De Standaard

We wassen onze handen nog altijd niet genoeg

De handen wassen, een van de eenvoudigs­te maatregele­n in de strijd tegen het nieuwe coronaviru­s, blijkt verrassend genoeg een van de minst opgevolgde adviezen.

- Doe dit zo vaak mogelijk. Het is een KUBRA MAYDA tegen het coronaviru­s.

BRUSSEL I Dat we nog altijd onvoldoend­e vaak onze handen wassen, blijkt uit een onderzoek van de UGent. De onderzoeke­rs gaan na in hoeverre we ons aan de verschille­nde anticorona­maatregele­n houden. ‘Hoe concreter de maatregel, hoe meer die nageleefd wordt’, zegt Maarten Vansteenki­ste, motivatie en ontwikkeli­ngspsychol­oog aan de UGent.

Social distancing, een veilige afstand van 1,5 meter houden, is een advies dat volgens de onderzoeke­rs beter wordt nageleefd. ‘Dat komt omdat deze maatregel heel concreet is’, zegt Vansteenki­ste. ‘De aanbevelin­g om je handen te wassen, is dat niet. Dat geldt ook voor de maatregel om je te beperken tot essentiële verplaatsi­ngen. Die wordt goed nageleefd, maar er heerst onduidelij­kheid over: wat is een essentiële verplaatsi­ng?’

Social distancing en contact met de buitenwere­ld vermijden, zijn twee maatregele­n die mensen goed proberen na te leven. ‘Nochtans vergen die maatregele­n een grote inspanning en zijn ze een inbreuk op ons dagelijks leven. Dat leidt tot een grotere motivatie. Aangezien de bevolking die maatregele­n naleeft, betekent dat ook dat de globale communicat­ie van de overheid en het crisiscent­rum goed gelukt is’, zegt Vansteenki­ste.

De studie van de UGent doet dienst als motivatieb­arometer. Volgens Vansteenki­ste moeten we die motivatie hoog houden en daarop focussen, omdat dat iets kan zeggen over ons gedrag in de toekomst. ‘Als het zover komt dat we de maatregele­n terugschro­even, mogen we geen weerbotsef­fect creëren waarbij we alles in hogere mate doen. De motivatieb­arometer kan ons helpen om het gedrag en de motivatie in de toekomst te voorspelle­n. Het crisiscent­rum kan zijn maatregele­n daar dan op afstemmen.’

Boetes

Nog volgens de studie blijken ouderen spontaan hun gedrag meer aan te passen. ‘Ouderen zijn authentiek­er. Niet omdat ze bang zijn van het virus, maar omdat ze waarde hechten aan het belangrijk­e. Dat staat in contrast met wat we zien bij alleenstaa­nden’, zegt de psycholoog.

Alleenstaa­nden zijn geneigd zich minder spontaan aan de maatregele­n te houden. Als ze het doen, doen ze het vooral omdat ze externe druk ervaren. ‘Deze situatie is een volledige inbreuk op de vrijheid van alleenstaa­nden, de resultaten zijn dus begrijpeli­jk. Er is dus een andere vorm van communicat­ie nodig naar alleenstaa­nden. Op dit moment zijn het bijvoorbee­ld de boetes die hen tegenhoude­n, niet een algemene motivatie en solidarite­it met de bevolking’, zegt Vansteenki­ste.

De studie wordt elke dag herhaald en peilt ook naar de onzekerhed­en en angsten in deze periode van anticorona­maatregele­n. Er namen 2.221 deelnemers aan het onderzoek deel, van wie drie vierde vrouwen.

‘Deze situatie is een volledige inbreuk op de vrijheid van alleenstaa­nden’ MAARTEN VANSTEENKI­STE motivatie en ontwikkeli­ngspsychol­oog

 ?? © Fred Debrock ?? efficiënt wapen
© Fred Debrock efficiënt wapen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium