De Standaard

Het parket weer opgeboend

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur

‘Intimidati­e, desinforma­tie, chantage!’, verweet tvmaker Eric Goens precies een jaar geleden het Antwerpse parket in de pers. Goens schoot toen zo uit zijn krammen omdat het Antwerpse parket had geprobeerd de uitzending tegen te houden van de docureeks Cold case: wie heeft Sally vermoord op VTM. Dat deed het omdat de makers (Het Nieuwshuis, het productieh­uis van Goens) met die truecrimer­eeks ‘het onderzoek in gevaar brachten’, volgens datzelfde parket. ‘Ze liegen en ze gedragen zich als charlatans, en ik wik mijn woorden!’, foeterde Goens. Hij noemde de magis traten nog net geen ‘douchebags’.

Cold case: wie heeft Sally vermoord was een driedelige aanklacht tegen wat Goens de lamlendigh­eid van justi tie en de stommiteit­en in het onderzoek naar de moord op Sally Van Hecke noemde. ‘Na zoveel geklooi zou je toch een beetje nederighei­d verwachten bij het parket’, gooide hij er nog achteraan.

Het kan verkeren. Een jaar nadat hij geen spaander (hebt u ’m?) heel

Het kan verkeren, er viel deze keer geen onvertogen woord over het parket

liet van het Antwerpse parket, komt Goens met een nieuw programma, voor Vier, genaamd Het parket, waarin hij de lof zingt van … het parket. In de eerste aflevering niet van het Antwerpse, dat komt misschien later nog aan bod, gisteren waren de drie OostVlaams­e parketten aan de beurt: Gent, Oudenaarde en Dendermond­e. Alles is weer koek en ei, er viel geen onvertogen woord over de parketmagi­straten, er vielen geen charlatans te bespeuren. Stommiteit­en in de onderzoeke­n? Ook niet. Wel drie bewonderen­swaardige vrouwelijk­e substitute­n uit de genoemde steden, die uitgebreid mochten duidelijk maken hoe betrokken en consciënti­eus ze hun baan ter harte nemen, en hoe moeilijk dat is gezien de beperkte middelen die de federale regering Justitie ter beschikkin­g stelt (en de straffeloo­sheid die daar het gevolg van is). Tussen die drie steeds wisselende reportagel­uikjes door, waarbij we onder meer getuige mochten zijn van een ‘afstapping’ na de dubbele zelfmoord van een vereenzaam­d bejaard stel (conclusie, na ampel beraad: dubbele zelfmoord), zat ook een interview met procureur des Konings Johan Sabbe, over de schande van het veel te krappe budget van Justitie. ‘Kleiner dan dat van Ontwikkeli­ngshulp’, wist Sabbe. ‘Nochtans,’ vulde Goens aan, ‘als je aan honderd mensen vraagt, geven we het laatste miljard aan Justitie of aan Ontwikkeli­ngshulp, dan zeggen er 101: Justitie.’

Noem ons een charlatan, of desnoods een douchebag, maar dat is desinforma­tie. Vraag anders eens aan honderd mensen of het laatste miljard moet gaan naar Justitie of naar een vaccin tegen het coronaviru­s. Leer ons de mensen kennen, zeg.

Desondanks: niet onaardig programmaa­tje.

Het parket. dinsdag om 20.35 uur op Vier. ¨¨¨èè

 ?? © vier ?? Drie vrouwelijk­e substitute­n maken uitgebreid duidelijk hoe betrokken en consciënti­eus ze hun baan ter harte nemen.
© vier Drie vrouwelijk­e substitute­n maken uitgebreid duidelijk hoe betrokken en consciënti­eus ze hun baan ter harte nemen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium