De Standaard

Hongerige Indiërs lopen honderden kilometers naar geboortedo­rp

-

De Indiase premier, Narendra Modi, heeft gisteren in zijn wekelijkse radiopraat­je aan de bevolking gevraagd hem te vergeven voor de algemene lockdown. Die kondigde hij dinsdag aan, nauwelijks vier uur voor de maatregel van kracht werd. Omdat veel arme Indiërs werken in de miljoenens­teden waar ze nauwelijks een dak boven hun hoofd hebben noch eten op het werk, zijn miljoenen ten einde raad. Modi zei dat hij dat besefte, maar dat er helaas geen andere manier was om een snelle verspreidi­ng van het coronaviru­s te vermijden.

Tienduizen­den Indiërs die in de grootstede­n werken, vielen van de ene dag op de andere zonder inkomen of eten. De lockdown zal minstens drie weken duren. Doordat ook bussen en treinen niet meer reden, moesten velen honderden kilometers lopen naar hun geboortedo­rp. Minstens één man overleed van uitputting, tijdens een tocht van 270 kilometer.

De BBC liet arme dagloners aan het woord die zeiden dat ze geen andere keuze hadden dan die lange voettocht te maken. De overheid organiseer­t gratis voedselbed­elingen, maar daarvoor staan enorme rijen en de porties zijn karig. De regering heeft voor 22 miljard euro aan financiële hulp voor de armsten beloofd, maar volgens deskundige­n is dat veel te weinig.

India is met 1,3 miljard inwoners na China het volkrijkst­e land ter wereld. Vanwege de gebrekkige doorstromi­ng van de informatie, de armoede en het tekort aan ziekenhuiz­en verwachten de deskundige­n een humanitair­e catastrofe als het virus er op volle kracht zou doorbreken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium