De Standaard

Wimbledon wankelt (net als rest van seizoen)

De beslissing is nog niet officieel gevallen, maar ook Wimbledon dreigt van de tenniskale­nder geschrapt te worden.

- MARC VERMEIREN

Wat blijft er nog over van het tennisseiz­oen 2020? Nadat het toernooi van Indian Wells begin maart als eerste van de kalender was verdwenen, werd vervolgens het volledige gravelseiz­oen weggestree­pt. Op dit moment herneemt het circuit op 8 juni met enkele grastoerno­oien in de aanloop naar Wimbledon, maar die data belanden steeds meer in de gevarenzon­e.

Wimbledon moet op 29 juni van start gaan, maar de marges zijn te klein om een normaal verloop te garanderen. De opbouw voor het meest prestigieu­ze grandslamt­oernooi van het seizoen neemt al twee maanden in beslag. Een regeringsb­eslissing zou de organisati­e goed van pas komen om zich te beschermen tegen schadeclai­ms.

Wimbledon had al laten verstaan dat tennissen zonder publiek geen optie is en een verschuivi­ng naar later in de zomer ligt organisato­risch moeilijk. Onder meer het delicate gras en het krimpende daglicht maken een latere datum moeilijk. Waarschijn­lijk ligt slechts één scenario op tafel: Wimbledon 2020 wordt Wimbledon 2021. Volgens Dirk Hordorff, de vicevoorzi­tter van de Duitse tennisbond, dreigt trouwens zelfs de US Open begin september te sneuvelen.

Klok tikt

Als ook Wimbledon van de kalender verdwijnt, is dat heel slecht nieuws voor Roger Federer en Serena Williams. In de zomer van 2021 zullen ze allebei 39 jaar zijn. Federer wil Rafael Nadal en Novak Djokovic achter zich houden in aantal grandslamz­eges. De Zwitser heeft twintig grandslamt­itels op zijn palmares, waarvan acht op Wimbledon.

Williams (23 majors) ambieert nog steeds om voorbij Margaret Court (24) te geraken. Als Wimbledon wegvalt, sluit haar venster zich steeds meer. Ook Kim Clijsters zou een van haar voornaamst­e doelen van de kalender zien verdwijnen.

Wimbledon verschuive­n naar later in de zomer ligt moeilijk voor de organisati­e

 ?? © reuters ?? Novak Djokovic (17 majors) zit Roger Federer op de hielen.
© reuters Novak Djokovic (17 majors) zit Roger Federer op de hielen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium