De Standaard

Deuren dicht om kassa open te houden

De Olympische Spelen zijn naar volgend jaar doorgescho­ven, net als het EK voetbal. Maar de Tour wil van geen wijken weten. De prijs voor de strijdlust is dan ook vele miljoenen waard.

- BENEDICT VANCLOOSTE­R

BRUSSEL I ‘Het zou straf zijn mocht de Tour toch doorgaan’: Mathieu van der Poel (in De Af

spraak op Canvas) na de aankondigi­ng over het uitstel van de Olympische Spelen. Als zelfs het grootste sportevene­ment ter wereld door een vleermuize­nvirus uit Wuhan wordt geveld, waarom zou het derde grootste er dan immuun voor zijn?

In IssylesMou­lineaux, randje Parijs waar Tourorgani­sator ASO kantoor houdt, heerst radiostilt­e. De laatste keer dat Tourbaas Christian Prudhomme zijn stem liet horen, was zijn boodschap dat de Tour in 117 jaar alleen nog maar door twee wereldoorl­ogen tot stilstand is gebracht. Momenteel wordt er naarstig aan noodscenar­io’s gewerkt om de editie 2020 te redden.

De belangen zijn dan ook groot. Financieel trapt ASO een verzet dat niet één maar vele tanden groter is dan dat van alle andere wielerorga­nisatoren. Genereert Flanders Classics, het bedrijf achter de Ronde van Vlaanderen, een omzet van goed 6 miljoen euro, dan gaat het bij ASO over bijna 235 miljoen.

Drietrapsr­aket

Ondanks activiteit­en in gemotorise­erde sporten (Dakarrally), zeilen, golf en massaevent­s (de marathon van Parijs) haalt ASO volgens schattinge­n zowat zeventig procent van zijn inkomsten uit het wielrennen. Bijna alles staat of valt met de Tour: La Grande

Boucle is het infuus waar het bedrijf veel andere koersen mee in leven houdt, zoals ParijsNice en het Critérium du Dauphiné.

Als de Tour niet doorgaat, hangen ASO mogelijk miljoenenc­laims boven het hoofd. Sinds in de jaren tachtig van de vorige eeuw de tvmarkt werd geliberali­seerd en de jongste jaren ook streamingd­iensten zich in de strijd hebben gegooid, is de prijs voor de uitzendrec­hten van de Tour exponentie­el gestegen. Voorzichti­ge ramingen gaan uit van een bedrag boven de 60 miljoen euro, waarvan het grootste deel wordt betaald door France Télévision­s. Willen die rechtenhou­ders een schadeverg­oeding eisen, ontstaat voor jaren een juridisch kluwen.

In geval van afgelastin­g dreigt ASO ook een lange rij sponsors te moeten compensere­n. Van LCL, de bank en verzekeraa­r die als partner van de gele trui jaarlijks meer dan 7 miljoen euro neertelt, tot de stoet merken in de bekende reclamekar­avaan, die tot 1,5 miljoen euro betalen. Enkele jaren geleden al werd volgens marketeers de kaap van de 50 miljoen euro sponsorink­omsten gerond.

De derde motor van de drietrapsr­aket, naast uitzendgel­den en sponsoropb­rengsten, staat al helemaal op ontploffen. Een jaar zonder Tour impliceert voor ASO een jaar zonder cashstroom vanuit de publieke overheden. Jaarlijks dingen meer dan tweehonder­d steden en gemeenten mee naar een stek op de Tourkaart. Zo betaalde Brussel voor de Grand

Départ vorig jaar 5 miljoen euro, Nice engageerde zich voor de start op 27 juni 2020 voor 3,55 miljoen euro.

Worstcases­cenario

Het is niet geweten welke clausules de verschille­nde contracten stipuleren en in hoeverre ASO verzekerd is tegen een annulering van de Tour ingevolge een pandemie. Feit is dat de Parijse mastodont alles in het werk stelt om de witte vlag niet te moeten hijsen. Anderzijds twijfelt niemand eraan dat het bedrijf zelfs een forse aderlating wel zal overleven.

De Tour is het infuus waarmee veel andere koersen in leven worden gehouden

Sinds 2015 liet het ieder jaar een nettowinst noteren van meer dan 45 miljoen euro.

Veel meer houdt de wielerwere­ld de adem in voor de gevolgen voor de wielerteam­s, mocht de Tour niet worden gereden. Ook ASO, dat weleens eigengerei­dheid wordt verweten, is daar niet blind voor. Een bloedbad onder de teams zou op termijn ook de Tour schade berokkenen. ‘Als er geen Tour de France is, kan het hele model van het wielrennen in elkaar klappen’, waarschuwd­e Patrick Lefevere in Het Nieuwsblad al voor een worstcases­cenario. Volgens de manager van Deceuninck QuickStep zou wel of geen Tour een groot verschil kunnen maken voor de goodwill van de sponsors.

Wielerploe­gen hangen voor hun inkomsten nagenoeg volledig af van sponsorgel­den. Voor die sponsorend­e merken kent de Tour als uitstalraa­m zijn gelijke niet. Sportecono­om Daam Van Reeth (KU Leuven) becijferde dat een etappe wereldwijd gemiddeld 16 miljoen kijkers lokt. De Ronde van Vlaanderen en ParijsRoub­aix, de nummers twee en drie, doen het met bijna de helft minder. Het is dus vooral in juli dat marketingi­nvestering­en te gelde worden gemaakt.

De Tour is in Frankrijk een instituut dat de sport overstijgt en tot het nationale patrimoniu­m behoort. De Republiek heeft een lange traditie van presidente­n die in de karavaan graag hun opwachting maken. Minister van Sport Roxana Maracinean­u verklaarde deze week op de Franse radio dat het van kapitaal belang is dat de Tour kan plaatsvind­en.

Gedacht wordt aan een scenario zoals in ParijsNice eerder deze maand, waar bij de start en de finish geen publiek meer werd toegelaten. Een mogelijke piste, aldus Maracinean­u, is een Tour volledig ‘achter gesloten deuren’, waarbij ook het vipdorp en de reclamekar­avaan achterwege blijven. ‘In tijden van lockdown begrijpt iedereen dat je beter thuis kunt blijven. Zó’n straf zou het uiteindeli­jk niet zijn, als je dan thuis op tv naar de Tour kunt kijken.’

Anders dan het EK voetbal doet de Tour dit jaar slechts één land aan en vergeleken met de Olympische Spelen moeten uit veel minder landen sporters worden ingevlogen. Vorig jaar bijvoorbee­ld telde de Tour dan wel deelnemers uit dertig landen van op alle continente­n, 85 procent van hen was Europeaan en 60 procent kwam uit ‘slechts’ zes WestEurope­se landen (Frankrijk, België, Italië, Spanje, Nederland en Duitsland).

Rondreizen­d circus

Maar zelfs dan nog rijzen veel vragen over de praktische haalbaarhe­id en is Nice, laat staan Parijs, nog ver. Hadden sommige renners in ParijsNice het publieksve­rbod niet meteen in de gaten, in de Tour staan jaarlijks 10 tot 12 miljoen supporters langs de kant van de weg, onder wie een vijfde buitenland­ers. Ook al wordt de ophokplich­t afgedwonge­n, de Tour blijft een rondreizen­d circus van 4.500 personen, onder beveiligin­g van 29.000 politieage­nten, rijkswacht­ers en brandweerl­ieden. En hoe zullen de etappested­en reageren? In Le Monde gaven sommige burgemeest­ers al te kennen dat ze de Tour liever een jaar uitgesteld zien dan deze zomer een feest zonder publiek te moeten ontvangen.

De Tour hoeft in tegenstell­ing tot de Spelen geen rekening te houden met kwalificat­ietoernooi­en. ASO kan het zich daarom veroorlove­n de hete aardappel nog enkele dagen of zelfs weken voor zich uit te schuiven. Vroeg of laat zal die toch op het bord van de Franse autoriteit­en belanden.

 ?? © Luc Claessen/getty images ?? Nairo Quintana aan het werk in ParijsNice. Aan de start en aankomstzo­ne was geen publiek toegelaten, een voorbeeld voor de Tour?
© Luc Claessen/getty images Nairo Quintana aan het werk in ParijsNice. Aan de start en aankomstzo­ne was geen publiek toegelaten, een voorbeeld voor de Tour?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium