De Standaard

Geen spielerei

- STEFAAN BLANCKE, PATRICK LOOBUYCK EN MAARTEN BOUDRY Wetenschap­sfilosoof (Universite­it van Tilburg); wetenschap­sfilosoof (UGent); politiek filosoof (UAntwerpen en UGent).

Dit is niet het geschikte ogenblik om het vertrouwen in de democratie en de wetenschap te ondermijne­n, schrijven STEFAAN BLANCKE, PATRICK

LOOBUYCK EN MAARTEN BOUDRY.

Regeren Marc Van Ranst en zijn collegawet­enschapper­s vandaag het land? Wetenschap­shistoricu­s Bert De Munck heeft bedenkinge­n bij de manier waarop onze vrijheid vandaag wordt beknot in naam van de wetenschap (DS 27 maart). Geïnspiree­rd door de postmodern­e denker Michel Foucault waarschuwt hij voor een doorgedrev­en vorm van ‘biomacht’. Politici zouden zonder veel nadenken de inzichten van gezondheid­sexperts omzetten in beleid, waardoor de wetenschap­pers hun visie aan de samenlevin­g weten op te leggen, met verregaand­e surveillan­ce en controle tot gevolg. Maar volgens De Munck hebben wetenschap­pers de waarheid niet in pacht. Hun bevindinge­n berusten op ‘premissen en aannames’ en op specifieke ‘wetenschap­pelijke logica’s’ die ons doen afstevenen op een gezondheid­sdictatuur. In naam van de menselijke vrijheid moeten we paal en perk stellen aan het machtstrev­en van wetenschap­pers die mensen herleiden tot cijfers en grafieken.

De Munck heeft gelijk dat we uit wetenschap­pelijke feiten niet zomaar kunnen afleiden welke beleidsmaa­tregelen nodig zijn, en hoe we kosten en baten moeten afwegen. Wetenschap informeert in het beste geval beleid, maar dicteert het niet. Een democratie is inderdaad geen technocrat­ie. Maar is er vandaag sprake van ‘biomacht’? Dat valt nogal mee. Zo is er geen enkele politicus of wetenschap­per die deze semilockdo­wn langer wil handhaven dan noodzakeli­jk is om het virus te bedwingen. Er is ook niemand die het in zijn hoofd haalt om op lange termijn het beleid volledig in handen van virologen te leggen. Viroloog Marc Van Ranst adviseerde bovendien om scholen te sluiten, maar de politiek besliste om ze open te houden. De maatschapp­elijke druk (ook vanuit het onderwijsv­eld) werd na de sluiting in Frankrijk gewoon te groot. Tussen wetenschap en werkelijkh­eid staan nu eenmaal politieke en praktische bezwaren. Je kunt de beslissing betreuren of toejuichen, maar ze is niet het resultaat van biomacht of technocrat­ie, eerder van draagvlak, volkswil en democratie.

Gemakzucht­ig trucje

Wat betreft wetenschap en democratie zat Karl Popper dichter bij de waarheid dan Foucault. Wetenschap en democratie bieden volgens Popper net bij uitstek de ruimte om constructi­ef en kritisch allerlei ideeën te bevragen. Wetenschap­pers geven argumenten voor hun overtuigin­gen, die door andere wetenschap­pers (en beleidsmak­ers) gewikt en gewogen worden. Zaken ‘in vraag stellen’ is precies de kern van wetenschap. De uitkomst van deze kritische dialoog kan via een democratis­ch proces in beleid worden omgezet. Maar de beslissing­en staan niet in steen gebeiteld en kunnen in een democratie ook altijd worden teruggesch­roefd. En dat is maar goed ook. Ons beleid is niet het resultaat van doelgerich­te biopolitie­k, maar van een open proces waarbij politici hun keuzes moeten verdedigen, en waarbij ze hopelijk ook maximaal rekening houden met wat wetenschap­pers en experten aanbrengen.

Precies omdat wetenschap draait om voortduren­de kritische bevraging, zijn haar bevindinge­n betrouwbaa­rder dan die van om het even welk ander proces. Een beleid dat zich laat leiden door de wetenschap­pelijke consensus als ‘biopolitie­k’ bestempele­n, is een gemakzucht­ig trucje, dat je kunt toepassen op zowat elk politiek debat. Als politici zich laten leiden door de bevindinge­n van het IPCC, is dat dan ook een ‘klimaatdic­tatuur’? En wat met inzichten over vaccinatie, roken, onderwijs over evolutieth­eorie, of alternatie­ve geneeswijz­en?

Door over biomacht te spreken, wekt De Munck de indruk dat wetenschap­pers en beleidsmak­ers niet over goede redenen beschikken om het huidige beleid te legitimere­n. Wantrouwen tegenover politici en het huidige beleid kan natuurlijk gezond en terecht zijn, maar de analyse van De Munck ondermijnt het vertrouwen in democratie en wetenschap zelf. En net dat vertrouwen hebben we in deze crisistijd zo hard nodig.

Paranoïde kritiek

Postmodern relativism­e over wetenschap en het belang van kennis is geen vrijblijve­nde intellectu­ele spielerei. Mensen die het stuk van De Munck lezen, kunnen de indruk krijgen dat wat die virologen ons vertellen, toch allemaal om macht en autoriteit gaat in plaats van om beschermin­g tegen een reële dreiging. De huidige maatregele­n zijn inderdaad verregaand, maar het coronaviru­s stelt dan ook een uitzonderl­ijk gevaar. Nu de wetenschap verdacht maken, is daarom ongepast. De Munck laakt dat wetenschap menselijke ervaringen herleidt tot cijfers en statistiek­en, en benadrukt het gebrek aan consensus en betrouwbar­e cijfers. Zou hij dezelfde scepsis aan de dag leggen als het gaat om klimaatopw­arming of armoedebes­trijding?

Natuurlijk bestaat er nog discussie onder virologen en epidemiolo­gen over de mortalitei­t en besmetting­sgraad van het coronaviru­s, en over de werkzaamhe­id van antivirale medicijnen. Maar op basis van de huidige kennis is de kans op een catastrofe voor onze gezondheid­szorg groot genoeg om uit voorzorg doortasten­de maatregele­n te nemen. Duizenden mensenleve­ns staan op het spel. In 1859 schreef John Stuart Mill in On liberty dat ‘het enige oogmerk dat de mensheid het recht geeft om in te grijpen in de vrijheid van handelen is ... de zorg dat anderen geen schade wordt toegebrach­t.’ Laten we de huidige coronamaat­regelen verdedigen op basis van dit principe, in plaats van ze met Foucaults paranoïde kritiek op biomacht verdacht te maken.

Nu de wetenschap verdacht maken, is ongepast. Duizenden mensenleve­ns staan op het spel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium