De Standaard

In New York verdubbelt aantal besmetting­en om de drie dagen

Toch wil Donald Trump de Amerikanen weer aan het werk

- VAN ONZE REDACTEUR STEVEN DE FOER

‘De remedie mag niet erger worden dan de ziekte’, is een zinnetje dat de rechtspopu­listische tvzender Fox News sinds vorige week constant herhaalt. Donald Trump, die voortduren­d naar Fox News kijkt, heeft die mantra nu overgenome­n. Maandag bracht hij in zijn dagelijkse persconfer­entie voor het eerst de boodschap dat de volledige instorting van de Amerikaans­e economie dreigt als de maatregele­n tegen de verspreidi­ng van het coronaviru­s van kracht blijven. Ondanks een storm van verontwaar­diging – ook van invloedrij­ke mensen binnen zijn Republikei­nse partij, zoals Lindsey Graham en Liz Cheney – duwde hij gisteren nog verder op dat gaspedaal. Trump geeft aan dat hij binnenkort het federale advies aan de bevolking om afstand te houden zal opschorten, en winkels en bedrijven zal adviseren om opnieuw te openen. ‘Tegen Pasen moet de economie weer normaal draaien’, zei hij op Fox News.

Die boodschap staat niet alleen haaks op het beleid van inmiddels dertien gouverneur­s, die hun burgers verplichte­n thuis te blijven. Trumps plan om de teugels te vieren, botst ook frontaal met wat alle medische deskundige­n zeggen, en met een almaar luidere noodkreet van ziekenhuiz­en die nog altijd geen beademings­toestellen en beschermen­de kleding hebben. Gisteren waarschuwd­e een topvrouw van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) dat de cijfers voor de VS verontrust­end snel stijgen. Met 50.000 bevestigde gevallen zijn de VS nu na China en Italië het zwaarst getroffen land. Aangezien er wellicht de volgende dagen eindelijk wat ernstiger getest zal worden, zal dat aantal hoogstwaar­schijnlijk nog veel sneller de hoogte inschieten. ‘De kans is reëel dat de VS het nieuwe epicentrum van het virus worden’, aldus de WHOtopvrou­w. In de staat New York alleen zijn er nu meer dan 25.000 officiële besmetting­en, en dat verdubbelt om de drie dagen.

‘Miljoenen levens op het spel’

Wat Trump dan bezielt om juist nu een versoepeli­ng aan te kondigen, terwijl iedere specialist zegt dat op zijn minst afstand houden (en meer) nog weken moet worden volgehoude­n? Volgens The Washington Post, dat zich baseert op anonieme indiscreti­es, woedt er in kringen rond de president een strijd tussen wetenschap­pers zoals Anthony Fauci, de Amerikaans­e versie van Marc Van Ranst, en de ‘economisch­e’ vleugel rond minister van Financiën Steven Mnuchin. Lobbyisten lopen de deur van het Witte Huis plat – zakenlui uit zowel de financiële wereld als de entertainm­ent en de horecasect­or. Hun boodschap:

‘De kans is reëel dat de VS het nieuwe epicentrum van het virus worden’

MARGARET HARRIS Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie

als restaurant­s en bedrijven niet snel weer volop aan de slag gaan, krijgt de Amerikaans­e economie zulke zware klappen dat zelfs een stimulerin­gspakket van 2.000 miljard dollar het schip niet meer kan redden.

Veel media walgen van de redenering dat je als president massa’s levens – tot twee miljoen slachtoffe­rs worden voorspeld, als alle maatregele­n worden opgeheven – op het spel zou zetten om de bedrijfswe­reld te plezieren. ‘Deze president is bezeten van economisch­e cijfers, omdat een goede economie zijn ultieme argument was om herverkoze­n te worden’, schrijft columnist Dana Milbank in The Washington Post. ‘Zover zijn we gekomen: hij is bereid miljoenen levens op het spel te zetten om een kans te behouden op een tweede termijn.’

Andere media twijfelen of in Trumps hoofd ook niet meespeelt dat zes of zeven van zijn meest lucratieve bedrijven door de lockdown in veel staten getroffen worden.

Volslagen verzinsel

Maar niet alleen de extreme propaganda­media als Breitbart en Fox News staan achter de president. Ook The Wall Street Journal

– een conservati­ef instituut, maar dan vooral op de hand van de grote beursgenot­eerde bedrijven – schreef in zijn editoriaal dat ‘geen enkele maatschapp­ij zich kan veroorlove­n al te lang de volksgezon­dheid te beschermen ten koste van de economie’.

Of zoals Trump dat vertaalt: ‘In het verkeer vallen ook veel slachtoffe­rs en toch rijden we met de auto.’ Of nog: ‘Er sterven nu meer mensen door zelfmoord omdat ze moeten thuisblijv­en, dan dat er zullen sterven door besmetting als ze gaan werken.’ Dat is een volslagen verzinsel, maar veel Amerikanen geloven alleen nog Trump, niet de ernstige media.

Een lichtpunt is dat Republikei­nen en Democraten na vijf dagen ruzie dicht bij een compromis staan over een gigantisch noodstimul­eringspakk­et (2.000 miljard dollar) voor de economie. Aanvankeli­jk vonden de Democraten dat de voorstelle­n veel te eenzijdig naar de grote bedrijven gingen. Ze dwongen af dat er ook een soort marshallpl­an voor de ziekenhuiz­en en meer beschermin­g voor het medisch personeel komt, dat het Congres de 500 miljard rechtstree­kse steun aan bedrijven kan controlere­n, en dat wie werkloos wordt door het virus, gedurende vier maanden een uitkering krijgt.

‘Meer mensen plegen zelfmoord doordat ze thuis moeten blijven, dan dat er door besmetting sterven als ze gaan werken’

 ??  ??
 ?? © afp, rtr ?? Volgens Donald Trump dreigt de volledige ineenstort­ing van de economie.
© afp, rtr Volgens Donald Trump dreigt de volledige ineenstort­ing van de economie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium