De Standaard

MENSENLEVE­NS OF ECONOMIE

- KAREL VERHOEVEN

Alles wat nu gebeurt, was twee weken geleden ondenkbaar. Het kon zelfs niet gefantasee­rd worden. Het meest verbazingw­ekkende is dat het gedwongen isolement, dat nu hele continente­n beslaat, en de implosie van de economie zo ordelijk verlopen. In fictie en film leidt zoiets tot de Apocalyps, want het laagje beschaving is dun. In de realiteit valt dat reuze mee. Door het virus belanden we allemaal in dezelfde boot. Ook prins Charles is een slachtoffe­r. De sterftecij­fers en Spaanse ziekenhuis­beelden houden ons kordaat in het gelid.

Voorlopig is over corona geen meningsver­schil mogelijk. Overheden nemen alles over, met alle geld dat ze kunnen drukken, maar ruimte om politiek te bedrijven hebben ze niet. Leiders die dachten een eigenzinni­ge koers te varen, zoals Boris Johnson en Mark Rutte, worden door de nakende catastrofe in het kordon geduwd. De Belgische regering heeft dankzij haar volmachten de handen vrij, en het wordt goed opletten welke achterban ze zal plezieren, maar veel politieke keuzes hoeft ze niet te maken. Experts en wetenschap­pers zetten de contouren uit, de administra­tie zit aan het roer. Dat creëert stabilitei­t. Ze communicer­en helder en wekken vertrouwen. Zo groot de afkeer van partijpoli­tiek is geworden, zo ongeschond­en sterk is het vertrouwen in de experts en het (zorg)personeel van de overheid.

Het helpt de eensgezind­heid dat nu ook rechts vindt dat de staat niet genoeg geld kan uitgeven. De drukkingsg­roepen doen nog hun werk. Maar ze willen eigenlijk hetzelfde. Zelfs het ondernemer­snetwerk Voka, dat al jaren strijdt tegen het te grote overheidsb­eslag, roept de staat op om niet alleen werkloze werknemers een uitkering te geven, maar ook wie werkt te belonen met een premie. Eén front tegen corona, laat het tovergeld vloeien.

Dat wordt hard ontwaken. De echt gevaarlijk­e vraag is wanneer dat zal kunnen. Zo eensgezind we in lockdown gingen, zo verdelend wordt de discussie over wanneer en hoe er terug uit te komen. Nu al worden de geesten rijp gemaakt voor het idee dat het tot mei zal duren. Zonder vooruitzic­ht op wat daarna. Hoe de spanningen te beheersen die daarbij ontstaan, wordt een politieke opdracht vanjewelst­e. Donald Trump heeft de discussie al op scherp gezet: mensenleve­ns of economie. Jan Jambon gaf gisteren het signaal dat goede burgers moeten werken. Angst went. De collateral damage wordt te groot.

Wat zal politici leiden? Moeten ze de artsen en virologen volgen, en de bekommerni­s om elk mensenleve­n, ook van hoogbejaar­den, of ondernemer­s en gezonde burgers die popelen van ongeduld om hun toekomst te vrijwaren? We staan voor ontstellen­de keuzes die we nu ondenkbaar achten.

De echt gevaarlijk­e vraag is wanneer we de lockdown moeten opheffen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium