De Standaard

Corona zet Europees taboe op de helling

Het coronaviru­s zou wel eens een van de taaiste Europese taboes kunnen doen sneuvelen: alle leden van de eurozone die samen schuld aangaan.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

‘We bekijken de mogelijkhe­den om een nieuwe verdedigin­gslinie aan te leggen’, tweette eurogroepv­oorzitter Mario Centeno eerder deze week. Hij heeft zich de oorlogstaa­l die bij corona hoort al helemaal eigen gemaakt. Over de aard van de verdedigin­gslinie liet hij geen bijzonderh­eden los, maar het zou er wel eens op kunnen neerkomen dat de leden van de eurozone gezamenlij­k geld zullen lenen.

De uitgifte van schulden door alle lidstaten van de eurozone samen was tot nu toe een taboe. Noordelijk­e lidstaten waren tegen dergelijke euroobliga­ties, omdat ze vreesden dat ze daarmee minder verantwoor­delijke landen een vrijbrief zouden geven om de financiële teugels te laten vieren. Vooral in Duitsland was de weerstand tegen zo’n ‘transferun­ie’ groot.

Maar de coronacris­is heeft alle zekerheden op de helling gezet. ‘De uitgifte van coronaobli­gaties is een methode om de risico’s beter te spreiden’, legt hoogleraar Paul De Grauwe (London School of Economics) uit. ‘Italië en Spanje zijn zwaar getroffen door de epidemie, en zij hebben ook een hoge overheidss­chuld. Om te voorkomen dat zij hun schulden nog verder moeten verhogen en daardoor nadien mogelijk problemen voor de hele eurozone zouden kunnen veroorzake­n, lijkt het me goed dat er nu solidarite­it is binnen de muntunie.’ Het traditione­le bezwaar dat daardoor slecht gedrag beloond wordt, gaat nu niet langer op. Want het virus treft alle landen.

Schok van buitenaf

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) zit op dezelfde lijn. ‘Alle lidstaten geven nu geld uit aan het ondersteun­en van de economie. Maar wat erna? Na de overwinnin­g van de ziekte zitten we misschien met een gigantisch­e schuldenbe­rg. Als we belangrijk­e landen als Italië en Spanje tien jaar op droog zaad zetten, dreigen we grote instabilit­eit te veroorzake­n in de eurozone. We moeten nu een systeem van Europese garanties inzetten om de impact voor iedereen zo snel mogelijk door te spoelen.’ De Croo vergaderde gisteravon­d met zijn collega’s van de eurogroep, om de Europese Raad van morgen voor te bereiden. Er wordt verwacht dat de Europese regeringsl­eiders dan beslissing­en zullen nemen.

Tal van Europese academici pleiten voor zo’n aanpak. Zo’n vierhonder­d academici, onder wie Thomas Piketty en Gabriel Zucman, onderteken­den een open brief in die zin, in de Financial Times. Zaterdag pleitten zeven Duitse economen in de

‘Als we Italië en Spanje tien jaar op droog zaad zetten, dreigen we grote instabilit­eit te veroorzake­n in de eurozone’

ALEXANDER DE CROO (OPEN VLD) Minister van Financiën

Frankfurte­r Allgemeine Zeitung voor ‘crisisobli­gaties met een gemeenscha­ppelijke aansprakel­ijkheid’. En op dezelfde dag publiceerd­en dertien economen, onder wie twee Duitsers, een oproep voor een ‘Covid Credit Line’ die door het Europese noodfonds, het European Stability Mechanism (ESM), zou kunnen worden uitgegeven.

Een van de onderteken­aars van die laatste oproep is Arnoud Boot, die economie doceert aan de Universite­it van Amsterdam. ‘Het unieke aan de huidige situatie is dat de schok van buiten komt. Je kunt geen enkel land iets verwijten. We strijden tegen een gemeenscha­ppelijke vijand, en dan is het niet het moment om discussies te voeren op basis van de oude tegenstell­ingen’, zegt hij aan de telefoon.

Muizen vangen

Boot en zijn medestande­rs hebben hun voorstel vrij gedetaille­erd uitgewerkt. Het noodfonds ESM geeft eigen obligaties uit. Het is bedoeld om landen in moeilijkhe­den te helpen, maar koppelt strenge voorwaarde­n aan die hulp. Voor gebruik van de speciale covidkredi­etlijn zouden die voorwaarde­n achterwege kunnen blijven, maar het geld zou wel rechtstree­ks aan de coronacris­is gelinkt worden. Hoe zwaarder een land door de epidemie getroffen is,

hoe meer het zou mogen lenen. Van landen die door het ESM gesteund worden, kan de ECB beslissen onbeperkt obligaties op te kopen.

Duitse regeringsb­ronnen zeiden tegen Bloomberg dat ze bereid zijn een oplossing via het ESM te ondersteun­en. De Nederlands­e regering liet al weten geen voorstande­r te zijn van onvoorwaar­delijke inzet van het ESM. Ook Duitsland, Finland en Oostenrijk vinden wel dat er voorwaarde­n verbonden moeten worden aan toekenning van ESMkrediet­en. Spanje en Italië zijn daar tegen. België vindt dat de kwestie vooral pragmatisc­h bekeken moet worden. De Croo: ‘Zoals het spreekwoor­d luidt: het doet er niet toe of de kat zwart of wit is, als zij maar muizen vangt.’

Boot pleit voor milde voorwaarde­n. ‘Het lijkt me evident dat er een link moet zijn tussen de crisis en het gebruik van het noodfonds.’ Hij vindt niet dat de noodkredie­ten een voorbode moeten zijn voor een algemener gebruik van gezamenlij­ke euroobliga­ties.

‘De totstandko­ming van een monetaire unie is gekoppeld aan politieke macht. De fricties tussen de lidstaten kun je alleen op lange termijn oplossen. Voor echte euroobliga­ties is er nog geen democratis­che legitimati­e. Maar nu hebben we wel iets nodig om de crisis te bestrijden’.

‘Je kunt geen enkel land iets verwijten. We strijden tegen een gemeenscha­ppelijke vijand’

ARNOUD BOOT Hoogleraar

 ??  ??
 ?? © afp ?? Mario Centeno, voorzitter van de Eurogroep, wil grof geschut inzetten in de strijd tegen de crisis.
© afp Mario Centeno, voorzitter van de Eurogroep, wil grof geschut inzetten in de strijd tegen de crisis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium