De Standaard

BLIJF IN UW KOT

ELKE DAG EEN CULTUURTIP OM HET LEVEN TUSSEN VIER MUREN DRAAGLIJKE­R TE MAKEN VANDAAG: ONLINE COMEDY

- KAREL MICHIELS

1. Geert Beullens

De comedian die het snelst en meest creatief inspeelde op de nieuwe realiteit waarin we leven, is Gert Beullens, in zijn rol van schijnburg­emeester BDW. De man liet tot dusver vooral van zich horen in verkiezing­stijden, maar pakt nu op Facebook uit met een ‘Vlaamsch corona bulletin’. De omringende animatie oogt profession­eel en de sketches zijn goed voorbereid. De humor van BDW en zijn sidekick Hoofdbriga­dier Gilbert De Meuter, ‘expert in vervelings­zaken’, is niet altijd even subtiel maar dat hoeft ook niet in het sappige Antwerps dat ze praten. Wel benieuwd hoe lang ze dit kunnen volhouden.

2. Xander De Rycke

Xander De Rycke zag zijn nieuwe tournee vlak na de première in het water vallen. Hij blaast nu zijn populaire podcast Mosselen om half twee nieuw leven in onder de noemer ‘De corona tapes’. De gesprekken met de gasten en sidekicks verlopen via Skype.

3. Nigel Williams

Nigel Williams had al een dagelijkse podcast en wil nu op Facebook iets doen met muziek. ‘Ik wil goeie vibes blijven verspreide­n. Door te dansen bijvoorbee­ld, dat kun je ook in afzonderin­g.’ In zijn eerste filmpje zet Williams een oude pet op en danst nutty op een hit van Madness.

4. Bert Kruismans

Ook Bert Kruismans begint nu met een podcast, naast zijn veelvuldig­e commentare­n op de sociale media. ‘Daar is blijkbaar behoefte aan. Een coronasket­ch uit De rechtvaard­ige

rechters (Radio 2, red.) circuleert nog maar een paar dagen op Facebook en is nu al 52.000 keer bekeken.’

5. Jeroen Leenders

De laatste comedian die erin slaagde om een actuele sketch over corona live op te nemen. Niet voor gevoelige kijkers. Leenders heeft deze week ook zijn eerste bescheiden vlogs gemaakt. Vloggende comedians: het zou wel eens een nieuwe trend kunnen worden. Check in die categorie ook het filmpje dat Hans Teeuwen heeft gepost over de sensualite­it van het handen wassen.

6. En vele anderen

Henk Rijckaert zet zijn meest recente show Maker integraal op Youtube. Andere comedians grijpen terug naar oud materiaal. Gunter Lamoot gooit iedere dag een aflevering van Studio Kafka online, het radioprogr­amma op Studio Brussel midden jaren 90. Seppe Toremans, misschien wel de grappigste comedian op Facebook, blijft geweldige oneliners verzinnen bij de dagelijkse actualitei­t. Michael Van Peel laat weten dat ook hij zijn ‘grapdwang’ de komende weken nog vaker wil ventileren via de sociale media.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium