De Standaard

Rechtenhou­der dreigt: geen voetbal, geen tvgeld

Een van de rechtenhou­ders eist een terugvorde­ring van tvgelden als er dit seizoen niet meer wordt gevoetbald.

-

In een brief aan de Pro League stelt een rechtenhou­der de zaken op scherp: geen voetbal meer dit seizoen betekent een terugvorde­ring van tvgelden. De rechtenhou­ders zijn op dit moment Telenet, Proximus en VOO. Die laatste twee willen geen commentaar kwijt, terwijl Telenet ‘zijn opties aan het bekijken is’. ‘Dit is voer voor juristen.’

De Pro League schermt met een verzekerin­g die de laatste schijf van de tvgelden voor dit seizoen, zo’n 20 miljoen euro, garandeert. Dit geldt evenwel alleen in het geval van absolute overmacht. Het is meteen de reden waarom de Pro League nog geen beslissing wil nemen over het al dan niet stopzetten van de competitie. Op dit moment is er sprake van overmacht tot 30 april. Als de Uefa het signaal geeft dat de competitie­s in juli kunnen worden afgewerkt, en evenemente­n zijn dan weer toegelaten, dreigt het argument van overmacht te vervallen.

Open brief

De mogelijke terugvorde­ring werpt een nieuw licht op het verhitte debat tussen de clubs over hoe het voort moet met de competitie. In een open brief aan de Pro League eisten 17 van de 24 profclubs een stopzettin­g. ‘Jullie moeten leiderscha­p tonen en een beslissing nemen.’ Volgens de Pro League zijn de zaken minder eenvoudig dan de open brief wil laten uitschijne­n.

Verschille­nde clubs kijken ook naar de politiek. Maar dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt aan een Koninklijk Besluit om hen te beschermen tegen claims, klopt niet, zegt zijn woordvoers­ter.

Met achttien

Intussen ligt een voorstel op tafel om volgend seizoen met achttien te spelen, zonder playoffs. Dat gaat uit van het scenario waarin dit seizoen geen enkele wedstrijd meer wordt afgewerkt. WaaslandBe­veren zou niet degraderen, Beerschot en OHL zouden allebei promoveren. In het seizoen 20212022 ligt de weg dan open voor een competitie met twintig, opnieuw zonder playoffs. De twintig hoogst geklasseer­de ploegen in 1A en 1B met een proflicent­ie zouden worden toegelaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium