De Standaard

De Belgische cijfers ogen hoopvol

Maar wat vertellen ze precies?

- VAN ONZE REDACTEURS DRIES DE SMET MAXIE ECKERT

Zien we nu al een afname van het aantal nieuwe sarsCoV2be­smettingen in ons land? Gisteren rapporteer­de Sciensano 526 nieuwe gevallen. Meer dan een dag eerder, maar minder dan de twee dagen daarvoor. Er werden 256 mensen extra in het ziekenhuis opgenomen, het laagste cijfer in vier dagen.

Zien we dan nu al de effecten van de drastische maatregele­n die de regering trof? Is de piek in zicht? ‘We moeten heel voorzichti­g zijn. De motor van het virus is aan het sputteren, maar we moeten toch de komende twee dagen afwachten’, zegt Steven Van Gucht, voorzitter van het Wetenschap­pelijk Comité.

Ook Erika Vlieghe, professor infectiezi­ekten aan de Universite­it Antwerpen, houdt een slag om de arm. ‘Als we naïef zijn, kijken we naar de cijfers en zeggen we: dat komt goed. Maar we moeten kritisch blijven kijken naar onze data. Wat de betekenis is van de cijfers, moeten we nog zien.’

Vlieghe merkt op dat de cijfers van de ziekenhuis­opnames op en neer gaan. ‘De ziekenhuis­opnames gebeuren in schokken. Vóór het weekend zagen we bijvoorbee­ld een plotse stijging.’ Het is dus goed mogelijk dat Sciensano vandaag opnieuw een stijging van het aantal ziekenhuis­opnames aankondigt. Ook het aantal bevestigde besmetting­en zou opnieuw kunnen toenemen.

‘We zien, op basis van de twee laatste cijfers, dat het momenteel niet verder versnelt’, zegt Jan Baetens, professor wiskundige modellerin­g aan de UGent. ‘Maar het is onmogelijk te zeggen of we nu al kunnen spreken van een trendbreuk. Het is goed om vast te stellen dat het niet verder versnelt. Als het zo verder gaat, is dat zeker niet slecht. Maar niets sluit uit dat er nog een inhaalbewe­ging komt.’

Eind deze week is het twee weken geleden dat de regering drastische maatregele­n trof, en dat zou zich moeten vertalen in een daling van het aantal besmetting­en. Daarom wordt nu ook met een vergrootgl­as naar de laatste cijfers gekeken. De voorspelli­ngsmodelle­n die Sciensano consulteer­t, geven aan dat de piek van het aantal besmetting­en eind maart bereikt wordt. ‘Als dat vroeger is, zou dat mooi zijn’, zegt Van Gucht. Maar die modellen gaan gepaard met heel wat onzekerhei­d, precies omdat het moeilijk in te schatten is in welke mate de maatregele­n een effect hebben.

Dubbele onderschat­ting

Zeker is dat we niet weten hoeveel besmette Belgen er echt zijn. In ons land geldt nog altijd de richtlijn dat enkel de gehospital­iseerde patiënten getest worden, net als zorgverlen­ers met luchtwegin­fecties en koorts. Daardoor zitten veel besmette personen niet in de statistiek­en. Ook zij kunnen later alsnog in het ziekenhuis belanden.

Maar als de voorwaarde­n voor testen en ziekenhuis­opname niet wijzigen, dan geven ze wel een indicatie. We kunnen echter niet zeker zijn dat de criteria niet veranderen. ‘Wat gebeurt er op de eerste lijn? De triagecent­ra sturen alleen de meest zieke mensen door’, merkt Vlieghe op.

Ook het beleid in de woonzorgce­ntra kan meespelen bij een verschuivi­ng. Ouderen zijn soms zodanig verzwakt dat ze niets meer hebben aan intensieve zorg. Daarvan zijn de woonzorgce­ntra zich de laatste weken almaar meer bewust. Ook dat kan meespelen in de cijfers.

Wie sterft in een woonzorgce­ntrum, wordt niet als een covid19dod­e geteld. Dat geldt eveneens voor wie thuis overlijdt. De tot gisteren 122 bevestigde doden slaan alleen op de sterfgeval­len in ziekenhuiz­en, en zijn dus een onderschat­ting van de realiteit, geeft Van Gucht toe. ‘Dat is in elk land zo. Maar als we meer testcapaci­teit hebben, moeten we hen ook testen.’ Van de overledene­n met griepsympt­omen buiten het ziekenhuis wordt niet systematis­ch een staal afgenomen. Zij kunnen dus ook later niet meer in de officiële statistiek­en belanden.

‘De ziekenhuis­opnames gebeuren in schokken. Zo zagen we voor het weekend een plotse stijging’

ERIKA VLIEGHE

Professor infectiezi­ekten UAntwerpen

Wie sterft in een woonzorgce­ntrum, wordt niet als een covid19dod­e geteld. Dat geldt eveneens voor wie thuis overlijdt

 ??  ??
 ?? © Dieter Telemans ?? Alleen gehospital­iseerde patiënten worden getest (foto: het cultureel centrum van Vilvoorde is ingericht als medisch centrum).
© Dieter Telemans Alleen gehospital­iseerde patiënten worden getest (foto: het cultureel centrum van Vilvoorde is ingericht als medisch centrum).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium