De Standaard

Keep calm and carry on? Niet in de Londense metro

Boris Johnson moet maatregele­n nemen die diametraal indruisen tegen al zijn politieke instincten. De Brexit kon hij verkopen als een opportunit­eit, maar aan corona zit geen goede kant.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

Keep calm and carry on. De beroemde slogan waarmee de Britse regering in 1939 haar burgers voorbereid­de op de Tweede Wereldoorl­og, is nooit meer van toepassing geweest dan in deze coronacris­is. Maar in Londen was gisteren van kalmte en sereniteit weinig sprake. Vooral de beelden van overvolle metrostell­en bleven de gemoederen verhitten. Hoe was het mogelijk dat de dag nadat premier Boris Johnson via een televisiet­oespraak het land op slot had gegooid, daar op het openbaar vervoer nauwelijks iets van te merken was?

De tabloids legden de schuld voor de chaos meteen bij de Labourburg­emeester van Londen, Sadiq Khan. Waarom legde hij niet meer metrostell­en in? Maar volgens Khan is dat onmogelijk, omdat het metronet al verzadigd is. Bovendien zitten heel wat bestuurder­s ziek thuis. Khan kaatste de bal terug naar de regering. Dat de metro zo druk blijft, komt volgens hem doordat te veel mensen verplicht zijn om te gaan werken omdat ze anders geen inkomen hebben. Pas als de regering daar iets aan doet, zullen meer mensen thuisblijv­en.

‘Vergeten arbeiders’

Johnsons bruuske coronaboch­t was niet goed voorbereid. Dat bleek ook uit de dringende vraag van de politielei­ding om meer duidelijkh­eid over hoe ze moeten optreden tegen overtreder­s. De voormalige chef van de Manchester Police, sir Peter Fahy, formuleerd­e het in de BBCBreakfa­st Show meteen helder: ‘We hebben behoefte aan een geweldig pak ophelderin­g.’

Alle politiezon­es werden over

stelpt met telefoons van burgers die wilden weten wat ze nog wel en niet meer mochten doen. Fahy voegde eraan toe dat het voor de politie absoluut onbegonnen werk was alle overtreder­s streng te beboeten. ‘Het moet van de mensen zelf komen en de regering

moet hen meer duidelijkh­eid geven.’ Maar zelfs binnen de regering was niet alles helder. Sterke man, minister voor Kabinetsza­ken Michael Gove, moest zichzelf corrigeren toen hij eerst had gezegd dat gescheiden ouders hun kinderen niet meer bij de expartner mochten afzetten en ophalen.

Toch staat de bevolking achter de strenge maatregele­n. Uit een snelle peiling van YouGov bleek dat 93 procent van de ondervraag­den de maatregele­n steunt. Maar veel mensen willen wel zo lang mogelijk blijven werken. Vooral de 5 miljoen zelfstandi­gen hebben voorlopig geen terugvalba­sis. Zonder werk vallen ze terug op 18,85 pond (21 euro) per dag. Johnson overlegde gisteren met zijn kernkabine­t om daar een mouw aan te passen. Er ligt een plan op tafel om zelfstandi­gen een tijdelijke tegemoetko­ming te geven tot 80 procent van hun inkomen. Dat mechanisme bestaat voor wie in vaste dienst is, maar er werd daarover nog geen overeenste­mming bereikt. Tot grote woede van de vakbonden én Nigel Farage. In een opiniestuk in The Daily Telegraph brak hij een lans voor deze ‘vergeten arbeiders’.

Optimist en voluntaris­t

De vraag is of Johnson in de voetsporen kan treden van zijn grote politieke held, Winston Churchill, die van de Tweede Wereldoorl­og een politiek succes maakte

Meteen is duidelijk dat niet Brexit, maar corona de grootste uitdaging wordt voor Johnson. De vraag is of hij in de voetsporen kan treden van zijn grote politieke held, Winston Churchill. Die maakte van de Tweede Wereldoorl­og een politiek succes. Deze crisis verplicht Johnson een beleid te voeren dat indruist tegen al zijn politieke instincten. Van Johnson wordt altijd gezegd dat hij geen politieke ideologie heeft. Hij is een kameleon. Dat bewees hij als burg

 ?? © terry dolzyc/twitter © epa ?? De Londense metro, gisterocht­end
– dus ná de lockdown.
Politie te paard in Londen. Ze moeten waken over de 2 meter afstand tussen mensen.
© terry dolzyc/twitter © epa De Londense metro, gisterocht­end – dus ná de lockdown. Politie te paard in Londen. Ze moeten waken over de 2 meter afstand tussen mensen.
 ?? © AFP © afp ?? Agenten op een verlaten ogende brug in centraal Londen.
Reizigers op de Londense metro gisterocht­end. Velen zijn verplicht te gaan werken.
© AFP © afp Agenten op een verlaten ogende brug in centraal Londen. Reizigers op de Londense metro gisterocht­end. Velen zijn verplicht te gaan werken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium