De Standaard

Actiecomit­é tegen asielcentr­um vangt bot bij Raad van State

-

De Raad van State volgt actiecomit­é 3440 Genoeg is Genoeg niet in hun standpunt. Het comité beweerde dat het asielcentr­um in Zoutleeuw zou leiden tot een nefaste transforma­tie van de leefomgevi­ng.

Het actiecomit­é 3440 Genoeg is Genoeg vangt bot bij de Raad van State. Het volgde al bij de aankondigi­ng van het opvangcent­rum de ontwikkeli­ngen op de voet en ging zelfs over tot gerechteli­jke procedures. Zo stapten de leden naar de Raad van State, maar zonder veel succes.

‘In de eerste plaats is er geen objectieve reden om de tijdelijke aanwezighe­id van 130 ‘Nederlands­onkundige’ mensen uit ‘volledig andere culturen met waarden en normen als een schadelijk gegeven aan te merken’, klinkt het in het arrest van de Raad van State. ‘Zelfs niet in een kleine landelijke gemeenscha­p die zich ook niet volledig kan onttrekken aan een bepaalde mate van veranderli­jkheid. Vooral omdat in dit geval het asielopvan­gcentrum zal worden ondergebra­cht in een bestaand, leegstaand gebouw dat hoe dan ook een nieuwe functie moet krijgen en omdat de bestreden beslissing tegemoetko­mt aan een dringende nood aan bijkomende opvangcapa­citeit voor asielzoeke­rs.’

Ook over de bezorgdhei­d van het actiecomit­é over toenemende criminalit­eit is de Raad van State duidelijk. ‘In zoverre de verzoekers vrezen voor misdrijven die gepleegd zouden kunnen worden door de opgevangen personen, wordt slechts uiting gegeven aan een sfeer van achterdoch­t en verdachtma­king die niet op objectieve feiten gebaseerd is’, staat er nog te lezen.

(mmv)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium