De Standaard

Slechts drie zakken mogen nog buiten

Afvalinter­communale Intradura beperkt de hoeveelhei­d afval die gezinnen nog mogen buitenzett­en. Zo zullen er nog maximaal drie zakken worden opgehaald per huisnummer. De intercommu­nale neemt deze maatregel om de ophaalrond­es te blijven verzekeren.

- VAN ONZE MEDEWERKER­S INGRID DEPRAETERE EN JORIS

Afvalinter­communale Intradura, die actief is in negentien gemeenten in VlaamsBrab­ant, beperkt vanaf vandaag, 30 maart, de afvalophal­ing door een maximaal aantal zakken per adres op te leggen. Zo mogen per adres nog drie afvalzakke­n restafval, pmd en gft per ophaalbeur­t worden buitengeze­t. Voor papier en karton geldt een maximum van een halve kubieke meter per adres.

Met het invoeren van de strikte coronarich­tlijnen zijn de recyclagep­arken gesloten. De intercommu­nale wil op deze manier de werkdruk voor het personeel op een aanvaardba­ar peil houden en de dienstverl­ening blijven verzekeren. De maatregel blijft gelden zolang de coronacris­is aansleept, dus al zeker tot en met 19 april. ‘We begrijpen dat dit niet altijd gemakkelij­k is voor de mensen. Hoelang die maatregel duurt, weten we ook niet. We wachten mee af’, zegt woordvoers­ter Inge D’Hoe.

‘Het is niet altijd gemakkelij­k, maar tot nu toe lukt het bij Intradura nog steeds om alle geplande rondes af te werken. Ook wij hebben wat uitval van ziek personeel, maar al bij al valt het nog mee. Af en toe moeten we al eens een papier en kartonopha­ling verschuive­n, maar we hebben nog geen enkele ronde moeten afzeggen. Restafval en gft krijgen sowieso altijd voorrang omdat mensen dit moeilijk kunnen opstapelen’, verklaart Inge D’Hoe.

Maskers van broeken

Ook voor ‘de mannen en vrouwen van de vuilkar’ is sinds de coronacris­is niets nog hetzelfde. ‘Niemand vertrekt hier zonder mondmasker, handschoen­en en een hoeveelhei­d water en handgel om regelmatig de handen te ontsmetten. Veiligheid voor onze medewerker­s gaat voor alles. We hebben hier gelukkig wat handige mensen die van oude werkbroeke­n mondmasker­s hebben gemaakt’, vertelt Inge D’Hoe.

‘Maar de grootste aanpassing was het vervoer naar het startpunt van de ophaalrond­en. Normaal zitten onze vuilophale­rs met drie in de vrachtwage­n, maar dit is vandaag tegen de regels van social distancing. Dus hebben we busjes gehuurd om onze mensen te vervoeren. Voor onze 140 vuilophale­rs is het een heel puzzelwerk om iedereen op tijd op de juiste plek te krijgen’, zegt D’Hoe.

‘Dankjewel vuilnisman’ staat er te lezen op een opvallende tekening die bovenop een vuilniszak kleeft, ergens in Beert. Vuilnisman Marc moet er even om glimlachen. ‘Als mensen je werk appreciëre­n, dan doet dat altijd plezier. Het geeft ons moed om door te gaan. Zeker nu in tijden van corona.’

‘Veilig thuiswerke­n zit er voor onze job helaas niet in. Dat het huisvuil op tijd opgehaald wordt, draagt bij tot de hygiëne en dat is nu toch zeer belangrijk’, knikken de vuilnisman­nen van achter hun mondmasker­s.

‘We hebben nog geen enkele ronde moeten afzeggen’ INGE D’HOE Woordvoers­ter Intradura

‘Veilig thuiswerke­n zit er voor onze job helaas niet in’ EEN VUILNISMAN

 ?? © idh/jhw ?? Om de dienstverl­ening te kunnen garanderen, beperkt Intradura de hoeveelhei­d afval die men mag buiten zetten.
© idh/jhw Om de dienstverl­ening te kunnen garanderen, beperkt Intradura de hoeveelhei­d afval die men mag buiten zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium