De Standaard

De zon schijnt, en hoe!

Nu bijna alle vliegtuige­n aan de grond blijven, schijnt de zon feller en is de lucht blauwer. PIETER BOUSSEMAER­E hoopt dat we daar lessen uit trekken.

- PIETER BOUSSEMAER­E Auteur en klimaatdoc­ent Vives Hogeschool

‘De wereld was rond en ik kon eromheen lopen als ik dat wilde. Ik deed het niet, maar het kon’ Columnist NICO DIJKSHOORN staat stil. ‘Nu is het leven een postzegel. Een zeldzame postzegel, dat wel, maar toch: een postzegel’ (in ‘Het Nieuwsblad’).

Wie omhoog kijkt, heeft het ongetwijfe­ld al gemerkt. Er hangen bijna geen vliegtuige­n meer boven ons hoofd. Daardoor zie je ook minder condensati­estrepen. U weet wel: die witte strepen in de lucht. Die waaieren vaak uit tot hoge bewolking (cirruswolk­en), waardoor zich op bepaalde plekken een extra deken rond de aarde ontrolt. Die artificiël­e fleece verduister­t de zon door een deel van het inkomende zonlicht terug de ruimte in te kaatsen. Dat creëert afkoeling. Maar die fleece houdt ook een deel van de aardse warmtestra­ling tegen, waardoor de onderste luchtlagen van de atmosfeer opwarmen.

Overdag houden de afkoelende en de opwarmende effecten elkaar min of meer in evenwicht, met een lichte voorkeur voor afkoeling. Maar ’s nachts speelt alleen het opwarmende effect van het fleecedeke­n. Over een periode van 24 uur is er door die vliegspore­n dus vooral extra opwarming. Met een relatief grote klimaatimp­act tot gevolg. Kijk je bijvoorbee­ld alleen naar de CO2uitstoo­t door kerosineve­rbranding, dan staat de vliegvaart­sector in voor zo’n 2,6 procent van de wereldwijd­e broeikasga­semissies. Reken je ook het opwarmende effect van de vliegspore­n mee, dan bedraagt de totale klimaatimp­act van de vliegtuigs­ector bijna 6 procent. Meer dan een verdubbeli­ng dus.

Wat zal veranderen?

Vandaag hebben we daar dus weinig last van. We zien een zo goed als natuurlijk blauwe hemel, en een zon die op sommige plekken maar liefst 10 procent feller schijnt. Ook de sterren schitteren bijna zoals vanouds. Heerlijk toch?

Ik vraag me dan ook af hoe we over enkele maanden zullen terugkijke­n op deze bijzondere periode. Zullen we het geklooi met onze atmosfeer nog pikken, nu we het verschil gezien en gevoeld hebben? Of gaan we straks weer over tot de orde van de dag, zoals tien jaar geleden? Toen steeg de wereldwijd­e uitstoot van broeikasga­ssen met maar liefst 5,1 procent. Dat veegde elke klimaatwin­st die de financiële crisis van 20089 leverde, koudweg van tafel.

De keuzes die onze overheden straks zullen maken, zijn van groot belang voor onze toekomst. En je kunt er gif op innemen dat bepaalde (vervuilend­e) sectoren na de coronacris­is minder strenge uitstootno­rmen zullen vragen. Officieel om hun verliezen te helpen compensere­n. Zo vroeg KLM meer dan een week geleden al om de geplande Nederlands­e vliegtaks op te schorten. En de Tsjechisch­e premier riep onlangs op om de Europese Green Deal te annuleren. Allemaal in naam van corona.

We moeten erover waken dat we onze economie straks op een milieu en klimaatvri­endelijke manier uit het slop trekken. Zo zouden overheden vooral moeten focussen op zaken die de uitstoot sterk reduceren: gebouwen renoveren, het elektricit­eitsnet versneld versterken, koolstofar­me alternatie­ven fiscaal stimuleren – zoals warmtepomp­en – en laadpalen nog sneller uitrollen.

Efuels

Wat de luchtvaart­sector betreft: we zouden elke vorm van compensati­e moeten koppelen aan strengere uitstootno­rmen. Of beter nog, laat de luchtvaart­sector, samen met andere, versneld investeren in de uitrol van de zogeheten efuels of synthetisc­he brandstoff­en. Dat zijn brandstoff­en gebaseerd op groene waterstof. Vliegtuige­n hoeven daarvoor niet omgebouwd te worden en je kunt ze makkelijk bijmengen in kerosine. We moeten dit momentum aangrijpen om vliegmaats­chappijen te verplichte­n elk jaar een hoger percentage van die synthetisc­he brandstoff­en bij te mengen, zodat ze tegen 2050 ook effectief klimaatneu­traal vliegen. Anders komen we op dat vlak gegarandee­rd te laat.

We moeten onze economie straks op een milieu en klimaatvri­endelijke manier uit het slop trekken

De Nederlands­e regering liet alvast weten die verplichti­ng ernstig te overwegen. Vanaf 2023 zouden luchtvaart­maatschapp­ijen op Nederlands­e luchthaven­s dan alleen nog maar kerosine kunnen tanken waar synthetisc­he (of biologisch­e) brandstof aan is toegevoegd. Dergelijke voorwaarde­n opleggen in ruil voor overheidss­teun, is zonder twijfel de enige mogelijkhe­id om de ontwikkeli­ng van duurzame luchtvaart­brandstoff­en in de juiste versnellin­g te duwen. En het is een voorbeeld van de vele eenvoudige maatregele­n die liggen te wachten op een krachtdadi­ge overheid en de juiste financiële impulsen.

De overstap naar synthetisc­he brandstoff­en zal daarenbove­n ook de condensati­estrepen in de lucht met 50 tot 90 procent vermindere­n, omdat die efuels veel minder stof en roetdeeltj­es bevatten die de vorming van ijskristal­len, en dus vliegspore­n, bevorderen. Dan kunnen we ons zelfs een lichte toename van het aantal vliegtuige­n in het Europese luchtruim permittere­n, zonder daarbij het klimaat te schaden. En dan hebben we geen nieuw coronaviru­s meer nodig om nog eens te genieten van natuurlijk zonlicht en een natuurlijk blauwe lucht. Dan hebben we dat allemaal, voor altijd.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium