De Standaard

‘Goede hoop dat genezen patiënten immuun zijn’

- MAXIE ECKERT

1.

Kun je een tweede keer covid19 krijgen als je eer der de ziekte hebt gehad? Dat is een van de vele belangrijk­e vragen die nog uitgeklaar­d moeten worden. Maar de eerste studies die daarrond zijn gebeurd, geven hoop. ‘Het is al aangetoond dat patiënten na hun infectie antilicham­en én Tcellen tegen het virus aanmaken’, zegt Kevin Ariën, professor virologie aan het Instituut voor Tropische Geneeskund­e. ‘Die dubbele reactie van het immuunsyst­eem is no dig om goed beschermd te zijn tegen een tweede infectie met het virus.’

Kort uitgelegd gebeurt er bij genezen patiënten met zo’n dubbele beschermin­g het volgende: de eerder aangemaakt­e antilicham­en herkennen de eiwitten op het oppervlak van het sarsCoV2vi­rus. Ze binden zich eraan en voorkomen dat het virus zich vermenigvu­ldigt. Daarnaast kunnen de Tcellen, de zogenaamde ‘killercell­en’ van ons immuunsyst­eem, de al besmette lichaamsce­llen doden, waardoor de verdere verspreidi­ng van het virus ingedijkt wordt. Maar of alle patiënten zo’n dubbele immuunreac­tie hebben, is (nog) niet duidelijk.

Ariën wijst erop dat het ook de vraag is hoelang genezen covid19pat­iënten beschermd zijn. ‘Het sarsCoV2vi­rus zou tegen volgende herfst in theorie zodanig veranderd kunnen zijn dat het immuunsyst­eem van genezen patiënten het virus niet herkent. Maar ook wat dat betreft zijn we hoopvol. Het virus lijkt eerder traag dan snel te veranderen.’

Maar wat met de verhalen over genezen patiënten die een tweede keer covid19 krijgen? Volgens Ariën staat het niet vast dat die patiënten effectief een tweede keer besmet zijn. ‘Het kan ook om een opflakke ring van de eerste ziekte gaan. We weten ook nog niet of het virus zich ergens in het lichaam verschuilt en vanuit een “reservoir” weer de kop opsteekt.’

Wat het onderzoek naar her infecties bemoeilijk­t, is dat het virus zich vreemd gedraagt. Het is niet tijdens de hele ziek teperiode in de keel te vinden. Naarmate de ziekte vordert, zakt het virus naar de longen en kan de test in de keel (de ‘keelswab’) negatief zijn, hoewel de patiënt niet af is van het virus. Als het virus even later opgehoest wordt (en de patiënt weer positief test in de keel), kan het lijken alsof hij/ zij een tweede keer besmet is.

2.

Kunnen huisdieren het virus verspreide­n?

In Wallonië heeft een kat het nieuwe coronaviru­s opgelopen. De kat is van een vrouw die na de krokusvaka­ntie terugkeerd­e uit Italië. Ook de kat werd een week na de vakantie ziek. Het is niet het eerste huisdier met covid19. Eerder testte een hond in Hongkong positief op het coronaviru­s.

Steven Van Gucht, voorzitter van het wetenschap­pelijk coronacomi­té, wijst erop dat het bij de kat in Wallonië om een alleenstaa­nd geval gaat. ‘Het gaat om een besmetting van mens op dier, en niet omgekeerd. Het risico voor de mensen is dan ook erg beperkt.’

Ook viroloog Kevin Ariën zegt dat er vandaag geen aanwijzing­en zijn dat huisdieren een belangrijk­e rol spelen in de verspreidi­ng van het sarsCoV2vi­rus.

3.

Is het verlies van reuk en smaak een symptoom van covid19?

Er doen berichten van artsen de ronde die plots meer patienten met reuk en smaakverli­es zien. Spoedarts Tania Desmet, bijvoorbee­ld, merkt een opvallende stijging van patiënten met reukverlie­s op (zie blz. 13). De Britse beroepsver­eniging van de oor, neusen keelchirur­gen heeft deze week gezegd dat ze ervan uitgaat dat er een link is met sarsCoV2in­fecties.

In de Panoreport­age die deze week werd uitgezonde­n, klaagde ook een vrouw die ziek is geweest door het sarsCoV2vi­rus, over het verlies van reuk en smaak.

Het is zeker niet bij de haren getrokken. Er zijn veel virussen die luchtwegin­fecties veroorzake­n (waaronder de oudere coronaviru­ssen) en de patiënten (tijdelijk) minder doen ruiken of smaken. Het zou dus niet verbazen dat ook het nieuwe coronaviru­s reuk en smaakverli­es met zich meebrengt.

Maar het is, bij gebrek aan systematis­ch onderzoek, tot dusver onduidelij­k hoe groot de groep covid19pat­iënten is die alleen reuk en smaakverli­es lijdt, zonder enig ander symptoom. En dus weten we niet of reuk en smaakverli­es een betrouwbar­e indicator is voor besmetting met het nieuwe coronaviru­s.

Lees meer vragen en antwoorden over de nieuwste wetenschap­pelijke inzichten op www.standaard.be/ coronainzi­chten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium