De Standaard

Spartelen om niet te verzuipen

-

In een land waar het coronaviru­s dagelijks meer dan vijfhonder­d mensen doodt en waar de ziekenhuiz­en de crisis niet kunnen bedwingen, heeft Pedro Sánchez het niet gemakkelij­k om zich als leider te profileren. Een deel van de ellende moet op het conto van zijn voorganger worden geschreven of wordt veroorzaak­t door de moeilijke coördinati­e van regio’s en instelling­en die gewend zijn om zelf de lijnen uit te zetten. Sánchez is nog maar sinds januari de premier van een nieuwe coalitie, met een partner die op nationaal niveau nog nooit heeft geregeerd. Het is allemaal nog erg nieuw.

Maar hij heeft veel te lang gewacht voor hij drastische maatregele­n invoerde. Toen het virus al slachtoffe­rs had gemaakt, liet de regering nog toe dat de jaarlijkse vrouwenbet­ogingen doorgingen. Virologen denken dat de crisis in Spanje nooit zo tragisch zou zijn geweest, als de regering vroeger had ingegrepen. Ook nu vragen eminente wetenschap­pers – tevergeefs – nog strengere maatregele­n omdat het virus te hevig om zich heen grijpt. De medici en de zorgverlen­ers voelen zich in de steek gelaten: er zijn te weinig middelen, er is geen coördinati­e. Het pijnlijke verhaal over de aankoop van onbetrouwb­are mondmasker­s bevestigt het beeld van chaos en improvisat­ie.

In een land waar de bevolking traditione­el weinig vertrouwen in de overheid heeft, is Sánchez er tot nu toe niet in geslaagd om te tonen dat hij de teugels stevig in handen houdt en in staat is om het land door deze crisis te leiden. Voorlopig kan hij nog op de verbale steun van de belangrijk­e oppositiep­artij rekenen, maar als de regering er niet in slaagt om meer gezag te krijgen, dan zullen de kritische stemmen almaar luider gaan klinken. (hco)

Medici en zorgverlen­ers voelen zich in de steek gelaten: te weinig middelen, geen coördinati­e

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium