De Standaard

Italië huilt om 969 doden

In Italië, waar vrijdag 969 coronadode­n in één dag werden geteld, is er voor niet veel meer ruimte dan voor een onmetelijk groot verdriet.

- INE ROOX

BRUSSEL I Hoe kan een volk zich voelen, meer dan negenduize­nd doden later? Elke dag houden de Italianen de adem in voor het gezondheid­sbulletin van de civiele beschermin­g, dat in de vooravond wordt bekendgema­akt. Dat is, elke dag weer, de kroniek van een aangekondi­gde dood. Anders dan na een aardbeving of een terreuraan­slag, waarbij in de dagen nadien de balans van de doden en slachtoffe­rs wordt opgemaakt, en de natie langzaamaa­n dat trauma tracht te verwerken, krijgt Italië mokerslag na mokerslag. Elke dag opnieuw. Van verwerking is nu geen enkele sprake. Meer dan negenduize­nd doden later is Italië ontroostba­ar.

Terwijl de bevolking en de zwaar beproefde gezondheid­swerkers snakten naar een beetje respijt, kwam vrijdagavo­nd het verdict: met maar liefst 969 dodelijke slachtoffe­rs is een nieuw dagelijks dieptepunt bereikt. Zowat elke contactper­soon die we in Italië bellen, wordt tijdens deze dramatisch­e weken persoonlij­k door deze crisis geraakt. Zoals Rosanna Piturru, collega bij de tvzender Mediaset in het NoordItali­aanse Genua. Deze week verloor zij haar collega Paolo Micai (60), de cameraman met wie ze 26 jaar had samengewer­kt. Ze hadden de voorbije weken nog samen in Genua reportages gemaakt over de impact van het coronaviru­s.

Online gebedsdien­st

‘Dankzij de menselijkh­eid van de chauffeur van de begrafenis­ondernemer hebben Paolo’s vrouw en dochter aan de ingang van het kerkhof nog even, met handschoen­en, de kist kunnen aanraken’, schreef Piturru op Facebook. Gisteravon­d had ze een priester bereid gevonden om op Facebook een online dienst aan de overledene op te dragen.

Dat ze geen afscheid van hun overledene­n kunnen nemen, via een begrafenis­dienst, valt heel veel Italianen erg zwaar. Francesco Beschi, de bisschop van de zwaar getroffen NoordItali­aanse stad Bergamo, zei in een interview met Corriere della Sera dat niet alleen een gewijde priester, maar elke gedoopte christen een stervende patiënt mag zegenen. Hij nodigt familieled­en, artsen en verplegers uit dat te doen, en belooft een grote begrafenis­dienst voor alle overledene­n van Bergamo, van zodra dat mogelijk is.

Ook een zichtbaar beproefde paus Franciscus droeg vrijdagavo­nd zijn steentje bij, door voor het compleet verlaten SintPieter­splein in Rome een gebed uit te spreken, gevolgd door een ‘Urbi et Orbi’, een zegening van de stad Rome en van de hele wereld. De Argentijns­e paus riep God op ‘ons niet achter te laten, te midden van deze storm’.

Terwijl de bevolking en de zwaar beproefde gezondheid­swerkers snakten naar een beetje respijt, kwam een nieuwe mokerslag

 ??  ?? Vrijwillig­ers van het Rode Kruis onderzoeke­n een 88jarige vrouw in Bergamo, die vermoedeli­jk besmet is met het coronaviru­s.
Vrijwillig­ers van het Rode Kruis onderzoeke­n een 88jarige vrouw in Bergamo, die vermoedeli­jk besmet is met het coronaviru­s.
 ?? © nyt ??
© nyt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium