De Standaard

Weer meer doden in Italië

- JOLIEN DE BOUW

Het coronaviru­s heeft gisteren aan 743 Italianen het leven gekost. Daarmee kwam een einde aan de daling van de twee dagen voordien. De dodentol staat nu op 6.820. Positief is dan weer dat het aantal nieuwe besmetting­en maar met 7,2 procent steeg en daarmee de dalende trend van de jongste dagen bevestigt. Vorige week lag dat percentage nog rond de 15 procent.

‘Je verplaatsi­ngen beperken’, hadden sommige Fransen niet goed begrepen. Daarom worden de regels strenger: niet verder dan één kilometer van je huis, geen markten meer en steden mogen een avondklok invoeren.

De maatregele­n die Frankrijk sinds een week in lockdown zetten, waren al redelijk streng. Maar na amper twee dagen betreurde president Emmanuel Macron het gedrag van sommige landgenote­n: ‘Ik zie mensen nog steeds naar het park of het strand gaan. Dan denk ik: ze hebben de boodschap niet begrepen.’ De schitteren­de lentezon en het Franse jem’enfoutisme lokten nog velen van hen naar buiten.

Sinds gisteren mogen ze niet verder dan één kilometer van hun huis. Gedaan dus met de fikse wandelinge­n met de hond. Op het ‘attestatio­n de déplacemen­t dérogatoir­e’, de verklaring van uitzonderl­ijke verplaatsi­ng die elke Fransman die zijn huis verlaat op zak moet hebben, moet nu ook het uur van vertrek genoteerd worden. Wie langer dan een uur op stap is, vliegt met een boete weer huiswaarts. Een rondje lopen mag ook nog maar één keer per dag.

Markten zijn sinds gisteren verboden. Zeker in steden liepen daar nog te veel mensen te dicht bij elkaar. In uitzonderl­ijke gevallen kunnen burgemeest­ers hun lokale markt wel nog laten doorgaan. In sommige dorpen is de markt de enige plek waar je verse producten kan kopen en daarop heeft elke Fransman nog steeds recht. Het blijft een zware dobber voor landbouwer­s, die vrezen een groot deel van hun oogst niet meer verkocht te krijgen.

Traangasgr­anaat

De regering wil geen nationale avondklok instellen, maar geeft steden en gemeenten wel de mogelijkhe­id om dat te doen. In een aantal steden mogen inwoners nu al niet meer buiten na acht uur ’s avonds. Dat is het geval in het zwaar getroffen oosten en noorden van het land, maar ook in het zuiden en in steeds meer Parijse banlieues waar ze de quarantain­e niet overal naleven.

In bepaalde ‘quartiers populaires’ vertikken mensen het al

‘Sommigen vinden zichzelf een held als ze de regels schenden.

Eh bien non, dan ben je een imbécile'

CHRISTOPHE CASTANER Frans minister van Binnenland­se Zaken

In sommige buitenwijk­en knijpen agenten een oogje toe wanneer jongeren tegen valavond samentroep­en. ‘We doen er alles aan om rellen te vermijden’, aldus politieage­nt Nicolas Pucheu. ‘We proberen rustig uit te leggen waarom binnenblij­ven belangrijk is. Soms is dat lastig. Als de politie op straat mag komen, dan zij ook, zeggen ze. Die jongeren genieten van dat katenmuiss­pel en zetten hinderlage­n op.’

Ook in het mondaine Nice hebben mensen volgens de burgemeest­er – die zelf getroffen werd door het coronaviru­s – ’s avonds niets meer te zoeken op straat. Tot de bekende Promenade des Anglais en het strand was de toegang al verboden. De politie laat daar nu drones ‘patrouille­ren’ om te kijken of de Niçois de regels volgen en hen zo nodig door een luidspreke­r aan de maatregele­n te herinneren.

De taal van de regering is streng voor overtreder­s. Zo zei minister van Binnenland­se Zaken Christophe Castaner dat ‘sommigen zichzelf een held vinden als ze de regels schenden. Eh bien non, dan ben je een imbécile.’

Het aantal besmetting­en in Frankrijk zit al boven de 22.000. Boetes voor mensen die zonder geldige reden de straat opgaan, beginnen bij 135 euro. Wie vier keer tegen de lamp loopt, riskeert 3.700 euro boete en zes maanden cel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium