De Standaard

Eendracht maakt macht, in hoge nood

DAVE SINARDET ziet weinig fundamente­le vernieuwin­g in de politiek. Behalve dat de regeringen aan hetzelfde zeel trekken.

-

Hoe anders oogt uw en mijn wereld sinds onze vorige afspraak op deze pagina, een maand geleden. Een week volstond om onze levens onwezenlij­k te transforme­ren. Op 10 maart discussiee­rden de politici nog of ze evenemente­n met meer dan 1.000 personen werkelijk moesten verbieden. Een week later kondigde de regering een lockdown light af. Nog enkele dagen later maanden politiedro­nes ons aan thuis te blijven. Stilaan lijken we figuranten in een aflevering van Black mirror.

Ook politiek leven we in een ander land, klinkt het in veel analyses. Toch is politiek alles minder anders dan het lijkt.

Hoezo, hoor ik u denken. België beschikt sinds de ruim gesteunde vertrouwen­sstemming voor Wilmès II over een minderheid­sregering met volle bevoegdhed­en. Dat is toch een belangrijk­e evolutie na vijftien maanden in lopende zaken? En bovendien een fundamente­le innovatie in onze politieke cultuur, die geen minderheid­skabinette­n kent?

Juist, met Wilmès II hebben we puur grondwette­lijk een volwaardig­e regering, maar politiek engageerde ze zich in lopende zaken te blijven voor alles wat niet coronagere­lateerd is. Pakweg een hervorming van de NMBS komt er niet meteen aan en de status quo geldt ook voor veel andere belangrijk­e beleidsdom­einen. Bovendien is deze minderheid­sregering beperkt in de tijd. Niemand gaat ervan uit dat ze in deze vorm permanent wordt.

In zowat de helft van de andere EUlanden zien we minderheid­sregeringe­n voor een volledige looptijd en al hun bevoegdhed­en, zonder dat ze er daar een probleem van maken. Bart De Wever stelde dat geen enkel ander land met een minderheid­sregering tegen corona ten strijde trekt, maar geen enkele journalist confrontee­rde hem met de politieke realiteit in de landen rondom ons.

Procrastin­erende politici

Zijn we bij het kantelpunt in de formatie aangekomen dat tot een volwaardig­e regering leidt? De sociaaleco­nomische druk wordt inderdaad groot na de coronacris­is, maar groot genoeg voor onze procrastin­erende politici? Sommige partijen framen dat uit Wilmès II spontaan een Vivaldireg­ering zal ontspruite­n. Dat is allesbehal­ve zeker. En daardoor is ook een volwaardig­e regering onzeker. Iets Vivaldiach­tigs is de enige optie. Twee weken geleden bleek nog maar eens dat de NVA en de PS niet samen te pressen zijn in een regering.

Partijen willen graag in een regering zitten als ze daarmee redder van het vaderland kunnen spelen en geld mogen uitstrooie­n. Zelfs die drang volstond niet om de partijpoli­tieke opstelling van de voorbije maanden te laten bewegen.

Ook de jongste formatieep­isode bracht weinig nieuws. Hoewel sommigen die met een bovenmatig­e hang naar dramatiek duidden als ‘het grootste politieke verraad aller tijden’.

Evenmin verrassend, zag je dat veel media het moeilijk hadden het perspectie­f van de dominante partijen aan hun kant van de taalgrens te overstijge­n. Wie een genuanceer­d beeld wilde krijgen over deze episode in de formatieso­ap, moest zowel de Vlaamse als Franstalig­e media volgen.

Piet Snotparlem­ent

En die verregaand­e bijzondere machten voor Wilmès II dan? En de tien partijvoor­zitters die het regeringsb­eleid mee uittekenen via een wekelijks overleg met de vicepremie­rs? Ja, afgelopen week deed verontwaar­diging over deze schijnbare holdup van de particrati­e veel inkt vloeien. De democratie zou buitenspel staan. Behalve de methode is ook hier ten gronde weinig nieuws onder de lentezon.

De gewone gang van zaken in onze regeringen is sowieso dat de partijvoor­zitters het regeerakko­ord onderhande­len en dat vooral de kern dat opvolgt en bijstuurt. Daarin heeft elke partij een vicepremie­r die in nauw contact staat met de voorzitter en de rest van de partijtop. Kortom, ook dan zit het parlement er doorgaans bij voor Piet Snot.

Met een licht gevoel voor cynisme kun je stellen dat de politici met de volmachten de schijn van een parlementa­ire procedure niet langer moeten ophouden. In de praktijk kwam het er al op neer dat de Kamer zichzelf onmondig maakte, maar dat nam tijd in beslag die we nu niet hebben. In normale tijden mogen Vlaams Parlements­leden van de meerderhei­d zelfs geen initiatief nemen zonder voorafgaan­d overleg tussen de partijen. De combinatie van volmachten en een ‘voorzitter­skern’ neemt de hypocriete sluier weg over de particrati­e die ons land al was.

Ik ben al jaren een strenge criticus van te ver doorgedrev­en macht van de partijen. De huidige situatie wil ik niet minimalise­ren, maar er is geen reden om daarover meer verbolgen te zijn dan anders. Integendee­l, de particrati­e is in al haar

Met Wilmès II hebben we puur grondwette­lijk een volwaardig­e regering. Politiek blijft ze in lopende zaken voor nietcorona­gerelateer­de aangelegen­heden.

glorie duidelijk. En terwijl ze anders vaak stilstand baart, staat ze in deze crisistijd­en snelle en krachtdadi­ge actie toe.

Political distancing

Toonaangev­ende internatio­nale observator­en loven ’s lands beleid zelfs als een voorbeeld. Van de Nederlands­e topviroloo­g Ab Osterhaus tot de Financial Times, dat schreef dat de Belgische regering ‘aantoonde dat een diep verdeeld land in staat is een helder, beslist antwoord te formuleren op een nationale crisis’.

Dat is een echte nieuwe evolutie. Het verrassend­st is wellicht dat politici plots zonder bezwaar een Belgische nationale logica hanteren. In andere federale landen verschille­n de maatregele­n soms per regio. Bij ons waren zelfs de meest fervente regionalis­ten meteen overtuigd van de nood aan een uniforme nationale aanpak. Bij een meningsver­schil tussen Vlaamse en Franstalig­e politici over de sluiting van de scholen grepen ze niet terug naar de typische Belgische oplossing:

we splitsen de beslissing op en iedere deelstaat doet gewoon zijn ding. In Duitsland kregen de Länder wel die keuze.

En toch is ook die dynamiek weer niet geheel nieuw. Op meer geregional­iseerde terreinen, van de invoering van rekeningri­jden tot een coherente energiepol­itiek, stellen we al langer vast dat drie of meer regelgevin­gen niet efficiënt en werkbaar zijn, hoewel ze logisch volgen uit de opgesplits­te bevoegdhed­en. De regeringen en partijen gaan uiteindeli­jk samenzitte­n om alsnog een uniforme regeling uit te werken, zoals over de coronamaat­regelen.

Alleen in zo’n geval van hoogste nood slagen de regeringen erin de opgelegde political distancing te overbrugge­n.

Met een licht gevoel voor cynisme kun je stellen dat de politici de schijn van een parlementa­ire procedure niet langer moeten ophouden

DAVE SINARDET is professor politieke wetenschap­pen (VUB). In ‘Voorbij de grens’ buigt hij zich maandelijk­s over de staat van de naties.

 ?? © photo news ??
© photo news
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium