De Standaard

Far niente non è dolce

BENJAMIN ROYAARDS heeft het gehad met corona, na bijna vier weken huisarrest. ‘De uren rekken zich eindeloos uit. De dagen duren een eeuwigheid.’

-

Als alle plekken die je dierbaar zijn hun deuren hebben gesloten, besef je pas hoe wisselvall­ig het leven kan zijn. Het eerste koffietje van de dag in het knusse Café Marly bij Maria Sole, de tweede caffé macchiato in het wondermooi­e Relais San Vigilio bij Gigi, de heerlijke lunch in La Caprese bij Bruno ... Herinnerin­gen zijn het nu, verre herinnerin­gen.

Ik ging bij dageraad, tegen de regels van het nieuwe decreet in, toch even wandelen. Op enkele gemaskerde gedaantes na die hun hond uitlieten, waren de straten akelig leeg. De sluitingsb­rieven die hier overal op de deuren van restaurant­s en bars hangen, beginnen stilaan te vergelen. Een bitter teken dat de tijd stilletjes verder tikt, al lijkt hij voor ons stil te staan. Maar wat zegt tijd eigenlijk nog voor mensen die nergens heen moeten (mogen)?

Bergamo is een gevangenis geworden, een van de mooiste ter wereld, maar een gevangenis blijft een gevangenis. We zitten hier allemaal opgesloten. Onze woningen zijn de cellen. Wie geluk heeft, kan enkele keren per dag gaan luchten op zijn terras of in zijn tuin. De minder gefortunee­rden moeten het stellen met het openen van hun raam. Boven de stad vliegt nu ook een politiehel­ikopter, die met een infraroodc­amera beweging in de straten opspoort. De overtreder­s worden per megafoon aangemaand terug naar huis te keren. De boetes voor het onwettig buitenkome­n zijn opgetrokke­n van 260 naar 3.000 euro. Wij hebben hier onderaan in ons gebouw gelukkig een buitenkoer met een klein grasperkje waar ik welgeteld vijftig passen in de lengte kan zetten. Met de handen op de rug wandel ik daar enkele keren per dag een kwartiertj­e heen en weer om toch wat mentale rust te vinden. Wat met de sirenes op de achtergron­d absoluut geen evidentie is. Zelfs de zenuwen van een boeddhisti­sche monnik zouden hier tot het uiterste beproefd worden. De schrille tonen vormen het sonoor decor van de stad. Niet dat er ononderbro­ken ambulances voorbij rijden, maar de sombere stilte wordt alleen verbroken door sirenes. Ik hoor ze nu ook als ze er niet meer zijn.

De mooiste generatie

Nu er in de regio honderden mensen per dag sterven, kent iedereen wel iemand die iemand verloren heeft. In de Whatsappgr­oep van mijn dochters klasje heeft iedereen ondertusse­n al wel een dierbare verloren – een schoonoude­r, grootouder, collega of vriend. Vooral de ouderen worden getroffen. Vaak mensen met kwalen die daar nog goed mee konden leven, tot het coronaviru­s ten tonele verscheen. Deze oude generatie Italianen is in wezen de mooiste. Door hun ogen krijgen we een kijk in de wereld van weleer,

in de rijke geschieden­is van dit bijzondere land. Dat moeten we absoluut koesteren en beschermen. Maar hoe? Hier in Lombardije zijn al meer dan 6.000 mensen overleden.

De negatieve berichten stemmen zwaarmoedi­g. Gelukkig is mijn schoonvade­r een geboren optimist, wat niet ongelegen komt in dit soort hachelijke situaties. Sinds enkele dagen stuurt hij ons elke middag een grafiek waarop we het verloop van de situatie kunnen volgen. Naar zijn mening zitten we in een ‘langzaam maar geleidelij­k afnemende trend’. O, wat hoop ik dat hij gelijk heeft.

Slopend traag

Ik ben uitgeput. Daar heeft de levering van de supermarkt van vanochtend ongetwijfe­ld mee te maken. Vijfentwin­tig grote plastic zakken vol levensmidd­elen voor de komende weken. De jongen die ze aan huis leverde, had ze in de lift gestapeld, maar deed dat, god weet waarom, zonder masker en handschoen­en. Hoofdschud­dend en uitgedost als een chirurg die aan een operatie gaat beginnen, heb ik de zakken een voor een uit de lift gehaald, om dan onmiddelli­jk de plastic zak zelf weg te gooien, en de inhoud door te geven aan mijn vrouw die elk item met ontsmettin­gsalcohol reinigde. Deze ingreep heeft twee uur geduurd.

Het trage levensritm­e is slopend. Dat klinkt paradoxaal, maar van het gedwongen nietsdoen word je doodmoe. De uren rekken zich eindeloos uit. De dagen duren een eeuwigheid. Wij zijn dertigers, we willen leven, ondernemen, sporten, uitgaan, reizen ... Far niente non è dolce.

Ik probeer boven een boek te lezen, maar mijn ogen vallen dicht. Mijn vrouw, die beneden ligt te rusten, klaagt dat ze zich mentaal en fysiek zeer slecht voelt. Zij vreest dat ze dit bestaan niet langer verdraagt. De moed zinkt mij in de schoenen. Ook van de gezichten van mijn oudste twee kinderen valt de verveling nu letterlijk af te lezen. Wat kunnen zij na bijna vier weken huisarrest nog blijven verzinnen om zich de godganse dag mee bezig te houden? Ik weet het niet.

Gelukkig is er mijn zeven maanden oude zoontje, dat steevast voor de vrolijke noot zorgt. Hij vindt het fijn als ik op zijn buikje blaas. Dan lichten zijn hemelsblau­we ogen op en verschijnt er een prachtige glimlach op zijn snoetje, waarbij hij zijn eerste tandje laat zien. Daar wordt een mens gelukkig van.

Ik heb het gehad met corona. Maar zoals een onbekende man gisterenav­ond luid door de straat riep: ‘Dobbiamo Resistere’, ‘We moeten volhouden!’

Bergamo is een gevangenis geworden, een van de mooiste ter wereld, maar een gevangenis blijft een gevangenis

 ?? © ap ?? Een gezondheid­swerker in de lege straten van Bergamo.
© ap Een gezondheid­swerker in de lege straten van Bergamo.
 ??  ?? BENJAMIN ROYAARDS
Wie? Schrijver, woont in Bergamo.
Wat? Zelfs de zenuwen van een boeddhisti­sche monnik zouden in deze situatie tot het uiterste beproefd worden.
BENJAMIN ROYAARDS Wie? Schrijver, woont in Bergamo. Wat? Zelfs de zenuwen van een boeddhisti­sche monnik zouden in deze situatie tot het uiterste beproefd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium