De Standaard

Van de overtreffe­nde trap gevallen

- NICK DE LEU

3.15.20 Childish Gambino is nu uit

Veel meer universali­s dan Donald Glover maken ze de uomos in 2020 niet. Met At lanta schreef, regisseerd­e en acteerde hij in een reeks die met Emmy’s bekroond werd. Met Awa ken, my love tekende Glover voor een van de meest funky albums van het afgelopen decennium. De single ‘This is America’ werd een van de hardste hiphopkrit­ieken op de samenlevin­g van zijn thuisland. Hij speelde Simba in The Lion King. En dan te zeggen dat hij zijn veelbelove­nde comedycarr­ière, als schrijver bij 30 Rock en als standupcom­edian, al een tijdje on hold zette.

Als Glover iets lost tijdens de coronaquar­antaine, worden dan ook de oren gespitst. Op 15 maart dook DonaldGlov­erPresents.com op, een website waarop één dag lang een gloednieuw album streamde. Nadien verdween elk spoor van de muziek. Tot begin deze week: het album staat op de streamingd­iensten onder de naam 3.15.20. het mooie, funky ‘19.10 (Beautiful)’ een enge, atmosferis­che ontsporing mee. Ook ‘Algorhythm’ en ‘24.19 (Sweet thing)’ zijn in dat bedje ziek. Dat maakt van 3.15.20 een plaat die smeekt om een radioedit.

Dealen en smartphone­s

‘Als jonge gast denk je dat je meer karakter toevoegt aan een nummer door de groove de nek om te wringen’, zei Jinte Deprez van Balthazar ons ooit over een van hun oudere nummers. ‘Terwijl we nu denken: als er genoeg karakter in de song zit, heb je geen trucjes meer nodig.’ Misschien moeten zij Glover (36) eens een hart onder de riem gaan steken, want karakter hebben de songs zat. De pompende hiphop van ‘32.22 (Warlords)’ is verklankte spanning. ‘19.10 (Beautiful)’ is een prachtige soulsong over de kwetsbare trots van minderhede­n. alias Childish Gambino.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium