De Standaard

Hernieuwba­reenergies­ector dooft stilaan uit

De hernieuwba­re-energiesec­tor in Vlaanderen slaagt er amper in om aan het werk te blijven.

- PASCAL SERTYN

BRUSSEL I De Organisati­e Duurzame Energie (Ode) heeft deze week via een peiling bij haar leden een eerste zicht gekregen op de impact van de coronacris­is. De sectorfede­ratie van de hernieuwba­re energie vertegenwo­ordigt installate­urs van warmtepomp­en en zonnepanel­en, maar ook bedrijven die biomassace­ntrales, windturbin­es of warmtenett­en bouwen. Volgens algemeen directeur Bram Claeys is het zonneklaar dat de activiteit­en vandaag al op een heel laag pitje staan.

Net geen vier op de vijf bedrijven hebben gemeld dat ze nu al geconfront­eerd worden met de gevolgen van de coronacris­is.

Nog eens 16 procent verwacht binnen de maand een impact op de werkzaamhe­den. Alleen de

Geen opvang

Vooral personeels­gebrek speelt de bedrijven parten. De helft meldt dat ze te weinig werknemers overhouden. Een even groot percentage laat weten dat ze werven moeten stilleggen of uitstellen.

Geen opvang voor de kinderen is volgens Bram Claeys een van de vaakst terugkeren­de redenen om weg te blijven van het werk. Ziekteverz­uim is een andere grote oorzaak, zelfs al wordt daarbij zo goed als nooit verwezen naar covid19sym­ptomen, blijkt uit de rondvraag. Wie zich ziek voelt, moet dezer dagen sowieso thuisblijv­en.

De forse terugval van de werkzaamhe­den is ook af te leiden uit de omzetverwa­chtingen voor dit jaar. Die worden bijgesteld. Ode becijfert het gemiddelde omzetverli­es voor dit jaar op 34 procent. Er zijn weinig verschille­n tussen de verscheide­ne sector.

De rondvraag geeft ook nog aan dat het stilvallen of uitstellen van werken problemen zal opleveren om contractue­le of reglementa­ire deadlines te halen. 12 procent van de ondervraag­den vreest daarvoor, vooral in de wind en zonneenerg­ie.

Een van die ‘deadlines’ is het schrappen van het systeem van de terugdraai­ende teller voor kleine zonneenerg­ieinstalla­ties in privéhuish­oudens. takken in de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium