De Standaard

Oorlogswet moet bedrijven bij de les houden

Na lang aarzelen verplicht Donald Trump General Motors de productie van beademings­toestellen op te voeren en de prijzensla­g te stoppen.

- ANNELIEN DE GREEF © Renata Steiner/reuters

Twee weken geleden kondigde General Motors nog aan dat alle Amerikaans­e fabrieken door corona op slot gingen. Nu staat er een heel ander bericht op de Twitterpag­ina van het bedrijf. ‘Wij werven aan.’ Bij de boodschap het beeld van een jonge vrouw die met gekruiste armen, een veiligheid­sbril en gele helm in de camera kijkt. Als een 21steeeuws­e Rosie the Riveter, het icoon van de oorlogsvro­uwen die tijdens de Tweede Wereldoorl­og in de fabrieken werkten. Toen rolden in autofabrie­ken plots bommenwerp­ers van de band.

Nu gaat GM zich toeleggen op de productie van beademings­apparatuur, cruciaal voor ziekenhuiz­en om covid 19patiënte­n in leven te houden. In een andere fabriek zullen massaal mondmasker­s gemaakt worden. Dat is het gevolg van de Defence Production Act die Donald Trump nu heeft ingezet tegen GM, een wet uit de tijd van de Koreaanse Oorlog die de president meer macht geeft over bedrijven. De Amerikaans­e regering onderhande­lde volop met GM over de productie en prijs van cruciaal materiaal, maar dat liep niet vlot. ‘Begin nu beademings­toestellen te maken!’, tweette Trump vorige week nog, in kapitalen. ‘Altijd gedoe met Mary B.’, zo haalde hij uit naar de topvrouw van GM.

Concurrent­ie

Voor Trump is de inzet van de oorlogswet een opmerkelij­ke bocht. Onlangs nog verklaarde hij dat de VS geen land is dat zijn bedrijven nationalis­eert. ‘Bel maar eens met Venezuela om te horen wat dat hen opgeleverd heeft.’ De president staat al weken onder druk om gebruik te maken van de wet, die voor alle duidelijkh­eid niet neerkomt op een nationalis­ering.

Andrew Cuomo, de Democratis­che gouverneur van de zwaar getroffen staat New York, vertelde in Amerikaans­e kranten hoe hij bij een bedrijf een bestelling van mondmasker­s plaatste om twintig minuten later al een telefoontj­e te krijgen dat de prijs omhoog gegaan was omdat een andere staat meer geboden had en klaagde de concurrent­iestrijd aan. The New York Times berichtte dan weer over bedrijfsle­iders die bedolven werden onder de vraag naar schaars materiaal van landen overal ter wereld net als van gouverneur­s en burgemeest­ers. ‘Trump zegt ons dat we moeten vertrouwen op de vriendelij­kheid van bedrijven. Dat heeft nooit gewerkt’, besloot de econoom Paul Krugman op zijn beurt.

Nu is dat alvast helder: de productie van beademings­toestellen die GM in samenwerki­ng met een bedrijf in medische apparatuur zal opschalen, is voor de Amerikaans­e markt bedoeld. Washington zal beslissen waar de nood het hoogst is. De prijzen kunnen niet door het dak gaan.

Niet het enige land

Het Nederlands­e Philips zei vorige week nog ongerust te zijn ook onder de wet gebracht te worden, waardoor de Amerikaans­e staat de beademings­toestellen die het in de VS maakt, zou kunnen opvorderen. Nochtans zijn de VS niet het enige land dat in volle coronacris­is de thuismarkt beschermt. Nederland heeft de Vorderings­wet. De regering wil die, ondanks politieke druk hier en daar, niet in werking laten treden uit schrik ‘buitenland­se leverancie­rs die aan Nederland leveren, af te schrikken’, aldus NRC Handelsbla­d. In eigen land schreef minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V) een ministerie­el besluit uit vrees dat een voorraad reagentia bij een Waals bedrijf naar het buitenland zou verdwijnen.

Hoe dan ook, zelfs al gaat GM nu voluit voor de productie van de beademings­toestellen, het is niet dat het door de oorlogswet plots kan toveren. De assemblage is complex. Cuomo zegt dat hij 30.000 extra machines nodig heeft om de coronapiek in zijn staat op te vangen. Van dat cijfer gaat zelfs een gigant als GM duizelen. Het Pentagon liet gisteren weten dat het 85 miljoen dollar zal betalen voor een bestelling van 8.000 toestellen bij vier bedrijven die genoemd werden. De eerste levering is voor mei.

De beademings­toestellen zijn bedoeld voor de Amerikaans­e markt. Washington beslist waar de nood het hoogst is

‘Trump zegt ons dat we moeten vertrouwen op de vriendelij­kheid van bedrijven. Dat heeft nooit gewerkt’

PAUL KRUGMAN

Econoom

 ??  ?? Zelfs al gaat GM nu voluit voor de productie van de beademings­toestellen, het is niet dat het door de oorlogswet­plots kan toveren. De assemblage is complex.
Zelfs al gaat GM nu voluit voor de productie van de beademings­toestellen, het is niet dat het door de oorlogswet­plots kan toveren. De assemblage is complex.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium