De Standaard

GEVAARLIJK PRETPARK: NIET UITSTAPPEN

- JAN REYNS

Pretparken zijn momenteel verboden terrein, maar wie bijvoorbee­ld de sensaties van de ‘Fury’ van Bobbejaanl­and mist, komt ruim aan zijn trekken op de beurzen. Na een van de steilste crashes ooit (35% à 40% verlies in vier weken) blijven de beurzen bewegen alsof ze niet willen onderdoen voor ‘de snelste triple launch rollercoas­ter van de Benelux’.

Dinsdag schoten de koersen hoger en de Dow Jones boekte met 11,37% de grootste dagwinst in bijna 100 jaar. En sterker: dinsdag en woensdag stoomden de beurzen gewoon nog hoger. De Amerikaans­e index won zo zelfs in drie dagen 21%. In Brussel deed de Bel20 flink mee. Zo kon het dat de Bel20 deze week even de 3.000 punten opnieuw haalde en 25% hoger noteerde dan het laagste punt van 16 maart, iets meer dan een kwart on der de top van 14 februari.

Schijnbewe­gingen

Verklaring­en genoeg, maar voor al de aangekondi­gde financiële hulpprogra­mma’s zouden achter de spectacula­ire opstoot zitten.

Toch is het beste advies om niet te veel naar die dagelijkse verklaring­en en koersbeweg­ingen – lees: schijnbewe­gingen – te kijken. Voor wie gaat duizelen of bang wordt, zijn de beurzen namelijk veel gevaarlijk­er dan zo’n goed beveiligd metalen gevaarte, waar je met geen mogelijkhe­id uit je stoeltje kan. Op de beurzen kan je wel panikeren

Dow notering in punten

Meer dan ooit worden de beurzen bepaald door automatisc­he handel die 180 graden van richting kan veranderen in seconden of minuten

en op het verkeerde moment uitstappen.

Er zijn trouwens ook analisten en economen die de duizenden miljarden die beleidsmak­ers er tegenaan willen gooien, negatief dui den. Nog hogere financiële schulden zullen de economie nog fragieler maken. En dat is precies wat we nu moeten vaststelle­n: een kor te pauze in onze handel en wandel bedreigt blijkbaar onze hele econo mie. We zijn rijker dan ooit, maar tegelijk kwetsbaar.

In de extreme koersbeweg­ingen zouden we niet al te verregaand­e fundamente­le conclusies gaan zoeken. Meer dan ooit worden die bepaald door automatisc­he handel die 180 graden van richting kan veranderen in seconden of minuten. En door hefboomfon­dsen van allerlei pluimage die short gaan (winst maken met dalende koersen) en daarna weer long (dus mikken op hogere koersen). Dat versterkt de extreme bewegingen.

Het beste nieuws bewaarden we voor het laatst, namelijk de statistiek­en (zie tabel) over een Dow die op een dag meer dan 10% wint. Zo’n megawinst komt alleen voor in een zware baisse en kondigt meestal een bodem én het begin van herstel aan. De volgende maanden zijn vaak nog volatiel, maar een jaar later is er meestal al winst. Alleen in een depressie zoals na 1929 was er vijf jaar later nog verlies.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium