De Standaard

New York vreest voor Italiaans scenario, Trump vindt dat overdreven

Geen land heeft zoveel coronapati­ënten te betreuren als de VS, de helft daarvan in New York. De toestand loopt uit de hand, maar president Trump vindt dat er overdreven wordt.

- STEVEN DE FOER

BRUSSEL I Geeft Donald Trump New York op? In een interview op Fox News noemde Trump de hulp die de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo en burgemeest­er Bill De Blasio vragen, sterk overdreven. ‘Ze vragen meer dan ze nodig hebben.’ Ondertusse­n neemt de chaos in de overrompel­de ziekenhuiz­en in The Big Apple snel toe. In de stad alleen zijn 23.000 besmetting­en geteld. Veel waarnemers denken dat Trump zo reageert omdat New Yorkers toch nooit voor hem zullen stemmen bij verkiezing­en.

Beelden van the city that never sleeps die nu al vijf dagen in lockdown is – geen bars, restaurant­s, 5th Avenueshop­ping of Broadwaysh­ows – hadden al iets apocalypti­sch, maar inmiddels lijkt de toestand in de ziekenhuiz­en op die in Italië en Spanje.

Grootste brandhaard

In een ziekenhuis in Queens, de felst getroffen van de vijf boroughs, stierven in 24 uur dertien mensen aan het virus. Artsen en verpleegku­ndigen werken er in risicovoll­e omstandigh­eden – het tekort aan mondmasker­s en beschermen­de kleding is even groot als dat aan beademings­toestellen – en de gangen liggen vol patiënten.

De hoofdarts van een ziekenhuis in Brooklyn zei aan The New York Times dat ze vreest binnenkort voor de hartversch­eurende keuze te staan welke patiënten nog te behandelen en welke niet. Haar ziekenhuis heeft normaal 250 à 300 bedden, achttien daarvan voor intensive care. Met man en macht is gewerkt om die capaciteit te verdubbele­n, maar het is een kwestie van dagen voor ook dat niet meer volstaat. Voor de ziekenhuiz­en staan van in de prille ochtend tot in de late namiddag lange rijen wachtenden, hopend om getest te kunnen worden. Velen gaan zonder test naar huis.

Ook van het personeel van het ziekenhuis in Brooklyn hebben al zes mensen het virus, van wie er twee op intensieve zorg liggen. En de VS zitten nog vroeg in de cyclus: een week geleden waren er nog maar 8.000 gevallen, inmiddels 86.000. Daarmee hebben de VS China en Italië voorbijges­token.

In alle vijftig staten zijn er besmetting­en, maar de helft van de getroffene­n in het hele land komt uit New York en het aangrenzen­de New Jersey. In de stad zelf staat de teller op 23.000 en 365 doden, maar dat aantal stijgt nu exponentie­el.

In januari, toen het virus nog vooral een Chinees fenomeen leek, werden er al ramingen gemaakt over wat de grootste brandhaard­en in het buitenland zouden kunnen worden. Toen al was de ultieme metropool New York de topkandida­at.

‘New York is a welcoming city’, zei gouverneur Cuomo vorige week, wat bij uiterst rechtse media de aanleiding was voor xenofobe reacties. Niet alleen buitenland­ers, ook New Yorkers zijn opeens niet erg populair in de rest van de VS. Veel staten hebben maatregele­n afgekondig­d tegen mensen die recentelij­k in New York zijn geweest. In Texas moeten die bij de landing een adres opgeven waar ze veertien dagen in quarantain­e zullen verblijven. De Blasio reageerde: ‘Ik geloof dat ze elders in de VS nog niet goed beseffen hoezeer het ook al bij hen verspreid is.’

De staat New York is de enige waar op vrij grote schaal – 600 tests per 100.000 inwoners – getest wordt. Het landelijke gemiddelde bedraagt amper 200 per 100.000. In veel staten wordt nauwelijks getest.

Ziekenhuis­schip

Zo goed als zeker zijn de huidige cijfers een zware onderschat­ting. In New York komt er minstens één noodhospit­aal bij met meer dan duizend bedden. In Brooklyn is een verlaten fabriek omgebouwd tot een atelier waar honderden mensen mondmasker­s vervaardig­en.

Bovendien meert maandag aan een dok in Manhattan een enorm ziekenhuis­schip van de zeemacht aan, dat gebruikt zal worden om patiënten op te van

 ?? © Jonathan Alpeyrie/pn ?? Het Bellevuezi­ekenhuis in Manhattan maakt zich op voor de toevloed aan covid19pat­iënten. Triage gebeurt in tenten buiten.
© Jonathan Alpeyrie/pn Het Bellevuezi­ekenhuis in Manhattan maakt zich op voor de toevloed aan covid19pat­iënten. Triage gebeurt in tenten buiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium