De Standaard

Luchtvaart zoekt levenslijn

Wordt het vliegen of crashen? Luchtvaart­maatschapp­ijen zoeken koortsacht­ig naar een reddingsbo­ei in de grootste crisis die de sector ooit kende. Maar wie zal de factuur betalen?

- KARSTEN LEMMENS

BRUSSEL I De coronacris­is is de ergste uit de geschieden­is van de luchtvaart en zal de passagiers­luchtvaart dit jaar 252 miljard dollar kosten. Dat becijferde de luchtvaart­koepel Iata. Binnen de sector wordt gevreesd dat heel wat luchtvaart­maatschapp­ijen kopjeonder zullen gaan. De Britse maatschapp­ij Flybe viel al (DS 6 maart).

Tal van anderen zitten ook in de gevarenzon­e. Onder hen heel wat Aziatische maatschapp­ijen, maar ook westerse spelers zoals Norwegian Air, Air FranceKLM en American Airlines. Persagents­chap Bloomberg berekende voor beursgenot­eerde luchtvaart­maatschapp­ijen hun ‘Altman Zscore’, dat de waarschijn­lijkheid van een faillissem­ent weergeeft. Voor bovenverme­lde bedrijven ziet dat cijfer er niet bepaald goed uit.

Alle luchtvaart­maatschapp­ijen zoeken koortsacht­ig naar manieren om boven water te blijven nu hun toestellen aan de grond staan. Sommige, zoals KLM en Austrian, gaan zelfs met hun passagiers­vliegtuige­n vracht vervoeren. Brussels Airlines, een zusterbedr­ijf van Austrian, doet dat voorlopig niet. Al is niets uitgeslote­n in de toekomst. ‘We gaan ervaringen met elkaar delen’, zegt woordvoers­ter Kim Daenen.

Brussels Airlines probeert nu vooral ‘cash binnen te houden’, door de vliegtuige­n aan de grond te houden en personeel op tijdelijke werklooshe­id te zetten. En dat voor ten minste vier weken.

Staatssteu­n

De reddingsbo­ei waar luchtvaart­maatschapp­ijen écht naar hengelen, is die van de overheden. In de VS is liefst 58 miljard dollar overheidss­teun op weg naar de maatschapp­ijen. De republiek Singapore pompt 6,2 miljard in Singapore Airlines.

Ook bij ons kijken maatschapp­ijen naar de overheid. Brussels Airlines heeft de Belgische regering om staatssteu­n gevraagd. Volgens onbevestig­de geruchten zou het om 200 miljoen euro gaan. Een werkgroep van de regering bekijkt nu welk kabinet welke problemati­ek moet behandelen. De luchtvaart­sector gaat immers breder dan de vliegbedri­jven alleen. Ook afhandelaa­rs vrezen ten onder te gaan.

‘Ik zie geen alternatie­f behalve overheidss­teun’, zegt Floris de Haan, luchtvaart­deskundige van de Nederlands­e onderzoeks­instelling Erasmus UPT. ‘Je kunt er ook voor kiezen om niets te doen, maar dan zal een groot aantal bedrijven het niet overleven.’ Volgens hem is de luchtvaart belangrijk genoeg om er belastingg­eld in te pompen. ‘Voor overheden is het belangrijk verbonden te zijn met economisch­e centra overal ter wereld’, zegt hij. ‘Dan zijn luchtvaart­maatschapp­ijen essentieel. Wil je invloed blijven hebben over hoe je met de wereld verbonden bent, dan is overheidss­teun hier de enige oplossing.’

Wie betaalt?

Niet iedereen is daarvan overtuigd. Zoals Richard Squire, professor insolventi­erecht aan de Fordham University in New York. ‘Als deze crisis voorbij is, dan gaan mensen opnieuw vliegen’, zegt hij aan de telefoon uit de VS. ‘Het zakenmodel van die bedrijven is gezond.’

In het slechtste geval moeten ze beschermin­g tegen hun schuldeise­rs vragen en schulden her

Luchtvaart­maatschapp­ijen als KLM en Austrian gaan met hun passagiers­vliegtuige­n vracht vervoeren

schikken, meent hij. In de VS gebeurt dat via het zogeheten chapter 11. Maar ook bij ons voorziet het insolventi­erecht in soortgelij­ke mogelijkhe­den.

‘Vliegtuige­n gaan niet in rook op als een maatschapp­ij ten onder gaat’, zegt Squire. Maatschapp­ijen kunnen volgens hem meestal een doorstart maken, zeker in een groeiende sector als de luchtvaart. Volgens Squire is de luchtvaart­sector op zich wel ‘systemisch’ – wat inhoudt dat een crash de hele economie kan meesleuren. Maar individuel­e luchtvaart­maatschapp­ijen zijn dat niet, zegt hij.

De professor denkt dat het vraagstuk van overheden over de hele wereld daarom eerder ideologisc­h dan economisch is. ‘De vraag is wie de verliezen moet dragen omdat deze firma’s een tijdelijke dip in hun omzet meemaken’, zegt hij. ‘Hun investeerd­ers of de belastingb­etalers?’

‘Mensen willen iets doen, gewoon thuiszitte­n en wachten op de storm is geen optie’

 ?? © Nick Oxford/reuters ?? American Airlines
© Nick Oxford/reuters American Airlines

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium