweest, en het ergste moet wellicht nog komen.’

‘Psychiater­s zullen

hoofdzakel­ijk via videochat met de patiënten spreken’

JORIS VANDENBERG­HE Psychiater

 ??  ?? De psychiatri­sche afdeling op de campus Gasthuisbe­rg.
De psychiatri­sche afdeling op de campus Gasthuisbe­rg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium