De Standaard

EEN HELIKOPTER BOVEN KNOKKE

- RUBEN MOOIJMAN

Er werd lang over gediscussi­eerd en nagedacht, maar nu is het er dan toch: helikopter­geld. Ook in België. KnokkeHeis­t gaat geld uitdelen. Elke bezitter van een tweede verblijf in de kustgemeen­te krijgt een cheque van 200 euro, te besteden bij de lokale middenstan­d. Een goedmakert­je, omdat corona de tweede verblijven tijdelijk ontoeganke­lijk heeft gemaakt.

Bovenstaan­de passage klopt niet helemaal, maar ik kon er niet aan weerstaan om de fameuze helikopter te vermelden. Kwestie van even de aandacht van de lezer te trekken. Strikt genomen is wat Knokke doet niet wat Milton Friedman in gedachten had toen hij in 1969 opperde dat in tijden van crisis het geld met een helikopter over de consumente­n uitgestroo­id zou kunnen worden. Er zijn drie essentiële verschille­n.

Eén: het Knokse geld komt niet van een centrale bank, maar gewoon uit de gemeenteka­s. De eigenaars krijgen dus eigenlijk een sigaar uit eigen doos. De tweedeverb­lijfstaks bedraagt 760 euro, waarvan nu 200 euro terugvloei­t in de vorm van lokaal te besteden cadeaucheq­ues. Twee: het geld wordt niet met de spreekwoor­delijke helikopter uitgestroo­id, want slechts een kleine groep profiteert ervan – en dan nog mensen die slechts tijdelijke inwoners zijn. Drie: het geld is niet vrij te besteden, maar kan alleen bij de lokale middenstan­d worden uitgegeven.

Het is interessan­t om het Knokse initiatief te vergelijke­n met dat van de Amerikaans­e regering. Die gaat 1.200 dollar uitkeren aan elke Amerikaan (behalve die met hoge inkomens), ook te betalen uit de begroting. Het is niet de eerste keer dat de VS de economie ondersteun­en met dit soort betalingen. Ook in 2008 en 2009 gebeurde dat. In 2008 werd maximaal 600 dollar uitgekeerd per persoon, in de vorm van een belastingt­eruggave. Een jaar later werd een eenmalig voordeel van 6 procent op de loonbelast­ing toegekend, waardoor huishouden­s netto meer konden uitgeven. Het voordeel daarvan is dat consumente­n het geld eer der in handen hadden dan bij een teruggave, zo was toen de redenering.

Maar onderzoek door academici wees naderhand uit dat het programma van 2008 huishouden­s meer aanzette tot consumptie dan dat van 2009. Als je een cheque of een overschrij­ving ontvangt, ben je eerder geneigd om het geld uit te geven dan wanneer je nettoloon hoger uitvalt. Dat psychologi­sch fenomeen is belangrijk om het beoogde effect te bereiken. Maar in beide gevallen werd het bedrag vaker gebruikt om te sparen of om schulden terug te betalen, dan om uit te geven. Om de consumptie aan te wakkeren, is het dus een vrij inefficiën­t instrument.

Het initiatief van Leopold Lippens zit beter in elkaar dan die van Barack Obama en Donald Trump

In die zin zit het stimulerin­gsprogramm­a van de Knokse burgemeest­er Leopold Lippens beter in elkaar dan de initiatiev­en van Barack Obama en Donald Trump. De cheques kunnen niet gebruikt worden om te sparen of schulden af te betalen. Ze moeten worden uitgegeven. Als Lippens slim is, beperkt hij de geldigheid­sduur, om zo uitstel van de uitgaven te ontmoedige­n. Bovendien is het onmogelijk om de Knokse cheque buiten de kustgemeen­te te spenderen, wat het ‘weglekken’ van de stimulus onmogelijk maakt. De lokale economie krijgt zo automatisc­h een stevige duw in de rug. En hoe meer bloeiende horecazake­n, hoe meer terrastaks Knokke kan innen. Wie weet, betaalt de uitgave zichzelf zo wel weer snel terug.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium