De Standaard

Daar is de ‘gründliche’ gids weer

-

Eigenlijk heeft de Duitse bondskanse­lier niet zoveel in de pap te brokken tijdens zo’n crisis, het zijn de ministersp­residenten van de deelstaten die het beleid bepalen. De beslissing om een gedeelteli­jke lockdown in te voeren, werd genomen in het overleg tussen Merkel en de deelstaten. De coronacris­is lijkt tot nu toe ook geen oncontrole­erbare ravage in Duitsland te veroorzake­n: de robuuste, degelijke gezondheid­szorg houdt stand.

En toch wordt Angela Merkel weer als de gids van het land gezien. Haar televisiet­oespraak – of beter gezegd: haar reprimande – van vorige week heeft indruk gemaakt. Op de obligate jaarlijkse kerstboods­chap na, was het voor het eerst in veertien jaar dat de bondskanse­lier zich via de televisie tot de bevolking richtte. Met serene, maar indringend­e woorden maakte ze de ernst van de toestand duidelijk en wees ze de burgers op hun individuel­e verantwoor­delijkheid. Ze straalde gezag en leiderscha­p uit en dat heeft indruk gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst een op de drie Duitsers zijn mening over Merkel in positieve zin heeft bijgesteld sinds het begin van de coronauitb­raak. Ook haar partij, CDUCSU, wier minister van Gezondheid­szorg Jens Spahn nu ook het voortouw neemt, heeft de wind in de zeilen in de peilingen.

Maar één politicus steekt met kop en schouders boven alle anderen uit: de Beierse ministerpr­esident Markus Söder (CSU). Hij was de eerste die een

gedeelteli­jke lockdown afkondigde en de scholen sloot. De anderen volgden schoorvoet­end. Zijn leiderscha­p wordt zeer op prijs gesteld. Een op de twee inwoners van Beieren schat hem nu positiever in. Is hij de man die Merkel zal opvolgen? (hco)

De coronacris­is lijkt nog geen ravage te veroorzake­n: de robuuste gezondheid­szorg houdt stand

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium