De Standaard

Tijdelijk werkloos ... Wat nu?

-

Wie komt in aanmerking voor tijdelijke werklooshe­id?

Het gaat om iedereen voor wie de werkgever bij de Rijksdiens­t voor Arbeidsvoo­rziening (RVA) werklooshe­id vanwege overmacht heeft aangevraag­d. Het speelt geen rol hoeveel dagen hij of zij aan de slag is geweest. Door de zogenaamde coronaproc­edure heeft de regering het de bedrijven makkelijk gemaakt om de documenten in orde te brengen.

Leidt dat automatisc­h tot een uitkering?

Neen. De werknemer moet zelf een aanvraag voor een uitkering doen. Dat kan bij een van de drie grote vakbonden (ACV, ABVV of ACLVB) of bij de Hulpkas voor werklooshe­idsuitkeri­ngen (HVW), een openbare instelling van sociale zekerheid. Zij staan in voor de uitbetalin­g van werklooshe­idsuitkeri­ngen. De Hulpkas is voor werknemers die niet bij een vakbond aangeslote­n zijn.

Zowel de vakbonden als de Hulpkas zetten in op aanvragen online. De aanvraag kan ook via mail of per brief gebeuren.

Hoeveel bedraagt de uitkering?

Daarover is er veel verwarring. Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) kondigde aan dat iedereen meteen recht heeft op een forfaitair­e uitkering. Het gaat om een forfaitair­e brutovergo­eding van 1.450 euro, toegekend a rato van het aantal werklooshe­idsdagen in maart, stelt woordvoers­ter Miet Deckers. De forfaitair­e vergoeding is er gekomen omdat het voor de RVA een hele opdracht is om in zo’n korte termijn voor de nu bijna miljoen werklozen de precieze uitkering te berekenen. De socialedie­nstenverle­ner SD Worx schat in dat het uiteindeli­jke bedrag voor de meesten zal schommelen tussen 1.090 euro en iets meer dan 1.500 euro netto per maand. Dat is inclusief een ‘coronasupp­lement’ van 5,63 euro per dag. Daarover is de verwarring groot. Volgens het kabinetMuy­lle gaat het om een nettobedra­g. Bij de uitbetalin­gsinstelli­ngen gaan ze ervan uit dat het een brutobedra­g is.

Wanneer wordt de uitkering uitbetaald?

Gewoonlijk gebeurt de uitbetalin­g in het begin van de maand. Dat zal ook nu zo zijn, verzekert David Vanbelling­hen, woordvoerd­er van het ACV. Maar door de enorme toename van het aantal werklozen kan het anderhalf week duren vooraleer alle uitkeringe­n uitbetaald zijn, zegt Coppens. ‘We zullen moeten overwerken om alles in orde te maken tegen begin april.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium