De Standaard

Het is niet al goud wat er blinkt, ook in coronatijd­en

- NICO TANGHE In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Chaos. Dat is wat de coronacris­is veroorzaak­te op de wereldwijd­e goudmarkte­n. Met onverwacht grote schommelin­gen tot gevolg. Eerst daalde de goudprijs scherp. Toen de beurzen wereldwijd tot 40 procent van hun waarde verloren vanwege de coronacris­is, verloor het edelmetaal zelfs tot 10 procent van zijn waarde. Nooit gezien? Niet echt. Tijdens de financiële crisissen van 2000 en 2008 vertoonde de goudprijs een gelijkaard­ig patroon. Eerst een forse daling, om nadien langdurig en fors te herstellen. Om dat te kunnen begrijpen moet u als lezer weten dat er eigenlijk twee goudmarkte­n bestaan: een speculatie­ve futuresmar­kt voor profession­ele beleggers en een markt voor fysiek goud.

De forse prijsdalin­g van de voorbije weken werd veroorzaak­t door de profession­ele beleggers, onder meer zij die werken voor hefboomfon­dsen. Door de spectacula­ir kelderende beurskoers­en kregen zij van overal ‘margin calls’ opgelegd, de verplichti­ng geld bij te storten om uitstaande posities af te dekken. Veel hefboomfon­dsen kwamen daardoor in liquiditei­tsprobleme­n, want ze hadden zoveel geld niet. Om cash te genereren, verkochten ze daarop alles, tegen zowat elke prijs. Inclusief goud, want daarop kon nog wat winst worden gegenereer­d.

Maar toen de Fed begin vorige week rust op de markten bracht met haar bazooka, keerde de trend. In zoverre zelfs dat Goldman Sachs dinsdag zijn cliënten expliciet aanraadde om goud te kopen. Het keerpunt is bereikt, aldus de Wall Streetreus. Door de coronacris­is zal de volatilite­it op de markten fors toenemen, waardoor de beleggers de komende maanden opnieuw zullen vluchten naar de oude ‘veilige haven’: goud.

Voorlopig lijkt Goldman Sachs gelijk te krijgen. De goudprijs veerde vorige week fors op, tot 6 procent in één dag, net als in de fysieke wereld. Daar was van een prijsdalin­g nooit sprake. Integendee­l, particulie­ren in Europa en de VS zoeken er vaak vergeefs naar goudstaven en gouden munten. Want door de uitval van grote smelterije­n in Zwitserlan­d en de sluiting van drie grote goudmijnen is fysiek goud bijzonder schaars geworden. Premies tot 10 procent boven de marktprijs zijn niet ongewoon.

Niets aan de hand dus. Tot diezelfde fysieke goudschaar­ste ook op de speculatie­ve futuresmar­kt tot grote problemen leidde. Donderdag bleek er plots niet genoeg goud beschikbaa­r in New York om te leveren tegen de futurecont­racten verhandeld op de Comexbeurs. Daardoor ontstond een ongezien groot prijsversc­hil met de goudprijs op de markt in Londen, de belangrijk­ste opslagplaa­ts en de thuisbasis van duizenden tonnen goud voor fysieke goudhandel. Door het gebrek aan commerciël­e vluchten om goud te vervoeren en tal van gesloten grenzen, raakten er onvoldoend­e goudstaven in New York. En het goud dat wel ter plaatse raakte, kon niet snel worden omgesmolte­n. Want specifieke regels schrijven voor dat in New York alleen goudstaven van 100 ounce in de handel gebruikt mogen worden. Kortom: chaos. Goud als veilige haven? In coronatijd­en lijkt niets meer zeker.

Donderdag bleek er door de crisis plots niet genoeg goud beschikbaa­r in New York

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium