De Standaard

Alleen maar populairde­r

-

Als we de peilingen mogen geloven, maakt de coronacris­is Boris Johnson alleen maar populairde­r. De Britse premier won drie maanden geleden weliswaar overtuigen­d de verkiezing­en, maar zijn persoonlij­ke approval rates waren niet bijster goed. Daarvoor was hij als politicus te polarisere­nd.

Adam McDonnell, directeur politiek onderzoek bij YouGov, ziet sinds enkele weken een kentering. Zelfs voor hij het land maandagavo­nd op slot deed, vonden steeds meer Britten dat hij goed bezig was. 55 procent is hem nu gunstig gezind, slechts 35 procent blijft hem negatief beoordelen. Vooral bij nietConser­vatieve kiezers groeit zijn ster. Toch besliste Johnson pas onder druk van de publieke opinie tot een lockdown. De strikte maatregele­n die hij maandagavo­nd oplegde, werden overal toegejuich­t, al was het aanvankeli­jk niet evident ze af te dwingen. Vooral de Londense metro bleef hallucinan­te beelden opleveren.

De vraag blijft of Johnson niet te laat in actie is geschoten. In het VK stijgt het aantal besmetting­en en doden snel. Als de crisis Italiaanse of Spaanse proporties aanneemt, zal de kritiek toenemen. Er blijkt bovendien flink geknoeid te worden. Het VK dreigt zonder beademings­toestellen te vallen, omdat de regering te laat reageerde op een offerte van een Brits bedrijf én op een gezamenlij­ke aanbestedi­ng met de Europese Unie. Dat raakte gisteren bekend.

Maar momenteel krijgt de hele regering nog goede punten. Zijn nieuwe rechterhan­d, minister van Financiën Rishi Sunak, is zelfs bijzonder populair. Hij is niet bang om de geldkraan open te draaien. Donderdag besliste hij dat de 5 miljoen zelfstandi­gen ook kunnen terugvalle­n op een uitkering die tot 80 procent van hun loon dekt, met een bovengrens van 2.500 pond (2.700 euro). (domi)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium