De Standaard

‘Verenigde’ Staten niet verenigd over aanpak virus

Even overwoog president Donald Trump de hele regio rond New York in quarantain­e te zetten, maar covid19 rukt in de hele VS snel op. Zijn plan om de economie voorrang te geven in sommige staten, is dan ook omstreden.

- VAN ONZE REDACTEUR STEVEN DE FOER

Het gaat hard met de besmetting­en in de VS, vooral in en rond New York. Met gisteravon­d 59.500 besmetting­en op een bevolking van bijna 20 miljoen is de besmetting­sgraad in die staat inmiddels groter dan in Italië of Spanje. 2.400 dodelijke slachtoffe­rs valt voorlopig (relatief) mee tegenover ZuidEuropa, maar gezien de overrompel­ing van de ziekenhuiz­en valt op dat gebied ook een explosie te verwachten. Anthony Fauci, het hoofd van de virusbestr­ijding, schat dat covid19 tussen de 100.000 en 200.000 levens zal eisen in de VS.

Ondanks die schokkende prognose, leidt de dramatisch­e situatie in New York en de naburige staten New Jersey en Connecticu­t nog steeds wat de aandacht af van de situatie in andere staten. In de he

le VS is het aantal vastgestel­de besmetting­en tijdens het weekend gestegen van 85.000 naar 136.000. Vooral in grootstede­n als New Orleans (waar in februari Mardi Gras werd gevierd), Chicago, Detroit, Atlanta en Los Angeles vrezen ziekenhuis­directies dat ze de toevloed van coronapati­ënten weldra niet meer zullen aankunnen.

‘Federale oorlogsver­klaring’

Zaterdag overwoog Trump om de staten New York, New Jersey en Connecticu­t – samen goed voor zowat 60% van de vastgestel­de gevallen – in quarantain­e te stellen. Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, noemde dat ‘een federale oorlogsver­klaring aan de staten’. Trumps voornemen riep allerlei vragen op: of zo’n quarantain­e van drie staten afdwingbaa­r zou zijn, of ze grondwette­lijk zou zijn, maar vooral ook of ze nog veel zin zou hebben.

De luchthaven­s JFK, La Guardia en Newark lagen er de voorbije dagen immers al verlaten bij: de inwoners van de regioNew York blijven zo veel mogelijk thuis. Daarnaast opperden deskundige­n dat het verschil tussen New York en veel andere plaatsen (vooral grootstede­n) snel veel minder groot zal blijken dan het nu lijkt. Alleen in New York wordt er immers vrij breed getest, in tegenstell­ing tot andere staten: de reële verspreidi­ng in de VS wordt dus hoogstwaar­schijnlijk zwaar onderschat. Bovendien denken veel wetenschap­pers dat The Big Apple een voorsprong van enkele dagen tot weken heeft genomen in de cyclus – een beetje zoals Italië deed in Europa.

Na een nachtje slapen trok Trump het quarantain­eidee weer in. Het blijft nu bij een reisadvies van het Centrum voor Epidemiebe­strijding aan inwoners van de drie staten om vooral niet te reizen. Diverse andere staten vaardigden wel een verplichte quarantain­e van veertien dagen uit voor iedereen die arriveert uit de zwaarst getroffen streek.

De komende dagen lopen de federale maatregele­n over ‘afstand houden’ af. Trump wil dat de economie zo snel mogelijk (‘liefst tegen Pasen’) weer draait en moet er een onderschei­d zijn tussen zwaar getroffen staten en andere, waar de maatregele­n zouden worden geschrapt.

Twee snelheden

Maar heel wat gouverneur­s hebben al veel strengere maatregele­n afgekondig­d dan de federale: een bevoegdhei­dsconflict dreigt daar. Trump vocht een Twitteroor­log uit met de Democratis­che gouverneur van Illinois. Die beschuldig­t Trump ervan de beurs belangrijk­er te vinden dan zijn burgers.

Ook sommige Republikei­nse gouverneur­s, zoals die van Texas en Missouri, noemen Trumps haast om mensen weer massaal te laten werken niet realistisc­h. Wetenschap­pers vinden het een slecht idee maatregele­n op te schorten in sommige minder getroffen staten. Zo duiken er dan in andere staten telkens nieuwe uitbraken op als het elders beter gaat en duurt de strijd tegen het virus in het hele land nog maanden langer, is hun kritiek.

Toch zijn er ook Republikei­nse gouverneur­s die het idee van twee snelheden toejuichen. ‘Je kunt mensen van Iowa niet vergelijke­n met New Yorkers’, zegt bijvoorbee­ld Kim Reynolds, de gouverneur van die landbouwst­aat. Het idee dat het coronaviru­s vooral een probleem van de grootstede­n is, blijft hardnekkig en wordt (voorlopig) bevestigd door de cijfers. Maar een belangrijk­e waarschuwi­ng komt van Retsev Levi van MIT (Massachuse­tts Institute of Technology). ‘De bevolking in veel landelijke staten is veel ouder en minder gezond dan die in New York, en er zijn nog veel minder ziekenhuiz­en. Als het virus daar massaal doorbreekt, kan de menselijke schade daar nog veel groter zijn.’

‘De bevolking van veel landelijke staten is ouder en minder gezond dan New Yorkers. Dus als het virus daar echt doorbreekt ...’ RETSEV LEVI Professor MIT

‘Je kunt mensen uit Iowa niet vergelijke­n met New Yorkers’ KIM REYNOLDS Republikei­nse gouverneur van Iowa

 ?? © Gregg Vigliotti/nyt ?? Een geïmprovis­eerd lijkenhuis in New York. De gekoelde trucks moeten de verwachte stroom aan covid 19doden opvangen.
© Gregg Vigliotti/nyt Een geïmprovis­eerd lijkenhuis in New York. De gekoelde trucks moeten de verwachte stroom aan covid 19doden opvangen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium