De Standaard

Iedereen aan het (zelfgemaak­te) mondmasker? Geen goed idee

-

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) roept op om alleen een mondmasker te dragen als u zelf ziek bent (om anderen te beschermen) of als u voor een (vermoedeli­jke) covid19pat­iënt moet zorgen (om uzelf bij nauw contact te beschermen). Achter die boodschap schuilt in eerste instantie de grote bezorgdhei­d over de mondmasker­schaarste. De stocks zijn beperkt en dus moeten de mondmasker­s voorbehoud­en blijven voor cruciale gevallen. Maar wat met zelfgemaak­te mondmasker­s? Nu duidelijk wordt dat patiënten al dagen vóór het begin van symptomen besmetteli­jk zijn rijst de vraag of het niet zou helpen als meer mensen ze dragen om hun omgeving te beschermen. Maar de wetenschap is nog niet klaar met de risicobate­nanalyse. En ‘baat het niet, dan schaadt het niet’, gaat volgens de WHO en experts niet op.

‘De maskers dreigen een broeihaard van ziektekiem­en te worden’, zegt Pierre Van Damme, professor epidemiolo­gie aan de UAntwerpen. ‘En mensen krijgen een vals gevoel van veiligheid, waardoor ze mogelijk andere maatregele­n minder naleven, bijvoorbee­ld door minder afstand te houden tot anderen of hun handen minder te wassen.’

Een bijkomend risico bij het gebruik van mondmasker­s is, volgens Van Damme, dat je vaker met je handen aan je gezicht komt – wat niet zonder gevaar is bij deze uitbraak. Steven Van Gucht, de voorzitter van het wetenschap­pelijk coronacomi­té, zit op dezelfde lijn. Hij waarschuwd­e er deze week voor dat het verkeerd op en afzetten van het mondmasker het risico op infectie net in de hand kan werken. (mec)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium