De Standaard

Politiek noodpakket in VS moet depressie voorkomen

-

‘The Great Liquidity Crisis’. Zo doopte Wall Streetreus JP Morgan de recente meltdown op de financiële markten. Een massale run van beleggers op cash die slechts deels werd gestopt door de Amerikaans­e centrale bank, de Federal Reserve. Die Fed zette maandag onverwacht alle geldsluize­n open en kondigde aan onbeperkt obligaties te zullen kopen op de markten. Als een soort ultieme wereldwijd­e lender of last resort. Enerzijds om een volwaardig­e liquiditei­tscrisis te vermijden. Anderzijds om te proberen de kredietstr­oom naar Amerikaans­e bedrijven en huishouden­s gaande te houden.

Want de VS zijn Europa niet. In het land van Donald Trump komt 80 procent van de financieri­ng rechtstree­ks van de financiële markten en slechts 20 procent van de banken. Waardoor stress in de financiële markten meteen een impact heeft op de financieri­ng van Amerikaans­e gezinnen en bedrijven, die door de stijgende rente in de VS plots riskeerden hun leningen duurder te moeten betalen.

Maandag maakte dat nog geen indruk op de beleggers. Dinsdag wel. Of althans, zo leek het even. Want de Amerikaans­e beurzen schoten gisterenna­middag uit de startblokk­en. Met winsten van 6 tot bijna 8 procent. De reden daarvoor moet niet bij de Fed gezocht worden. Maar bij de herwonnen hoop op een akkoord tussen Democraten en Republikei­nen over een noodpakket van 2000 miljard dollar, goed voor 10 procent van het bbp van de VS.

Want monetair beleid volstaat niet om deze coronacris­is te boven te komen. De oplossing zal ook en vooral van de overheden moeten komen. Dat Republikei­nen en Democraten al dagenlang bakkeleide­n over de precieze verdeling van het geld (waardoor de stemming over het noodpakket al tweemaal werd uitgesteld) woog dan ook al dagenlang op de sfeer op Wall Street. Gisteren leek daar eindelijk veranderin­g in te komen. Zowel Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Congres, als minister van Financiën, Steven Mnuchin, was ’s ochtends al opvallend optimistis­ch over een snel akkoord.

Al zal dat geen wonderen verrichten. Vermogensb­eheerder Pimco verwacht dat de maatregele­n van de Fed en de Amerikaans­e politici hoogstens kunnen voorkomen dat de ‘Great Liquidity Crisis’ verandert in een ‘Great Depression’. Meer niet. De redenering? Overheden en centrale banken kunnen zoveel doen als ze willen. Dat verandert niets aan de neerwaarts­e druk op de bedrijfswi­nsten, die door de wereldwijd­e coronacris­is enorm blijft.

Om de beurskoers­en echt omhoog te krijgen moeten beleggers het idee krijgen dat het ergste van de pandemie voorbij is. Tot die tijd zullen de beurzen wellicht zeer volatiel blijven en niet echt stijgen. Zeker niet als er mogelijk ook nog beleidsfou­ten worden gemaakt. Zoals de Fed, die maandag de toegang tot de opkoopprog­ramma’s voor obligaties beperkte tot ‘gezonde’ bedrijven met een BBBrating. Dat kan volgens de analisten van Euler Hermes aanleiding geven tot de massale ratingverl­aging van honderden tot duizenden Amerikaans­e bedrijven die daar net boven zitten. Wat nieuwe marktstres­s kan veroorzake­n.

De Amerikaans­e beurzen schoten gisteren uit de startblokk­en, maar niet door de ingreep van de Fed

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium