De Standaard

Oppassen voor zelfoversc­hatting

-

Mark Rutte is er deze week in geslaagd de meeste gehate premier van Europa te worden. Tenminste, bij zijn collega’s rond de Middelland­se Zee. In eigen land blijft hij voorlopig iets populairde­r, al rijdt hij vooral een bochtig parcours.

Tot maandagavo­nd zat hij samen met collega Boris Johnson op de ‘economisch­realistisc­he’ lijn. Het land op slot gooien, was niet nodig, want het zou de economie te veel schade berokkenen en de virologen vonden het ook medisch niet nodig. Pas onder druk van een groot deel van de bevolking ging hij overstag. Maandagavo­nd kondigde hij een ‘intelligen­te lockdown’ aan, want helemaal op slot is Nederland niet. Eigenlijk heeft hij de maatregele­n van België met een week vertraging gevolgd.

De manier waarop hij de lockdown verantwoor­dde, was communicat­ief niet heel slim. Hij legde de schuld bij het ‘asociale gedrag’ van de Nederlande­rs. Die hadden de goede raad om binnen te blijven niet opgevolgd en daarin was hij teleurgest­eld, zei hij. Als een boze schoolmees­ter sprak hij leerlingen bestraffen­d toe.

Toch is het niet zo dat de gewone Nederlande­r het nu helemaal gehad heeft met de premier. Daarvoor heeft hij te veel krediet en een te lange staat van dienst. In het najaar zal hij precies tien jaar premier zijn. Maar zijn regering is wankel. In de Tweede Kamer heeft hij een meerderhei­d van een zetel, in Eerste Kamer is die er zelfs niet. Deze crisis kostte zijn minister van Zorg tien dagen geleden al de kop. Nadat hij was flauwgeval­len tijdens een fel Kamerdebat, stapte hij op. Opvallend: zijn opvolger is een PvdA’er, een partij die in de oppositie zit.

Hoopte Rutte op die manier de steun van sociaaldem­ocraten te winnen om deze crisis te kunnen overleven? Vorige week schaarden de oppositiep­artijen – uitgezonde­rd Geert Wilders en Thierry Baudet – zich nog min of meer achter de gematigde aanpak van de regering. Maar deze week was de toon in de Kamer al veel scherper. Het gevoel is toch dat Rutte de crisis heeft onderschat en te laks is geweest. Er heerst vooral onrust over het tekort aan icbedden.

Of Rutte goed bezig is, lijken zelfs de belangrijk­e opiniemake­rs niet meer goed te weten. Zij spreken elkaar tegen. Dinsdag loofde politiek columnist TomJan Meeus (NRC) de realoaanpa­k. Hij ziet Nederland als het antiChina van de coronacris­is. ‘Als dit landje met zijn strenge arbeidsmor­aal en hoge arbeidspro­ductivitei­t de rest van de wereld kan laten zien dat je de deze crisis ook kunt bestrijden zonder dictatoria­le trekken, lijkt me dat zeker geen nadeel.’ Ook Geert Mak sprak in die zin, maar Luuk van Middelaar waarschuwt voor zelfoversc­hatting. ‘Nederland gidsland? Nu, even niet.’ (domi)

LUUK VAN MIDDELAAR

Historicus en columnist NRC Handelsbla­d

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium