De Standaard

N-VA roeit Europees tegen coronastro­om in

De NVA keurde een Europees steunpakke­t voor de strijd tegen corona van 37 miljard niet goed, omdat daarvan te weinig naar Vlaanderen gaat.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

Het Europees Parlement stemde er vrijdag mee in om een financiële bazooka van 37 miljard euro in stelling te brengen voor de strijd tegen de impact van het coronaviru­s. Van de 705 Europese Parlements­leden keurden er vijf het plan niet goed: een Tsjechisch en een Ests lid van de uiterst rechtse IDfractie, en de drie NVAparleme­ntsleden. Vlaams Belang stemde wel voor.

‘Ongelofeli­jk dat de NVA zich hier als enige fractie onthoudt over broodnodig­e maatregele­n voor gezondheid­szorg, werknemers en kmo’s’, tweette CD&VEuroparle­mentslid Cindy Franssen. ‘Bijzonder vreemd en eigenlijk niet uit te leggen’, reageerde Groencolle­ga Petra De Sutter. ‘Zo zet de NVA zich echt helemaal aan de zijlijn, ook Europees.’

De NVA wijst die kritiek af. De partij voert aan dat ze wel instemde met verschille­nde andere coronamaat­regelen, en dat ze ook het fonds van 37 miljard euro principiee­l steunt. ‘Het was niet de bedoeling het fonds tegen te houden’, zegt Xavier Lesenne, woordvoerd­er van NVAEuropar­lementslid Assita Kanko. ‘Maar we wilden wel de boodschap geven dat de verdeling ervan compleet onlogisch is.’

Die verdeling zit wat complex in mekaar. Om snel geld beschikbaa­r te maken, koos de Europese Commissie ervoor om het nog niet gebruikte geld in te schakelen van het bestaande Europees Cohesiefon­ds, dat bedoeld is om de economisch­e en sociale ongelijkhe­den binnen de EU weg te werken. De EU ziet dit jaar af van haar eis aan de lidstaten om dat bedrag, zo’n acht miljard euro, terug te geven.

Die middelen worden aangevuld met andere reeds voorziene budgetten die verschoven worden, goed voor nog eens 29 miljard euro. De 37 miljard euro kan ingezet worden voor medische steun en voor de ondersteun­ing van getroffen werknemers en bedrijven.

De verdeelsle­utel die gehanteerd wordt, komt ook mee vanuit het Cohesiefon­ds. Die regionale distributi­e is een delicaat politiek evenwicht dat al enkele jaren vastligt. De coronasteu­n gaat zo vooral naar economisch achtergest­elde gebieden, zeker omdat die relatief minder gebruik hebben gemaakt van het Cohesiefon­ds en dus nog ‘over’ hebben.

Spanje krijgt 4,1 miljard euro, Italië 2,3 miljard, geeft Franssen aan. Maar meer welvarende landen als Nederland (25 miljoen euro), Zweden (46 miljoen euro) en ook België krijgen veel minder. Voor België gaat het om 37 miljoen euro. Ook de binnenland­se verdeling is op het Cohesiefon­ds gebaseerd. Daardoor is voor Wallonië zo’n 25 miljoen euro voorzien, en voor Vlaanderen maar 6,5 miljoen.

‘Politieke spelletjes’

De NVA vindt dat de middelen toegekend moeten worden op basis van de mate waarin regio’s getroffen worden door het coronaviru­s. Vlaanderen telt voorlopig meer bevestigde coronageva­llen dan Wallonië en Brussel, en moest al flink meer doden betreuren. In diezelfde zin voorziet het fonds meer middelen voor het zuiden van Italië dan het noorden, dat veel zwaarder getroffen is.

Eerder uitte Vlaams ministerpr­esident Jan Jambon al kritiek op de verdeling van de steun. Tegelijk zei de NVA daarover nu geen ‘politieke spelletjes’ te willen spelen. Toch onthield de NVA zich bij de Europese stemming, waarover De Morgen afgelopen weekend berichtte. ‘Vindt u het normaal dat Vlaanderen slechts 6 miljoen van de 36 krijgt, terwijl onze regio het hardst is getroffen?’, tweette Kanko.

Naast dit fonds van 37 miljard zijn er heel wat andere Europese steunmecha­nismen, zoals 8 miljard euro steun voor kmo’s, de maatregele­n van de Europese Centrale Bank en de soepele opstelling van de Commissie omtrent staatssteu­n.

‘Dit is maar één aspect van de strijd tegen corona’, verdedigt NVAEuropar­lementslid Geert Bourgeois zich. ‘Wij zijn absoluut niet tegen solidarite­it. Zo pleitte ik ervoor om Belgische ziekenhuis­bedden die we voorlopig niet nodig hebben, ter beschikkin­g van bijvoorbee­ld Nederland te kunnen stellen. Het is ook een goede zaak dat het geld van het Cohesiefon­ds ingeschake­ld wordt. Maar ik heb nog geen goede uitleg gehoord waarom deze verdeelsle­utel gebruikt wordt.’

De Commissie voert aan dat een heronderha­ndeling van de verdeelsle­utel jaren zou duren. ‘Dat beseffen wij ook, maar wij wilden een signaal geven dat het anders moet. Onthouden is niet hetzelfde als tegenstemm­en.’

‘Wij zijn absoluut niet tegen solidarite­it. Maar ik heb nog geen goede uitleg gehoord waarom deze verdeelsle­utel gebruikt wordt’

GEERT BOURGEOIS (NVA) Europees Parlements­lid

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium