De Standaard

Haal helikopter­geld uit de taboesfeer

De ECB zou de coronagere­lateerde tekorten van de overheid rechtstree­ks kunnen financiere­n, zonder dat geld terug te vragen, schrijft HANS BEVERS.

- HANS BEVERS Hoofdecono­om van Bank Degroof Petercam en auteur van ‘Achteraf is het makkelijk’ (Polis).

Zelfs Donald Trump en Boris Johnson snappen intussen dat de wereld zich in een uitzonderl­ijke crisis bevindt. Ook de economisch­e gevolgen van corona zullen groot zijn. Economen zijn terughoude­nd om er al precieze cijfers op te kleven, want die creëren een vals gevoel van objectivit­eit. Maar als virologen zeggen dat het virus zijn ‘tour du monde’ zal maken en alleen een vaccin finaal redding kan brengen, dan valt te vrezen dat de globale economisch­e activiteit de volgende achttien maanden zwaar onder druk zal blijven staan.

Regeringen en centrale banken proberen alles te doen om te vermijden dat een zware kortstondi­ge recessie uitmondt in een economisch­e depressie met langdurige werklooshe­id en risicoaver­sie. De pakketten van honderden miljarden steunmaatr­egelen die nu wereldwijd in stelling gebracht worden, zullen allicht nog talloze keren opgeschroe­fd moeten worden. Begrotinge­n zullen bloedrood kleuren. Dat is dan maar zo. Over de financieri­ng van die tekorten en de oplopende overheidss­chuld moeten we ons nu geen zorgen maken. Centrale banken geven regeringen rugdekking: ‘Spendeer wat je wilt, wij zorgen ervoor dat jullie goedkoop kunnen lenen.’ De budgettair­e besognes zijn voor later.

Ballast overboord

Maar waarom zouden overheden die extra schuldenla­st moeten blijven torsen in de toekomst? Ik zie geen overtuigen­de reden. Die ballast moet overboord. De Europese Centrale Bank (ECB) zou landen nu al direct kunnen financiere­n, zonder dat die overheidso­bligaties moeten uitgeven en hun schulden nog verder zien oplopen. Een mogelijk tegenargum­ent is dat zowat elke overheidss­chuld, hoe hoog ook, houdbaar is als de interestla­sten erop bijna 0 procent of zelfs negatief zijn. Japan, met een overheidss­chuld van bijna 250 procent van het bbp, bewijst dat. In dat opzicht maakt het niet veel uit dat de Italiaanse overheidss­chuld 140 dan wel 170 procent van het bbp bedraagt. Een ander tegenargum­ent zou kunnen zijn dat de economisch­e impact en de steunmaatr­egelen overal verschille­nd zijn. In de wetenschap dat er negentien landen zijn in de eurozone en dat er maar één centrale bank is, zal dat een twistappel zijn.

Maar als Europese overheden nu geen goed akkoord kunnen uitwerken, dan voorspelt dat weinig goeds voor de toekomst van de eurozone. De economisch­e en maatschapp­elijke gevolgen van de grote recessie en de eurocrisis zijn nog elke dag tastbaar. Het vooruitzic­ht van opnieuw jaren besparen kan betekenen dat het uitdijende populisme zich echt van alle ketens ontdoet.

Er is nood aan een nog intensere vorm van samenwerki­ng tussen de ECB en de overheid. Dit is het terrein van helikopter­geld. De coronagere­lateerde tekorten van de overheid kunnen rechtstree­ks gefinancie­rd worden door de ECB. Die kan zeggen dat ze het geld niet terug hoeft. In de eurozone botst die optie op juridische problemen, want de directe monetaire financieri­ng van overheden is wettelijk verboden door het Verdrag van Maastricht uit 1992. Maar nood breekt wet.

Cheque aan de burgers

Meer dan eens wordt gezegd dat dit tot het failliet van de ECB zou leiden, omdat die geld uitgeeft zonder dat daar op haar balans een activa tegenover staat. Dat

Budgettair­e voorzichti­gheid staat tijdens deze crisis gelijk aan nalatighei­d

snijdt geen hout. Het specifieke aan een centrale bank is juist dat de instelling een oneindige capaciteit heeft om geld te creëren en geen eigen vermogen nodig heeft. Wat ze wel nodig heeft, is politieke steun van de overheid die haar het monopolie op geldcreati­e garandeert. Ook de vrees voor een ontsporend­e inflatie is niet gegrond op basis van de ervaringen in het voorbije decennium. En de ECB kan het monetaire beleid altijd weer verstrakke­n, indien nodig.

Het is nu niet aan de orde, maar het is zelfs mogelijk om in een latere fase – wanneer de economisch­e schade beter geraamd kan worden en de economisch­e malaise zou aanhouden – nog een stap verder te gaan en de ECB direct een cheque te laten bezorgen aan de burgers van de eurozone. Op die manier krijgt het economisch­e herstel een sterke duw in de rug. Ter illustrati­e: een individuel­e cheque van 2.500 euro zou zo’n 800 miljard euro ofwel 6,5 procent van de totale economisch­e activiteit in de eurozone vertegenwo­ordigen. Het kan eenmalig zijn of in periodieke schijven, tot de inflatie en de economisch­e activiteit voldoende oppikken. Natuurlijk, je geeft dan iedereen a priori evenveel. Dat is niet nodig. Het geld komt het best terecht bij de meest behoevende burgers. Maar die sociale correctie kan vrij makkelijk daarna gebeuren, via de belastinga­anslag. Toegegeven, ook dat zal bron van politieke discussie zijn.

Bekommerni­ssen om politiek misbruik en inflatie zijn nu niet aan de orde. Het deflatiesp­ook moet worden bekampt. Budgettair­e en monetaire voorzichti­gheid staan tijdens deze crisis gelijk aan nalatighei­d. Dit is het moment om de geldheliko­pters een laatste nazichtbeu­rt te geven en ze uit de taboesfeer te halen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium