De Standaard

‘CORONAINBR­EUKEN’ VANAF NU BESTRAFT MET 250 EURO BOETE

Enquête brengt gedragsver­andering in kaart

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E © Jimmy Kets

Uit de resultaten van de wekelijkse enquête van de UAntwerpen blijkt dat Belgen de maatregele­n goed opvolgen. Voor het eerst wordt ook gepeild naar psychische klachten.

Wanneer gaf u voor het laatst een hand of zoen aan iemand anders dan een huisgenoot? Die vraag legden onderzoeke­rs van de Universite­it Antwerpen vorige week dinsdag voor aan meer dan 560.000 Belgen, in het kader van de grootschal­ige, online ‘coronabevr­aging’. ‘Daarmee willen we peilen of mensen hun gedrag aanpassen onder invloed van het virus en de door de overheid opgelegde maatregele­n’, zegt professor epidemiolo­gie Pierre Van Damme (UAntwerpen).

‘Het idee ontstond in de dagen na de eerste Nationale Veiligheid­sraad. We zagen dat niet iedereen die maatregele­n volgde – denk aan de lockdownpa­rty’s. We beseften dat we geen veertien dagen mochten wachten – tot de effecten zich kunnen laten voelen – om de naleving te monitoren.’ De enquête vond gisteren voor de tweede keer plaats en zal dat elke week op dinsdag doen.

Thuiswerk

De vraag over die laatste hand of zoen is een belangrijk­e indicator van de mate waarin de oproep om aan social distancing te doen, werd opgevolgd. En wat blijkt: de 65plussers waren de eersten om daar gehoor aan te geven. ‘Zij begonnen zich zelfs al te isoleren nog voor de Nationale Veiligheid­sraad voor het eerst bijeenkwam’, zegt Van Damme (zie grafiek). ‘De 18 tot 65jarigen wachtten daar langer mee, de minderjari­gen begonnen pas echt met social distancing na de sluiting van de scholen en de horeca op 13 maart.’

Uit de eerste resultaten bleek verder dat ruim driekwart van de deelnemers de kinderen thuis opving, maar dat 3 procent noodgedwon­gen een beroep moest doen op grootouder­s. Ook werd duidelijk dat veel Belgen de switch maakten naar thuiswerk, maar ook dat van wie niet thuis werkte, ongeveer 10 procent zei dat hij of zij dat niet mocht van de baas – terwijl thuiswerk volgens de eigen inschattin­g mogelijk was. Vergelijki­ng van de verschille­nde wekelijkse enquêtes zal duidelijk maken of daar evolutie inzit.

In de enquête gisteren waren voor het eerst ook vragen opgenomen over mogelijke psychische klachten. ‘Zo kunnen we monitoren wanneer de maatregele­n zwaar beginnen te wegen’, zegt Van Damme. ‘Aan de hand van alle inzichten, die we zo snel mogelijk bezorgen aan het Nationaal Crisiscent­rum, kan de overheid haar beleid aanpassen. Het kan een van de elementen zijn om te bepalen wanneer we naar een versoepeli­ng, dan wel verdere verstrengi­ng kunnen gaan.’

‘We monitoren wanneer de maatregele­n zwaar beginnen te wegen’

PIERRE VAN DAMME UAntwerpen

 ??  ?? Klanten van de Delhaize aan de Kouter in Gent respectere­n social distancing.
Klanten van de Delhaize aan de Kouter in Gent respectere­n social distancing.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium