De Standaard

De (voorlopig) onaantastb­are leider van een ontroostba­ar land

-

Italië werd als eerste in Europa met dit nieuwe virus geconfront­eerd en moest epidemiolo­gisch én politiek pionierswe­rk verrichten. Nooit eerder is de bewegingsv­rijheid zo sterk ingeperkt, nooit eerder is de economie van de rijke, noordelijk­e regio Lombardije – de motor van het hele land – gedeelteli­jk stilgelegd. ‘Onder de Italiaanse bevolking is er veel waardering voor de onwenselij­ke positie waarin premier Giuseppe Conte zich ineens bevond’, zegt politicolo­og Franco Pavoncello, vanuit Rome.

Conte, een hoogleraar rechten zonder politieke ervaring, is sinds 2018 enorm in zijn rol gegroeid. Volgens Pavoncello geldt hij nu als ‘zowat het enige referentie­punt dat de Italianen nog hebben’.

De popularite­itscijfers liegen er niet om. Week na week stijgt het vertrouwen in de Italiaanse premier en zijn coalitiere­gering. Volgens de recentste peiling door het onderzoeks­bureau Ixè, die woensdag is gepublicee­rd, steunt 51 procent premier Conte en 49 procent de regering. De cijfers gaan al sinds het begin van de coronacris­is in stijgende lijn.

Volgens de peiling gaan ook negen van de tien Italianen akkoord met de inperkinge­n op hun bewegingsv­rijheid die de regering heeft opgelegd. Met 969 doden was vrijdag een absoluut dieptepunt. Het hoge aantal slachtoffe­rs en besmette patiënten houdt de overgrote meerderhei­d van de Italianen in het gareel, de quarantain­e wordt grotendeel­s gerespecte­erd.

Dat zet voorlopig de partijpoli­tiek buitenspel. Zelfs luis in de pels Matteo Salvini, de voormalige minister van Binnenland­se Zaken, waagt het niet om vanop de oppositieb­anken Conte aan te vallen. In plaats daarvan schiet hij met scherp op Europa, dat zich volgens Salvini andermaal niet solidair toont met Italië. ‘Eerst overwinnen we dit virus en wie weet keren we daarna Europa de rug toe’, verkondigd­e hij vrijdag, na de mislukte Europese lentetop van donderdaga­vond. De Legaleider toonde zich in het verleden al eurokritis­ch. Dat maakt zijn reactie misschien voorspelba­ar.

Maar ook wie het Europese project wél een warm hart toedraagt, waarschuwt voor de zware gevolgen van een gebrek aan Europese solidarite­it. ‘Zonder Europa had Italië nu niet eens het geld om medicijnen te kopen’, zegt Pavoncello. ‘Tegelijk leidt het gebrek aan Europese solidarite­it tot een herontdekk­ing van de onderlinge solidarite­it in Italië zelf.’ De Italianen vragen zich af hoelang ze nog moeten thuisblijv­en en hoe de economie er daarna weer bovenop raakt. Daar zal Europa hen bij moeten helpen. Gebeurt dat niet, dan krijgt Salvini straks misschien gelijk. (iro)

‘Het gebrek aan Europese solidarite­it leidt tot een herontdekk­ing van de onderlinge solidarite­it in Italië zelf’

FRANCO PAVONCELLO Politicolo­og in Rome

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium