De Standaard

Van versplinte­ring door gele hesjes naar eenheid?

-

De Fransen hangen aan de lippen van hun president. De toespraak waarin Emmanuel Macron zijn land in quarantain­e zette, werd bekeken door 35 miljoen landgenote­n. Nooit eerder bereikte een Franse president zoveel mensen. Met zijn strenge maatregele­n is Macron erin geslaagd angst en woede – 64 procent meende dat de regering informatie achterhiel­d – om te buigen in hoop. Zijn popularite­it schoot de hoogte in: 44 procent van de Fransen staat nu achter hem, een niveau dat hij sinds zijn verkiezing niet meer had bereikt. Tijdens de opstand van de gele hesjes zat hij aan amper 20 procent.

‘Met de gele hesjes zagen we ons land versplinte­ren’, schrijft Le Figaro. ‘Nu zien we het tegenoverg­estelde.’ Volgens een van de weinige raadgevers die dezer dagen in het Elysée rondlopen, is dat de verdienste van Macron zelf. Libération vraagt zich af of hij met zijn aanpak een brute bocht naar links heeft gemaakt. De linkse krant geeft meteen ook het antwoord: non. ‘Het is veeleer een pragmatisc­he noodzaak dan een politieke omslag. Hij moest alle regels van het neoliberal­isme wel overboord gooien voor dit socialisme de guerre’.

Macron, die al maandenlan­g richting probeert te geven aan de tweede helft van zijn quinquenna­t, krijgt die nu in de schoot geworpen.

Daarmee lijkt hij een groot deel van zijn oorspronke­lijke electoraat opnieuw achter zich te krijgen. Met zijn grote hervorming­en wou hij Frankrijk dynamisere­n. Dat lijkt nu erg veraf. (jdb)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium