De Standaard

Voor elke vraag een vrijwillig­er

Risicogroe­pen die niet buiten kunnen door het coronaviru­s en zorgverlen­ers die geen tijd hebben, zoeken hulp via deelplatfo­rmen.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE © Aris Oikonomou/afp

Een goede week geleden kreeg Axel Potoms (44) milde griepsympt­omen en ook ademen verliep moeizaam. Corona, klonk het verdict. Twee weken quarantain­e. Potoms moest zich niet alleen zorgen maken over alarmerend­e coronaberi­chten die hij in de media zag passeren, ook praktisch bracht het virus bekommerni­ssen mee.

‘Hoe zou ik aan boodschapp­en raken?’, zegt hij aan de telefoon vanuit zijn quarantain­e. ‘Ik mocht niet buiten of naar de winkel. De supermarkt­en werden overspoeld, thuislever­ingen liepen spaak. En aan mijn vriend, die in Nederland woont, of mijn ouders, die bijna 80 zijn, kon ik geen hulp vragen.’ Een buur raadde Potom daarom aan om een bericht te posten op Helpper. Via dat digitale platform kunnen mensen hulp vragen of bieden voor dagelijkse taken in hun omgeving. ‘Al snel hadden tien tot vijftien vrijwillig­ers zich aangeboden om mijn boodschapp­en te doen’, zegt Potoms.

Tijdelijk gratis

Hij is geen uitzonderi­ng. In enkele dagen hebben al meer dan honderd mensen hulp gezocht via

De meeste vrijwillig­ers bieden zich aan om boodschapp­en te doen of

Helpper en hebben zich al meer dan 1.700 vrijwillig­ers aangeboden, zegt oprichter François Gerard. ‘In normale tijden is het een betalend platform’, legt hij uit. ‘Wie hulp nodig heeft, betaalt 9 euro per uur, de dienstverl­ener krijgt 7 euro.’ Maar door de coronacris­is heeft Gerard zijn platform opengezet voor vrijwillig­ers. Zij kunnen via het platform hun diensten gratis aanbieden aan risicogroe­pen – die door de crisis niet buiten mogen – en zorgperson­eel, dat nu druk in de weer is. De hulpverlen­ers worden gescreend en via het platform zijn de vrijwillig­ers en hulpbehoev­ende gratis verzekerd.

Ook andere peertopeer­platformen passen zich aan. Het Limburgse Kluster liet zijn gebruikeli­jke commissie van 15 procent tijdelijk vallen. Het platform werkt samen het Hasseltse Jessa Ziekenhuis, waar het door de coronacris­is alle hens aan dek is. Het verzorgend personeel kan via het platform hulp vragen voor boodschapp­en of bij de was.

Bij klusjespla­tform ListMinut – normaal gezien een betalend platform – kunnen vrijwillig­ers hun diensten gratis aanbieden aan personen die tot de coronarisi­cogroep behoren of mensen die actief zijn binnen de medische of voedingsse­ctor. ‘Deelplatfo­rmen hebben zo een belangrijk­e rol te spelen’, zegt woordvoerd­er Géraldine Vandamme.

Kapotte waterleidi­ng

De oproep krijgt gehoor. Al 950 vrijwillig­ers hebben zich aangeboden en volgens Vandamme komen er dagelijks twintig à dertig bij. Het leeuwendee­l biedt zich aan om boodschapp­en te doen of met de hond te wandelen.

Bij Kluster merken ze dan weer een toenemende vraag naar babysitter­s, zegt woordvoerd­er Lieselotte Roose. ‘Dat gebeurt nu digitaal, via een videogespr­ek. Terwijl de ouders thuiswerke­n, voorzien de babysitter­s een uurtje entertainm­ent voor de kinderen.’

Op hun gewone activiteit­en ziet zowel Helpper, Kluster als ListMinut een terugval. ‘We raden onze gebruikers aan om diensten op te schuiven tot na de crisis’, zegt Vandamme van ListMinut. ‘Het aantal aanvragen is met meer dan 60 procent gedaald. Maar voor wie dringend een waterleidi­ng moet laten herstellen, is het platform een goede oplossing, omdat andere bedrijven niet beschikbaa­r zijn.’

Niet alleen thuishulp en klusjespla­tformen proberen hun steentje bij te dragen. Ook autodeeldi­ensten Cambio en Poppy bieden hun deelwagens (goedkoper) aan voor zorgperson­eel, nu zo’n 80 procent van hun vloot aan de kant blijft staan.

Bij Kluster merken ze een toenemende vraag naar babysitter­s. Via videogespr­ekken entertaine­n zij kinderen van thuiswerke­nde ouders

 ??  ?? met de hond te wandelen.
met de hond te wandelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium